CONFERINȚA MAS. Charles Wald, general american: Statele Unite rămân în NATO/ Adrian Sârbu: Este de neconceput securitatea în România fără prezența SUA/ Iulian Chifu: Putinismul a devenit o mișcare în sine

Publicat: 16/04/2019, 18:23

UPDATE 16:40Concluzii: Statele Unite își mențin angajamentele față de NATO. UE nu este proiectată pentru apărare colectivă

Câteva dintre ideile principale care se desprind din Conferința MAS pe securitate sunt: UE nu este proiectată pentru apărare colectivă, SUA își păstrează angajamentele și Rusia folosește propaganda pentru a destabiliza populația.

UPDATE 15:40 AnthonyPfaff,profesor de Etica Profesiei Militare: Rusia folosește propaganda pentru a destabiliza, influența publicul

Rusia folosește propaganda pentru a destabiliza populația, pentru a influența opinia publică la nivel global, a declarat marți, la Conferința Monitorului Apărării și Securității (MAS), Anthony Pfaff, profesor de Etica Profesiei Militare la Colegiul de Război al Armatei SUA.

Din cauza slăbiciunilor în plan militar convențional, Rusia continuă să se bazeze și să dezvolte mijloace nemilitare pentru a influența comportamentul politic al altor state, afirmă Pfaff, enumerând mijloace în acest sens din domeniul diplomatic, informatic și economic.

„Diplomația rusă este hiperactivă, conflictuală din punct de vedere tactiv, înșelătoare și bazată pe tactici de negare prin intermediul canalelor diplomatice”, explică profesorul american.

Pfaff afirmă că mijloacele folosite de Rusia în domeniul informațional se „caracterizează printr-un volum mare pe canale multiple, în mod rapid, constant și repetitiv, copleșind mesajele legitime cu unele false pentru a forma impresii foarte rezistente”

În ceea ce privește mijloacele economice folosite de Rusia, acestea se caracterizează prin corupție și urmăresc să submineze încrederea publică în sistemul intern. Printre acestea se numără investiții în sectoare cheie, inclusiv finanțe, media, telecomunicații, transport, imobiliare.

Dr. Anthony Pfaff este, în prezent, profesor și cercetător pentru profesia militară și etică la Institutul de Studii Strategice (SSI), US Army War College, Carlisle, PA. Colonel în retragere și ofițer al zonei de externe (FAO) pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Dr. Pfaff a lucrat recent ca director pentru Irak în cadrul personalului Consiliului de Securitate Națională. Ultimul său post activ a fost de consilier militar superior al Departamentului de Stat în perioada 2013-2016, unde a servit în cadrul personalului de planificare a politicilor, oferind consultanță pe afaceri cibernetice, militare regionale, regiunea Golfului Arab, Iran și reforma asistenței sectorului de securitate.

UPDATE 14:48 Jeffrey Bonvicin, consilier la Pacific Northwest National Laboratory: Țările NATO trebuie să intensifice contracararea riscurilor cibernetice

Alianța Nord-Atlantică trebuie să ia măsuri suplimentare pentru contracararea riscurilor cibernetice, a afirmat, la Conferința MAS, Jeffrey Bonvicin, consilier la Pacific Northwest National Laboratory, notând că România trebuie să valorifice abilitățile specialiștilor în tehnologie informațională.

„Atunci când un adversar lansează acțiuni cibernetice”, de genul perturbării rețelelor de electricitate sau de alimentare cu apă, „trebuie oprit”, a declarat Jeffrey Bonvincin.

Printre vulnerabilitățile la care a făcut referire specialistul american se numără eforturile companiei chineze Huawei de a construi rețele 5G în Uniunea Europeană.

„Circulația datelor reprezintă viața sistemelor de securitate a informațiilor”, a subliniat Jeffrey Bonvincin, notând că în România educația în domeniul tehnologiei informaționale este dezvoltată.

„NATO trebuie să valorifice abilitățile României în domeniul tehnologiei informaționale”, a argumentat Jeffrey Bonvincin, pledând pentru intensificarea cooperării în domeniul securității cibernetice în Europa.

Jeffrey Bonvicin este consilier principal al Laboratorului Național Nord-Vest Pacific. A început să lucreze la Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) în octombrie 2017, după ce a încheiat o carieră de 32 de ani în cadrul Agenției Centrale de Informații (CIA) ca ofițer senior de informații (senior intelligence officer). La CIA, s-a concentrat pe chestiuni cibernetice, de securitate, de informații financiare, contracararea terorismului, contraproliferare și contrainformații.

UPDATE 13:07 Iulian Chifu: Putinismul a devenit o mișcare în sine

Foto: Mediafax Foto

Iulian Chifu, fost consilier prezindențial, a declarat, marți, în cadrul Conferinței MAS, că în războiul informațional este nevoie de educație, astfel încât oamenii să știe să-și procure informația din mai multe surse. Potrivit lui Iulian Chifu, putinismul a devenit o mișcare în sine.

„Am citit recent ce au spus două personalități importante din Rusia, care precizau că spiritul lui Putin rămâne în picioare indiferent unde va fi Putin peste câțiva ani, și se referea la așa-numitul Putinism – ideologie importată de Rusia. Putinimul a devenit o mișcare în sine, prin care este abordată puterea în mod vertical (…)

Obiectivul (acestei ideologii – n.r.) este de a distorsiona luarea de decizii. Este vorba de un război infomațional, dar asta nu înseamnă că Rusia va renunța la forțele armate”, a declarat în cadrul Conferinței MAS profesorul Iulian Chifu, fost consilier preziențial.

Iulian Chifu a oferit și câteva exemple de cazuri de dezinformare cu ajutorul presei.

„Vă aduceți aminte de Zica, provocată de țânțar? Se spunea că Zica vine din Georgia, unde a fost studiată de niște specialiști și apoi trimisă spre Rusia. Oamenii știau povestea aplicată și în cazul sidei, iar acesta era un scenariu repetat. O astfel de metodă de propagandă funcționează”, a precizat Iulian Chifu.

Fostul consilier prezidențial a vorbit și despre o știre propagată în România, despre un așa-zis asalt care venea dinspre Incirlik (Turcia) spre Deveselu, informație care ulterior s-a dovedid a fi falsă. Chifu spune că pentru combaterea războiului informațional avem nevoie de educație.

„Prima amenințare pentru noi suntem chiar noi înșine, cu vulnerabilitățile noastre, pentru că lăsăm pe cineva de afară să se joace cu punctele noastre slabe.

Important este să fim pregătiți când apar astfel de probleme. În războiul informațional trebuie să avem o abordare diversă. Avem nevoie de o cooperare între mai multe agenții, avem nevoie și de educație prin schimbarea mentalității, învățându-i pe oameni să-și ia informații din mai multe surse, avem nevoie și de mass-media”, a mai precizat Iulian Chifu.

UPDATE 12:40 Hans-Lothar Domrose: NATO, singura organizație ce oferă apărare colectivă

NATO este singura singura organizație care oferă apărare colectivă, în timp ce UE nu este proiectată pentru apărare colectivă, a declarat marți, la Conferința Monitorului Apărării și Securității (MAS), Hans-Lothar Domrose, fost comandant al Comandamentului Întrunit al Forțelor NATO de la Brunssum.

„UE a decis să-și întărească capacitățile pentru a-și îmbunătăți apărarea. Însă vreau să fiu foarte clar în această privință: nu există apărare colectivă sub umbrela UE”, a declarat Domrose.

„Singura organizație care oferă apărare colectivă și să asigure securitate este NATO, nimeni altcineva. UE nu este proiectată pentru apărare colectivă”, a subliniat fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forțelor NATO de la Brunssum.

UPDATE 12:30 Carol Flynn,intelligence expert: Rusia se poate implica în războiul cibernetic, care este foarte periculos

Foto: Mediafax Foto

În ziua de astăzi, pe partea războiului tradițional, Rusia nu poate concura cu noi, însă se poate implica în războiul cibernetic, care este foarte periculos, a declarat marți, la Conferința Monitorului Apărării și Securității, Carol Rollie Flynn, specialistă CIA în combaterea terorismului.

„Pe ruși îi preocupă, nu atât acțiunile noastre, ci toate mișcările care au loc în interiorul său. Mișcările de la Moscova, spre exemplu, care au avut loc în urmă cu câțiva ani. Au început să se ia măsuri împotriva presei și a societății civile. Acolo, în acel mediu, a fost localizat marele pericol.”

„Ce se întâmplă în regimurile democratice? Acestea sunt deschise, promovează transparența, iar în Rusia zilelor noastre nu este permisă această transparență. România, având în vedere amplasarea sa strategică, se află în linia întâi. Sunteți la Marea Neagră, sunteți aproape de granița cu Rusia, de aceea sunteți o țară importantă.”

„Pe 11 septembrie 2001 nu am știut să legăm informațiile pe care le aveam, a fost o greșeală comisă la nivelul Guvernului nostru și în relațiile cu partenerii noștri. În Statele Unite, după război, în 1947, a fost creată Agenția Centrală de Informații (CIA). Aici sunt centralizată toate informațiile privind politica externă. După cel de al doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică s-a extins în zona de est a Europei. Atunci a luat naștere NATO, nu ar fi existat această organizare dacă nu s-ar fi bazat pe parteneriate puternice, iar acestea sunt parteneriate puternice din punct de vedere al informațiilor. Nu discutăm doar la nivel teritorial, ci și informațional. Avem mare nevoie de partenerii noștri”.

Carol Rollie Flynn, cercetător științific la Programul de Securitate Națională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, este fondatorul și directorul principal al companiei de servicii profesionale Singa Consulting. Veteran cu 30 de ani de activitate în cadrul Agenției Centrale de Informații (CIA), doamna Flynn a deținut funcții executive de rang înalt, printre care directorul Academiei de Leadership al CIA, directorul Biroului Relații de Informații Externe, directorul adjunct asociat al Centrului Național pentru Combaterea Terorismului, director executiv al Centrul de combatere a terorismului CIA și șef de agenție în centre importante din Asia de Sud-Est și America Latină. Are o vastă experiență în operațiunile de informații externe, în securitate și în contrainformații. Doamna Flynn este, de asemenea, profesor adjunct la Școala de Studii de Securitate din cadrul Serviciului de Externe / Securitate al Universității din Georgetown, unde a co-supervizat Forța Națională de Securitate în Domeniul Securității Naționale (NSCITF), care a efectuat cercetări privind Terorismul Lone Wolf, combaterea extremismului și amenințări interne.

UPDATE 12:16 Charles Wald: Statele Unite rămân în cadrul Alianței Nord-Atlantice

Statele Unite mențin angajamentele și apartenența la Alianța Nord-Atlantică, a declarat marți, la Conferința Monitorului Apărării și Securității, generalul american Charles Wald.

„Recent, la Washington, NATO a celebrat 70 de ani de la înființare. (…) Miniștrii de Externe au reiterat angajamentele în cadrul NATO. Există multe discuții referitoare la angajamentul SUA față de NATO. (…) În Statele Unite, avem acest organism important, Senatul. Iar Senatul SUA susține în proporție de sută la sută rămânerea Statelor Unite în NATO, nu există niciun dubiu în legătură cu acest lucru”, a afirmat Charles Wald.

Configurația geopolitică se modifică, iar Alianța Nord-Atlantică trebuie să se adapteze noilor provocări în materie de securitate, a afirmat Charles Wald, fost locțiitor al șefului Comandamentului SUA în Europa, salutând inițiativa organizării Conferinței Monitorului Apărării și Securității.

Mulțumesc „acestei echipe extraordinare” care a organizat Conferința Monitorului Apărării și Securității. „Trebuie să vă laud” pentru acest eveniment, a subliniat Wald.

„Știu că a existat îngrijorare în legătură cu angajamentele Statelor Unite în cadrul NATO, dar principala problemă nu se referă la angajamentele SUA față de NATO, ci la angajamentele restului țărilor din cadrul NATO”, a argumentat generalul Charles Wald, subliniind că alianțele internaționale conferă influență națiunilor participante.

„La nivel mondial sunt mari probleme, nu am mai văzut lucruri de o asemenea amploare. China nu este o chestiune trivială. Apărarea nu este doar de tip militar, ci și economică, diplomatică. Nu este vorba doar de puterea militară, alianțele au greutate la nivel internațional”, a adăugat generalul Charles Wald în încheierea Conferinței Monitorului Apărării și Securității.

„Cred că ar fi bine pentru România să continue să fie partener apropiat al SUA și există așteptări și ca Statele Unite să fie un aliat mai puternic al României”, a argumentat Charles Wald, notând că România este „pe un drum democratic”, cu politici economice coerente și „cu influență”.

„Ideea alianțelor de genul NATO este ca un grup de națiuni să aibă mai multă greutate la nivel politic, economic și militar”, a insistat generalul Charles Wald, pledând pentru proceduri mai eficiente de modernizare a echipamentelor militare.

Charles Wald a apreciat că țările din cadrul NATO nu trebuie să aibă dubii privind angajamentele Statelor Unite față de Alianța Nord-Atlantică. „Dacă se invocă Articolul 5, eu garantez că Statele Unite și NATO vor apărea”, a subliniat Charles Wald, considerând că același lucru ar trebui să fie valabil și în mod reciproc, în cazul unei amenințări militare care ar viza Statele Unite.

UPDATE 11:18George Ciamba: Dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea, devenim a șasea țară ca mărime din UE

Foto: Mediafax Foto

Ministrul delegat al Afacerilor Europene, George Ciamba, a declarat că în cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, România va deveni a șasea țară ca mărime din Uniunea Europeană.

„România este purtător de cuvânt al țărilor UE în această perioadă și ne-am străduit să asigurăm o bună desfășurare a parteneriatului transatlantic. Am deținut până acum una dintre cele mai fructoase președinții din punct de vedere legislativ. Suntem la jumătate, dar mai avem multe de făcut. Sperăm că lucrurile nu merg în Uniunea Europeană într-o direcție nedorită (…) Până acum am înregistrat mult succes, dacă ne raportăm la alte țări care au deținut Președinția”, a precizat George Ciamba în cadrul Conferinței MAS – conferință pe teme de securitate și apărare, care este organizată la București de Monitorul Apărării și Secutității, parte a Mediafax Group.

Potrivit ministrului, în cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, România va deveni a șasea cea mai mare țară din Uniune.

„Trebuie să gestionăm mai multe situații, cum este cea antisemită sau cea energetică. Nu trebuie să există diferențe majore între PIB-urile țărilor europene (…) Dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, România va deveni a șasea cea mai mare țară din UE și va avea un vot cu o pondere mai mare”, a mai precizat Ciamba.

UPDATE 11:04Generalul Hans Lothar Domrose: Putin nu va ataca NATO, pentru că nu știe cum vom riposta

Foto: Mediafax Foto

UPDATE 10:41 Arnold Dupuy: România este un element esențial de securitate în Europa de Sud-Est

România reprezintă un element esențial în materie de securitate în Europa de Sud-Est, a afirmat marți, la Conferința Monitorului Apărării și Securității (MAS), Arnold Dupuy, expert al firmei de consultanță Booz Allen Hamilton și analist la Departamentul Apărării din SUA.

„România are un rol esențial ca element de securitate în Europa de Sud-Est”, a afirmat Arnold Dupuy la Conferința „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate – Viziunea României”, eveniment organizat de Monitorul Apărării și Securității”.

Foto: Mediafax Foto

Specialistul a amintit că, „în contextul în care Turcia își modifică poziția, România are o relație din ce în ce mai apropiată cu NATO și Uniunea Europeană”.

Alianța Nord-Atlantică are nevoie de „o națiune puternică la nivel regional”, în contextul conflictelor latente și militarizării în creștere în Europa de Est.

„Securitatea energetică este foarte importantă”, a subliniat Arnold Dupuy, amintind de „influența în creștere a Chinei” în Europa de Sud-Est.

România are posibilitatea de a asuma poziția de lider regional important în cadrul NATO, a subliniat Arnold Dupuy.

Arnold Dupuy este expert al firmei de consultanță Booz Allen Hamilton și analist la Departamentul Apărării din SUA. Arnold Dupuy întocmește analize calitative și cantitative asupra riscurilor energetice, un domeniu special de interes fiind legătura dintre sfera cibernetică și provocările geopolitice.

UPDATE 10:28 Ministrul Afacerilor Europene avertizează: Zona Mării Negre nu funcționează ca la manual

UPDATE 10:16 Charles Wald: România, aliat important al SUA/ Europa de Est, zonă strategică centrală

Foto: Mediafax Foto

România este unul dintre cei mai importanți aliați ai Statelor Unite, a afirmat, în cadrul Conferinței Monitorului Apărării și Securității (MAS), generalul american Charles Wald, subliniind că, în contextul acțiunilor Rusiei și Chinei, Europa de Est devine o zonă geostrategică centrală.

„Statele Unite consideră România unul dintre cei mai apropiați aliați, unul dintre cei mai importanți aliați”, a declarat generalul Charles Wald, fost locțiitor al șefului Comandamentului SUA în Europa, la Conferința MAS, pe care a catalogat-o drept un „forum extraordinar”, „foarte important” pe teme geopolitice, în contextul modificării configurației de securitate regionale și mondiale.

Generalul Charles Wald a amintit ca NATO tocamai a celebrat 70 de ani de la inființare, însă a argumrntat că și anul 2019 este „un moment de reflecție”, în contextul crizei Brexit, al summitului UE de la Sibiu, al scrutinului europarlamrentar și al începerii mandatului noii Comisii Europene.

„Europa de Sud-Est a devenit un element-cheie al NATO din punctul de vedere al apărării”, în contextul în care „Rusia a devenit mai agresivă, iar China mai influentă”, a subliniat generalul Wald.

„România este unul dintre cei mai puternici aliați europeni din cadrul NATO”, a apreciat Wald, amintind că Bucureștiul alocă 2% din PIB apărării și achiziționează sisteme antiaeriene Patriot.

Generalul Charles Wald are o experiență semnificativă atât în domeniul militar, cât și în cel al afacerilor și este expert în materie de achiziții de avioane și armament, în combaterea terorismului, în politica energetică națională a SUA și în securitate internațională. În cursul remarcabilei cariere, a ocupat postul de adjunct al șefului Comandamentului SUA în Europa, cu sediul din Stuttgart (Germania), fiind responsabil pentru toate forțele americane care operează în zeci de țări din Europa, Asia și Orientul Mijlociu.

UPDATE 9:34 Adrian Sârbu: Este de neconceput securitatea în România fără prezența SUA

Foto: Mediafax Foto

Articolul inițial:

Caracterul complex, interconectat și transnațional al provocărilor uriașe cu care se confruntă sistemul internațional configurat după al Doilea Război Mondial evidențiază importanța absolută a continuării cooperării transatlantice și a construirii unor noi punți între oamenii și popoarele care împărtășesc aceleași valori și preocupări majore de securitate. Este extrem de important ca Europa să rămână în centrul securității transatlantice, iar Europa Centrală și de Est ar trebui să joace un rol central în modelarea viitorului securității europene. În special, membrii NATO din flancul estic au nevoie de asigurarea permanentă a securității și de aranjamente consecvente pentru o prezență militară sporită în regiune. La est, UE este preocupată de încălcarea ordinii europene de securitate, iar regiunea Mării Negre prezintă probleme complexe de securitate, fiind „o intersecție critică a coridoarelor est-vest și sud-nord”. România se află la răscrucea tuturor acestor probleme de insecuritate și, prin urmare, un actor strategic pentru orice strategie globală de securitate europeană și transatlantică.

Subiectele Conferinței se referă la provocările securității într-o lume a „primordialităților”, la configurarea arhitecturii de securitate la nivel național, regional și global, la factori de (in)securitate și la modul în care tehnologiile emergente modelează noul sistem geopolitic.

Printre personalitățile prezente la conferință se numără generalul american Charles Wald, fost locțiitor al șefului Comandamentului SUA în Europa, Carol Rollie Flynn, profesor asociat al Programului de Securitate Națională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă din SUA, Anthony Pfaff, expert în etică militară la Institutul de Studii Strategice (Strategic Studies Institute), Cristian Diaconescu, ambasador și fost ministru de Externe, Silviu Rogobete, profesor de Filosofie la Universitatea de Vest din Timișoara, Adrian Curaj, fost ministru al Educației, fostul consilier prezidențial Iulian Chifu, George Ciamba, ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, și Flaviu Turcu, profesor asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Charles Wald, invitat la conferința MAS: Statele Unite și NATO trebuie să apere resursele energetice în Europa de Est

Statele Unite și Alianța Nord-Atlantică trebuie să acționeze pentru protejarea resurselor energetice în Europa de Est și în estul Mării Mediterane, a propus în 2017 generalul american în retragere Charles Wald, fost locțiitor al șefului Comandamentului SUA în Europa, invitat marți la Conferința MAS.

„Faptul că Rusia a oprit alimentarea cu gaz a Europei deoarece conducta trecea prin Ucraina a demonstrat vulnerabilitățile continentului european din cauza dependenței energetice de națiuni precum Rusia. Iar instabilitatea de acest tip devine o problemă geopolitică atunci când se ajunge la oprirea energiei”, a argumentat Charles Wald, citat de New Europe, pledând pentru mobilizarea de efective militare americane și NATO pentru protejarea resurselor energetice în Europa de Est și în estul Mării Mediterane.

Generalul Charles Wald are o experiență semnificativă atât în domeniul militar, cât și în cel al afacerilor și este expert în materie de achiziții de avioane și armament, în combaterea terorismului, în politica energetică națională a SUA și în securitate internațională. În cursul remarcabilei cariere, a ocupat postul de adjunct al șefului Comandamentului SUA în Europa, cu sediul din Stuttgart (Germania), fiind responsabil pentru toate forțele americane care operează în zeci de țări din Europa, Asia și Orientul Mijlociu.

Carol Flynn: Riscul comiterii unor atacuri cibernetice de către grupuri teroriste constituie o sursă de preocupare majoră

Riscul comiterii unor atacuri cibernetice majore de către grupuri teroriste constituie o „sursă de preocupări majore”, declara în noiembrie 2018 Carol Rollie Flynn, specialistă a Agenției Centrale de Informații (CIA) în combaterea terorismului, invitată la Conferința MAS programată marți. „Posibilitatea ca un grup terorist sau un individ să obțină arme de distrugere în masă sau instrumente pentru comiterea unui atac cibernetic masiv care să afecteze grav sistemele financiare și infrastructura esențială continuă să fie o sursă de preocupări majore. Prevenirea comiterii unor astfel de atacuri este foarte, foarte dificilă, deoerece instrumentele serviciilor de securitate pentru depistarea și contracararea atacurilor nu funcționează dacă teroristul nu are legături detectabile cu grupuri teroriste cunoscute”, a afirmat în 2018 Carol Rollie Flynn, fost director adjunct al Centrului CIA pentru Combaterea Terorismului și cercetător în Programul de Securitate Națională al Institutului de Studii pentru Politică Externă (Foreign Policy Research Institute).

Anthony Pfaff, profesor de Etică Militară, invitat la Conferința MAS: „Pericolul moral al războaielor prin intermediari”

Conflictele prin intermediari generează probleme majore de ordin moral, iar dezvoltarea sistemelor militare cu inteligență artificială trebuie să respecte standardele etice, argumentează Anthony Pfaff, specialist în Profesia Militară și Etică, unul dintre invitații Conferinței MAS programată marți.

Conflictele prin intermediari sunt complicate deoarece nu pot fi justificate prin sistemele de standarde morale, afirmă, într-un editorial, Anthony Pfaff, profesor cercetător pentru Profesia Militară și Etică. „Nu este un accident faptul că susținerea pe care SUA o acordă Arabiei Saudite în războiul din Yemen a fost un dezastru umanitar. (…) „Conflictele prin intermediari sunt complicate din cauza faptului că nu pot fi justificate prin sistemele de standarde morale”, afirmă Anthony Pfaff într-un editorial publicat împreună cu Patrick Granfield în revista Foreign Policy în aprilie 2019 sub titlul „Pericolul moral al războaielor prin intermediari”.

Într-un alt editorial, publicat în martie 2019 în RealClearDefense.com și intitulat „Respect pentru persoane, etica armelor autonome și a sistemelor de asistare a procesului decizional”, Anthony Pfaff pleda pentru respectarea standardelor morale inclusiv în dezvoltarea sistemelor militare care utilizează tehnologii de inteligență artificială. „Problemele etice asociate armelor letale autonome nu vor dispărea pe măsură ce dezvoltarea, achiziționarea și utilizarea sistemelor cu inteligență artificială vor contesta normele tradiționale asociate nu doar războaielor, ci și moralității în general. Printre numeroasele preocupări asociate dezvoltării sistemelor autonome letale axate pe inteligență artificială se numără faptul că dezumanizează conflictele militare. La prima vedere, a pune această problemă pare a fi cel puțin bizar. Războiul poate fi o activitate umană, dar celor implicați li se pare rar ceva de ordin uman, deoarece scot din oameni mai degrabă ce este mai rău decât ce este mai bun. În plus, armele letale autonome și sistemele de asistare a procesului decizional sunt adesea nu doar mai precise decât oamenii, dar nici nu suferă emoții precum furie, răzbunare, frustrare și altele, care amplifică riscul comiterii crimelor de război. Prin urmare, dacă aceste sisteme pot reduce o parte din cruzimea și durerea generate inevitabil de războaie, atunci este rezonabil să adresăm întrebarea dacă dezumanizarea războiului este un lucru rău”, afirmă Anthony Pfaff.

„Ceea ce arată această analiză este că argumentele în sensul considerării sistemelor militare cu inteligență artificială, chiar și a celor total autonome, mala in se (rele în sine) sunt pe un teren mai vulnerabil decât cele care permit utilizarea acestora. Este posibil să se demonstreze respect pentru persoane chiar și în cazurile în care roboții iau toate deciziile. Acest lucru sugerează că este posibil să fie aliniată dezvoltarea efectivă a sistemelor de inteligență artificială la angajamentele morale și la normele convențiilor privind războaiele. Astfel, apelurile de eliminare sau de reducere strictă a folosirii armelor de acest fel sunt lipsite de fundament. Dacă sunt făcute corect, dezvoltarea și utilizarea armelor de acest fel pot preveni războaiele, iar, dacă nu vor face asta, oricum pot reduce efectele negative ale războaielor. Dacă sunt făcute rău, aceleași arme pot încuraja riposte militariste chiar și când sunt disponibile variante alternative nonviolente, generând atrocități de care nu va putea fi tras nimeni la răspundere și desensibilizând soldații care comit crime. A face aceste lucruri corect înseamnă menținerea respectului pentru persoane nu doar când utilizează astfel de sisteme, ci și în toate etapele procesului de concepere și achiziționare, pentru a ne asigura că aceste capabilități îmbunătățesc abilitățile nu doar de reducere a riscurilor, ci și de a demonstra compasiune”, a concluzionat Anthony Pfaff.

Dr. Anthony Pfaff este profesor cercetător pentru Profesia Militară și Etică la Institutul de Studii Strategice (SSI), în cadrul Colegiului pentru Război al Armatei SUA, situat în Carlisle, Pennsylvania. Colonel în retragere și ofițer pentru zone externe (FAO), respectiv Orientul Mijlociu și nordul Africii, dr. Anthony Pfaff a lucrat recent ca director pentru Irak în cadrul Consiliului pentru Securitate Națională din SUA.

Arnold Dupuy, analist la Pentagon: Sfera cibernetică și domeniul energiei au importanță centrală

Domeniul cibernetic și cel al energiei au importanță centrală în prezent și sunt corelate, afirmă Arnold Dupuy, expert al firmei de consultanță Booz Allen Hamilton și analist la Pentagon, unul dintre invitații la Conferința Monitorului Apărării și Securității (MAS) programată marți.

„În lumea contemporană, importanța centrală a domeniului cibernetic și energiei este incontestabilă. Practic, acest lucru este valabil în fiecare domeniu al activităților umane, inclusiv în chestiunile militare, în economie și politică”, a afirmat Arnold Dupuy, într-un studiu intitulat „Relația dintre domeniul cibernetic și energie: Perspectiva militară operațională”, realizat împreună cu Daniel Nussbau, președintele Grupului Academic pentru Energie din SUA.

Hans-Lothar Domröse: Dotarea UE cu arme nucleare ar deschide „Cutia Pandorei”/ UE se poate apăra convențional

Generalul Hans-Lothar Domröse, fost șef al Comandamentului Reunit al Forțelor Aliate NATO, a avertizat în 2017 că eventualitatea dotării Uniunii Europene cu arme nucleare în mod autonom față de NATO „ar deschide o Cutie a Pandorei”.

Surse citate de cotidianul The New York Times afirmau în martie 2017 că liderii Uniunii Europene analizau posibilitatea lansării unui program nuclear comunitar construit în jurul arsenalului atomic deținut de Franța. Conform acestui plan, arsenalul nuclear francez va fi reconfigurat pentru a proteja restul Europei. Programul nuclear ar urma să intre sub comandament european, cu o finanțare și doctrină militară la nivel comunitar. Ideea creării unui arsenal nuclear european ar fi fost analizată în contextul în care Uniunea Europeană nu ar mai vrea să fie dependentă de Statele Unite în materie de apărare. Chiar dacă nicio nouă țară nu ar obține armament nuclear prin acest plan, aplicarea acestui model ar constitui o escaladare fără precedent a puterii colective a Europei și o separare radicală de Statele Unite conduse de Administrația Donald Trump, nota cotidianul The New York Times. Însă Guvernul de la Berlin a negat că există un astfel de plan.

La rândul său, generalul Hans-Lothar Domröse a declarat, citat de publicațiile Bild și The Telegraph: „Acest lucru ar deschide Cutia Pandorei și ar declanșa o cursă a înarmării. În acest caz, ar fi mai dificil să le interzicem unor țări ca Iranul să fabrice arme atomice. Dar este necesară achiziționarea masivă de armament convențional, fără a se pune problema armelor atomice; putem să se apărăm și fără bombe atomice”.

În februarie 2017, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege și Justiție, aflat la putere în Polonia, a pledat pentru consolidarea rolului militar al Europei, pronunțându-se în favoarea ideii unei Uniuni Europene „superputere nucleară”. „Eu aș saluta o Europă ca superputere atomică, una care să poată ține pasul cu Rusia”, a afirmat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS, dreapta).

Conferința pe tema „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate – Viziunea României”, eveniment organizat de Monitorul Apărării și Securității (MAS), se va desfășura marți, 16 aprilie. Evenimentul va putea fi urmărit live pe site-urile https://monitorulapararii.ro/, www.mediafax.ro, www.gandul.info și pe paginile de Facebook ale produselor menționate.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom