CONFERINȚĂ GÂNDUL „Viitorul Mediului”. Ministrul Mediului: „Nu există niciun risc în ceea ce privește sănătatea oamenilor” la explorarea gazelor de șist

Publicat: 02/07/2013, 15:21
Actualizat: 10/05/2019, 06:10

Gândul a organizat astăzi, de la ora 10:00, la Hotelul Radisson Blu, conferința „Viitorul Mediului”. Evenimentul a avut ca partener principal CIROM și s-a desfășurat cu sprijinul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice.

La conferință a participat ministrul Mediului, Rovana Plumb, alături de opt lectori care au dezbătut, printre altele, probleme legate de colectarea selectivă a deșeurilor, de gradul de absorbție al fondurilor europene pe acest sector și de metodele de reciclare a deșeurilor prin intermediul fabricilor de ciment.

Citiți, mai jos, cele mai importante declarații de la conferința „Viitorul Mediului” organizată de gândul, în format live text.

UPDATE 13:10: Conferința „Viitorul Mediului”, organizată de gândul, a ajuns la final.

UPDATE 12:57: „România este prima țară care a impus stilul de evaluare de mediu la explorare”, a declarat ministrul Mediului. Rovana Plumb a mai explicat că țara noastră a fost felicitată recent la Bruxelles pentru că s-a cerut evaluare de impact de mediu în cazul gazelor de șist.

„Pentru explorarea gazelor de șist este nevoie de un aviz de mediu, iar partea de exploatare a gazelor de șist presupune acord de mediu. Pentru acordul de mediu este nevoie de evaluare de impact de mediu”, a mai adăugat Plumb.

„Acum, pe zona de explorare, nu există niciun risc și nicio amenințare în ceea ce privește sănătatea oamenilor”, a ținut să sublinieze ministrul.

UPDATE 12:52: „Gestionarea deșeurilor reprezintă încă o problemă pentru România”, a declarat Rovana Plumb care a propus o întâlnire cu operatorii de salubritate.

Ea susține că degeaba sunt colectate selectiv deșeurile dacă operatorii de salubritate le amestecă atunci când le ridică.

UPDATE 12:40: Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, susține că microhidrocentralele reprezintă o alternativă în ceea ce privește componenta de energie regenerabilă, dar că nu este de acord cu apariția acestora în arii protejate.

„Nu suntem de acord ca acolo unde există arii protejate să avem astfel de investiții”, a declarat Plumb în cadrul conferinței „Viitorul Mediului”, organizată de gândul.

UPDATE 12:38: „Trebuie stabilit cine este proprietarul deșeului (…) Este foarte important să se reglementeze achiziția de la populație”, a declarat Moiceanu, președintele Rețelei Naționale a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară din Domeniul Managementului Deșeurilor și directorul executiv al ADI Servasal Argeș.

„Este fals că rezolvă o problemă socială, că acesta este viitorul României, că trăiesc și își vând un bidon de plastic”, a mai adăugat el făcând referire la persoanele care caută în recipientele de colectare a deșeurilor PET-uri pentru a le vinde.

Președintele Rețelei Naționale a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară din Domeniul Managementului Deșeurilor spune, totodată, că operatorii se duc să colecteze deșeurile, dar nu găsesc nimic, motiv pentru care „facturează costul acestui plimbat cu mașina”.

UPDATE 12:27: Moiceanu explică faptul că în județul Argeș de-a lungul timpului s-a creat un depozit ecologic, s-au închis depozitele vechi de deșeuri și s-au plasat recipienți pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

El spune, totodată, că în mediul rural, cantitatea de deșeuri colectate a crescut mult în ultimii ani. Astfel, de la 3.000 de tone de deșeuri, cât se înregistrau în anul 2010, anul trecut cantitatea de deșeuri reciclate, colectate și eliminate a ajuns la 28.000 de tone.

„Cea mai mare problemă în colectarea selectivă o reprezintă selectare la sursă”, a declarat la conferința „Viitorul Mediului” președintele Rețelei Naționale a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară din Domeniul Managementului Deșeurilor.

„Cel mai important lucru este să comunicăm, să le explicăm oamenilor”,a mai adăugat el.

UPDATE 12:22: A luat cuvântul Gabriel Moiceanu, președintele Rețelei Naționale a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară din Domeniul Managementului Deșeurilor și directorul executiv al ADI Servasal Argeș.

UPDATE 12:17: Ilie Brie, președintele Centrului de Excelență pentru Dezvoltare Durabilă, susține că în legislația legată de mediu există o serie de „mici paradoxuri”. Spre exemplu, în România 50% din deșeul menajer este biodegradabil, astfel „directiva forțează o colectare selectivă pentru cele patru fracții, dar nu mai încurajează colectarea selectivă a biodeșeului”.

Un alt caz pus în dezbatere de Brie este și acela că avem obligații de colectare selectivă, dar nu sunt explicate modalitățile prin care acest lucru se poate face.

UPDATE 12:02: „Marea majoritate a acțiunilor sunt acțiuni sau reglementări care au o perspectivă macro asupra fenomenelor și activităților din zona de mediu”, a declarat Brie.

„Am ales un anumit sector din zona vastă a mediului, cel al colectării deșeurilor și al gestiunii integrate a deșeurilor”, a mai adăugat el.

Președintele Centrului de Excelență pentru Dezvoltare Durabilă susțină că în ciuda existenței planurilor naționale și județene, la nivel local, acolo unde se produc deșeurile, strategiile lipsesc de cele mai multe ori.

„Atunci când ne plimbăm prin țară și vorbim cu autoritățile publice, constatăm o serie de probleme. O problemă foarte mare este că intrarea de fluxuri financiare în circuit este mult sub ceea ce ar trebui să fie pentru ca mediul să fie un motor de dezvoltare”, a subliniat Ilie Brie.

UPDATE 12:02: Ia cuvântul Ilie Brie, președintele Centrului de Excelență pentru Dezvoltare Durabilă.

UPDATE 11:56: A luat cuvântul Ciprian Ghioc, director general POS MEDIU.

El a declarat în cadrul conferinței „Viitorul Mediului” că s-au luat mai multe măsuri menite să vină în sprijinul gradului de absorbție a fondurilor europene. Printre acestea s-au numărat simplificarea procedurilor și acordarea unui timp mai scurt pentru procesarea cererilor de rambursare, de la 55 de zile la 15 zile de procesare a plăților, în limita asigurării fondurilor de către Ministerul de Finanțe.

„Fluxul financiar necesar decontării proiectelor prin POS MEDIU este asigurat 100%. Avem o reîntoarcere foarte rapidă a banilor către România”, a mai explicat Ghioc.

UPDATE 11:42: „Controalele sunt planificate la începutul anului în funcție de strategia pe care ministerul o are pe termen scurt, mediu și lung”, a declarat Florin Diaconu, comisar general în cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

„Facem control pe toate tipurile de depozite de deșeuri. Am urmărit respectarea calendarului de sistare și închidere a unor depozite de deșeuri”, a mai adăugat Diaconu.

În perioada 2009 – 2013 s-au realizat 181 de controale. În urma lor s-au dat 10 avertismente și amenzi în valoare de 901.000 de lei.

În privința gestionării deșeurilor periculoase, din industria petrolieră, s-au realizat săptămâna trecută trei controale și s-a dat o amendă de 100.000 de lei.

Totodată, potrivit datelor furnizate de comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, între 2012 – 2013, la fabricile de ciment s-au dat 11 amenzi în valoare de 720.000 de lei, pentru neconformitățile descoperite.

Controale au fost realizate și în cazul transferului ilegal de deșeuri. Acestea s-au soldat cu o suspendare de notificare și două amenzi.

UPDATE 11:39: Președintele ANPM, Mihail Fâcă, a explicat că s-a inițiat un program care va cuprinde opt întâlniri regionale și care va începe din zona București – Ilfov.

Prin intermediul acestui program se vor organiza ateliere de lucru pentru pregătirea autorităților locale pentru transferul de competențe de la autoritățile de mediu.

UPDATE 11:32: Fâcă este de părere că mediul, protecția mediului și reciclarea trebuie să genereze un tip de business.

UPDATE 11:29: A luat cuvântul Mihail Fâcă, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

„România, între 2012 și 2015, deține președinția RAMSAR. Este o chestiune mai puțin mediatizată, dar importantă pentru țara noastră”, a declarat Fâcă.

El susține că acest lucru ne ajută să punem în discuție subiecte sensibile, precum Canalul Bâstroe.

„Provocarea pe care v-o lansez este să profităm de președinția organizației RAMSAR”, a mai adăugat președintele ANPM.

UPDATE 11:29: Directorul general ECO-ROM Ambalaje i-a înmânat ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, o diplomă primită săptămâna trecută la Bruxelles care certifică rezultatele unui proiect educațional.

UPDATE 11:16: Ia cuvântul Sorin Popescu, directorul general ECO-ROM Ambalaje. Popescu explică faptul că se contribuie la ținta de reciclare a României cu cel puțin 78%.

„Ne așteaptă pentru perioada următoare la o serie de provocări și cea mai importantă este modificarea directivei pe ambalaje și deșeuri de ambalaje”, a declarat directorul general ECO-ROM Ambalaje.

Popescu susține că la finele anului 2012 s-au colectat în jur de 392.000 de tone de deșeuri de ambalaje care au fost reciclate. Totodată, aproape 61.000 de tone au fost deșeuri de PET.

Directorul a făcut, de asemenea, o comparație între situația înregistrată în primele cinci luni ale anului 2013 față de cea din primele cinci luni ale anului trecut.

„Cantitatea de deșeuri reciclată la PET și aluminiu a crescut față de aceeași perioadă a anului trecut, cu toate că consumul de bunuri ambalate a scăzut în anul 2013 între 3% și 5%”, a explicat el.

„Toate aceste rezultate nu se pot face doar cu un aport financiar al industriei, a celor peste 2.632 de companii ale industriei românești care au aderat la sistemul ECO-ROM Ambalaje”, a mai adăugat Sorin Popescu.

UPDATE 11:10: A luat cuvântul la conferința „Viitorul Mediului” viceprimarul sectorului 3 al Capitalei, Cristian Tudorache.

Acesta spune că în sectorul său s-au plantat 4.000 de platani care, peste câțiva ani, atunci când vor ajunge la maturitate, vor ajuta la creșterea nivelului de spațiu verde pe cap de locuitor.

UPDATE 11:07: „Industria cimentului s-a pregătit să poată să facă servicii de mediu atât industriei, cât și deșeurilor care se strâng de la gospodăriile populației”, a declarat președintele CIROM.

El a mai explicat și că în perioada 2007 – 2012 s-au procesat un milion de tone de deșeuri, mai exact 20% din cantitatea care se adună anual.

„Putem să ardem mult mai mult, dar din păcate deșeurile nu se adună unde trebuie și se duc toate la groapă”, a mai declarat Mihai Rohan care a ținut să sublinieze faptul că doar 2% din cantitatea de deșeuri colectată ajunge la fabricile de ciment și la alți depoluatori.

„Toată lumea generează deșeuri, din ce în ce mai multe și toată lumea se gândește cum să le ducă mai repede la groapă”, susține președintele CIROM.

UPDATE 11:02: A luat cuvântul Mihai Rohan, președintele CIROM.

UPDATE 10:49: Ministrul Mediului a amintit și despre proiectul pe care îl desfășoară alături de Ministerul Agriculturii, „Gândește, mănâncă, economisește”. Este vorba despre un program prin care se încearcă găsirea unor soluții viabile și adaptabile la particularitățile României.

Anual, 5 milioane de tone de deșeuri alimentare sunt colectate în țara noastră.

Prin intermediul proiectului „Gândește, mănincă, economisește” se dorește înjumătățirea cantității de deșeuri alimentare până în 2020.

„Am demarat procedura, s-a constituit un grup de lucru și în cadrul Consiliului de Mediu am discutat cu omologii mei din Suedia, din Marea Britanie și din Germania posibilitatea de a prelua un model care se potrivește cel mai bine României”, a declarat Rovana Plumb la conferința organizată de gândul „Viitorul Mediului”.

Din punctul său de vedere modelul care se potrivește cel mai bine țării noastre pentru diminuarea cantităților de deșeuri alimentare este cel adoptat de Marea Britanie.

UPDATE 10:42: Rovana Plumb susține că biodiversitatea este o prioritate a ministerului pe care îl conduce. „România beneficiază de un loc minunat, de un paradis al biodivesității în Uniunea Europeană”, a mai adăugat ea vorbind despre Delta Dunării.

UPDATE 10:39: „Am început anul trecut și anul acesta dorim să dublăm eforturile în cadrul proiectului Let’s do it Romania”, a mai explicat ministrul Mediului.

UPDATE 10:35: „Banii europeni i-am pus la lucru”, a declarat ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice în legătură cu atragerea fondurilor europene. Plumb a menționat că dacă în perioada 2007 – 2012 s-au absorbit 197 de milioane de euro, în cele opt luni de mandat ale sale, în ciuda faptului că programul a fost blocat aproape 4 luni și jumătate, s-au absorbit 600 de milioane de euro.

„Continuăm să absorbim banii europeni”, a mai adăugat ministrul. „Noi am fost prima entitate care a elaborat și am adoptat o procedură de atribuire unitară în ceea ce privește atribuirile în domeniul mediului”, a mai spus Rovana Plumb, invitată la conferința „Viitorul Mediului”.

UPDATE 10:34: „Dacă ar fi să mă gândesc la un proiect pe care l-am inițiat cu ocazia Zilei Mediului, aș putea spune că viitorul mediului începe astăzi”, a mai adăugat ministrul Mediului, care a explicat că se dorește organizarea unei tabere de mediu pentru copiii și studenții care au inițiative în acest domeniu. Pe baza propunerilor tinerilor s-ar putea realiza o serie de proiecte.

UPDATE 10:32: „Noi am venit cu o viziune prin care dorim ca mediul să se transforme într-un motor de dezvoltare durabilă către o economie verde. Politicile pe care le urmărim conturează această viziune”, a declarat Rovana Plumb.

UPDATE 10:31: Conferința „Viitorul Mediului” a început. A luat cuvântul ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb.


Diminuarea efectelor majore ale poluării asupra factorilor de mediu, noutățile legislative legate de gestiunea deșeurilor și ce eforturi fac companiile din industria cimentului pentru a proteja mediul înconjurător, acestea sunt doar câteva dintre temele care se vor discuta astăzi la conferința organizată de gândul „Viitorul Mediului” pe care o puteți urmări aici în format LIVE TEXT.

La acest eveniment va participa ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb.

FOTO: VIITORUL MEDIULUI

Ceilalți lectorii invitați la conferința „Viitorul Mediului” organizată de gândul sunt:

– Cristian Tudorache: viceprimar sector 3

– Sorin Popescu: director general ECO-ROM Ambalaje

– Mihail Fâcă: președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului

– Florin Diaconu: comisar general în cadrul Gărzii Naționale de Mediu

– Mihai Rohan: președintele CIROM

– Ciprian Ghioc: director general POS MEDIU

– Ilie Brie: președintele Centrului de Excelență pentru Dezvoltare Durabilă

– Gabriel Moiceanu: președintele Rețelei Naționale a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară din Domeniul Managementului Deșeurilor și director executiv ADI Servasal Argeș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?