Comisia pentru votul în diaspora a decis: Românii din străinătate vor vota vreme de trei zile / Alegătorii care se află la rând la închiderea secției vor putea vota

Publicat: 27/06/2019, 16:58

„În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00. Prin excepție de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12.00 și se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00″, se arată în articolul adoptat, joi, de comisia comună pentru codul electoral.

Comisia specială comună a adoptat, în ședința de miercuri, și un articol care prevede că: „Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru președintele României, la termen și până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care dorește să voteze în străinătate la alegerile pentru președintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

Un alt articol adoptat de Comisie, miercuri, vizează votul prin corespondență.

„Pentru a vota prin corespondență, alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondență, conform legii. Alegătorii sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate. Alegătorii sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondență. Listele se întocmesc de Autoritatea Electorală Permanentă în format electronic și sunt puse la dispoziția Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate”, potrivit textului adoptat de Comisia pentru cod electoral.

De asemenea, în ședința de miercuri, parlamentarii comisiei speciale au adoptat un articol care prevede că ziua alegerilor este duminică, iar Guvernul stabilește data alegerilor cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării.

„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc în luna anterioară lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre”, arată articolul adoptat de comisie.

În forma actuală a legii termenul în care Executivul stabilește data alegerilor este de 60 de zile.

Totodată, în cazul în care numărul membrilor Biroului electoral al unei secții de votare din străinătate este insuficient, atunci poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.

Comisia pentru cod electoral: Alegătorii care se află la rând la închiderea secției vor putea vota

Comisia specială pentru modificarea legislației în materie electorală a aprobat, joi, un articol care prevede că alegătorii români din Diaspora ,care se vor afla la rând sau în secția de vot la ora 21.00, când se închid secțiilor, să își poată exercita dreptul la vot.

„La ora 21.00 președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot”, prevede articolul adoptat, joi, în comisie.

Forul legislativ a mai adoptat, în ședința de joi, un articol care votul în Diaspora să aibă loc pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă și duminică.

Decizia instituirii unei comisii speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru eleborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materie electorală vine după ce, pe 26 mai, românii din diaspora au stat și 12 ore la coadă pentru a-și exercita dreptul la vot, iar unii dintre ei nu au mai apucat să voteze.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Gabriela Firea: Adulţii cu handicap trebuie să primească integral stimulentul
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Lucia Moraru, văduva regretatului actor Marin Moraru, a încetat din viață: ”Nu am cuvinte!”
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Test de cultură generală. Ce țară are cei mai mulți tigri din lume?