Comună din Arad, fără obiective turistice sau spații de cazare, dar cu centru de informare turistică

Comună din Arad, fără obiective turistice sau spații de cazare, dar cu centru de informare turistică
Publicat: 13/02/2013, 14:23
Actualizat: 27/09/2018, 20:39

O comună din județul Arad cu drumuri din pământ, fără rețea de apă și unde cei 800 de locuitori trăiesc din cultivarea pământului va avea un centru de informare turistică construit cu o finanțare europeană de 85.000 de euro, deși în zonă nu există obiective turistice sau locuri de cazare.

Comuna Șilindia se află la 55 de kilometri de municipiul Arad, la poalele unui deal, iar zona este lipsită de investiții, astfel că majoritatea celor 800 de localnici trăiesc din cultivarea pământului sau din exploatarea unor păduri.

În cele cinci sate aparținătoare – Șilindia, Iercoșeni, Camna, Luguzău și Satu Mic – trăiesc în general persoane vârstnice, care spun că „tineretul a fugit de sărăcie”. La tot pasul, chiar și în centrul localității, în apropierea Primăriei, sunt case părăsite și în stare avansată de degradare.

Localnicii au aflat cu surprindere, recent, că Primăria va ridica, la câțiva pași de dispensarul în care medicul este prezent două zile pe săptămână, o nouă clădire, care va găzdui un centru de informare turistică.

Vestea a creat vâlvă în comuna lipsită de întâmplări și activitate, oamenii întrebându-se dacă noua preocupare a Primăriei – turismul – va fi șansa de revitalizare a zonei.

Primarul PDL Rovin Mariș, aflat la al doilea mandat, este inițiatorul proiectului de înființare a unui „Centru local de informare și promovare turistică”, însă nu poate explica exact ce activități se vor desfășura în noua clădire. Construcția acesteia a fost deja licitată pentru suma de 85.000 de euro, iar primarul susține că finanțarea este acoperită sută la sută de Uniunea Europeană.

„Acolo putem angaja doi oameni care o să deservească și pentru populație, am zis, dacă tot îi angajăm. Mai ales la informare pentru proiecte, să-i ajute pe tineri să atragă fonduri europene, că oricum nu o să avem mulți turiști la început”, spune primarul.

În urmă cu trei săptămâni, a fost anunțată firma care va construi centrul turistic, fiind vorba despre SC Inteco Holding SRL din orașul arădean Sebiș, care a oferit prețul cel mai mic dintre cele patru firme participante la licitație. Finanțarea a fost obținută prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, Măsura 313 – „Încurajarea activităților turistice”.

Primarul spune că imobilul va fi ridicat până în toamnă, când proiectul finanțat cu bani europeni trebuie să devină funcțional.

„Până atunci, ne-om gândi la niște trasee turistice și sperăm să le ducem la îndeplinire”, afirmă primarul.

Acum, el nu știe ce ar putea să le recomande turiștilor care le-ar putea vizita comuna, în afară de ieșiri în mjlocul naturii: „Avem aici păduri, zone viticole, pomicole, peisajele sunt frumoase”.

Primarul crede însă că ar putea fi găsite trasee care „vizează istoria zonei” și își amintește că în ’67 în comună a fost găsită o comoară „de pe timpul dacilor”: „Avem într-un loc o comoară descoperită de prin secolul al treilea. În 1967 s-a descoperit, când au desfundat cu un plug mai adânc în pământ și au găsit o oală plină cu bănuți din argint de pe timpul dacilor. Sunt în mai multe muzee din țară. Putem crea un fel de legendă a comorii dacice care să atragă pasionați”.

Rovin Mariș susține că „Moara cu noroc” din nuvela lui Ioan Slavici era în zona comunei Șilindia, iar povestea ar putea fi valorificată turistic.

„Moara cu noroc a fost tot pe zona Șilindiei, nu în alte locuri, cum își arogă unii. Dacă citiți din Slavici, soacra lui Ghiță mergea la biserică la Fundureni, care se numește acum Iercoșeni, adică satul nostru”, se laudă edilul.

Până la stabilirea traseelor turistice și atragerea altor investiții pentru dezvoltarea turistică a zonei, autoritățile locale din Șilindia sunt mulțumite că au reușit să obțină primii bani europeni.

„Eu când am venit primar nu prea erau proiecte făcute și atunci se dădeau bani pe Măsura 313, cu promovarea turistică. Am zis să facem și noi și am câștigat. Zona asta este săracă și am zis să o dezvoltăm cumva că nu prea are potențial”, mai explică primarul.

Până acum, el a mai obținut 300.000 de lei din fonduri europene pentru amenajara unui parc în centrul orașului. Oamenii au remarcat însă numărul de mare de coșuri de gunoi din parc, de două ori mai multe decât numărul de bănci, iar culoarea acestora, portocalie, iese în evidență.

„E bine că s-a făcut, dar barem de nu erau portocalii coșurile astea de gunoi, că îți sar în ochi și parcă strică la aspect. Dar primarul nostru e de la PDL și o vrut să fie portocalii”, crede o localnică care stă aproape de parc.

Primarul spune însă că nu el a ales culoarea: „Așa ne-au fost aduse de la Arad, n-am știut eu ce culoare vor avea. Poate nu sunt prea frumoase și-s cam multe, dar sunt necesare, trebuie să ne învățăm să ținem curățenie”.

În comună nu există însă pensiuni sau alte locuri de cazare, primarul menționând că a existat o pensiune care „urmează să fie redeschisă” în satul Camna.

Localnicii spun că ar fi bucuroși să le deschidă ușile turiștilor care vor să se cazeze la ei și se declară dispuși să le amenajeze acestora „să dormă” în căminul cultural, în cazul în care nu le place la ei, „în case mai țărănești”.

„Dacă nu le place la noi, că avem case mai țărănești, avem căminul cultural, unde le putem amenaja să doarmă”, spune un bărbat aflat în mica piață din centrul Șilindiei, unde sunt întinse câteva mese.

Despre inițiativa primarului de a înființa un centru turistic, localnicii cred că „e bine că se aduc bani”, chiar dacă nu e nimic de vizitat le ei în comună.

„Avem un stejar care se zice că e din 1918, de când a fost Unirea, pe acela l-aș recomanda”, spune un alt localnic, aflat la singurul birt din Șilindia.

Stejarul se află chiar în fața Primăriei, iar edilul crede că „ar trebui declarat monument istoric”.

Localnicii își amintesc însă de „vremuri mai bune, când turiștii nu s-ar fi plictisit” în zonă.

„Înainte vreme, o fost tineret frumos aicea și distracție, dar acum nu ai ce face. Abia așteptam să vină duminica, tot baluri și jocuri. Nu mai este tineret, toți or fugit de sărăcie. Cine vine, n-are ce vedea, numa’ birturile, da’ a mai rămas doar unul”, afirmă Petre Morodan, un alt localnic.

Oamenii mai spun că ar fi vrut ca Primăria să obțină bani și pentru drumuri, canalizare și apă curentă.

La Șilindia drumurile sunt din pământ, cu excepția drumului județean care trece prin mijlocul comunei și a unei străzi din apropierea primăriei. Rețea de apă și canalizare nu există – oamenii își iau apa din fântâni, iar dacă nu au puțuri în curte se aprovizionează de la fântânile din centrul comunei.

„Aici luăm apa din fântâni, dar cei care nu au în curte își cară apa cu găleata de la fântânile aflate în centru. Drumuri nu sunt decât din pământ, că numa’ la șosea este bitum și în centru. Dacă vrem să avem vizitatori, ar trebui să facem întâi drumurile”, spune o localnică.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Tulburătoare și Înălțătoare discuția dintre Ana Blandiana și Adrian Artene | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE