Constantin Niță condamnat 4 ani închisoare trafic influență

Constantin Niță condamnat 4 ani închisoare trafic influență
Publicat: 28/06/2018, 18:27
Actualizat: 26/03/2019, 17:27

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, joi, să mențină decizia din primă instanță: 4 ani de închisoare pentru fostul ministru al Energiei, Constantin Niță și recuperarea sumei de 303.000 de lei, încasată drept comision pentru intermedierea contractului.

La ultimul termen din dosar, procurorul DNA ceruse majorarea pedepsei pentru Constantin Niță la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

„Cerem 5 ani de închisoare pentru trafic de influență, reținându-se că în 2012, în calitate de lider deputat și ministru al Energiei, în schimbul influenței asupra lui Gheorghe Nechita, pentru a determina semnarea contractului de management al traficului și pentru derularea contractului, Niță a pretins lui Urdăreanu 5 la sutădin contract, adica 3,4 mil lei. Suma de bani, parte din ea, i-a fost emisă inculpatului prin rate lunare a câte 5.000 euro, iar 30.000 euro i-au fost înmânați într-un restaurant. În mai 2013 – iunie 2014, în tranșe lunare i-au fost remiși banii cu titlu de trafic de influență. Apreciem că absolut toate probele confirmă că a săvârșit trafic de influență. Pedeapsa de la fond de 4 ani de închisoare nu reflectă sancțiunea corespunzătoare, inculpatul săvârșind fapta ca demnitar parlamentar și ministru, ceea ce determină agravarea răspunderii penale”, a spus procurorul DNA, în sala de judecată.

La termenul din 11 aprilie, fostul ministru al Energiei a declarat că nu a luat bani de la denunțătorul din dosar. Niță le-a spus magistraților instanței supreme că Tiberiu Urdăreanu l-a suspectat de prostie, când a spus că ar fi primit banii la un hotel.

„L-am cunoscut pe Urdăreanu prin intermediul unui om de afaceri, Bogdan Nicolau. Am avut mai multe discuții cu el la sediul din Calea Plevnei. Fiind un om de afaceri puternic, am apreciat că este bine să am o relație amiabilă cu un om de talia lui. M-am întâlnit și la hotel Raddison, unde stăteam și am avut discuții pe diverse proiecte. Am vrut sa facem o companie privind semnătura electronică, apoi aveam un interes politic cu aeroportul din Brașov, iar acesta dispunea de mijloacele necesare proiectului și despre managementul traficului la Brașov. Și eu aveam nevoie de un feedback din partea oamenilor de afaceri. În septembrie 2012, atât Urdareanu, cât și Nichita, mi-au solicitat să le faciliteze o întâlnire. Nichita știa că în București exista un asemenea proiect și voia să-l implementeze la Iași. Întâlnirea a avut loc. Pe Nichita îl știam din 2005, când a devenit primar de Iași. (..) Asta este implicarea mea”, le-a spus fostul ministru judecătorilor.

Niță a susținut în fața magistraților că nu s-a întâlnit și nici nu a avut discuții telefonice cu omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, denunțător în dosar, până în martie 2013.

Pe 26 mai 2017, el a fost condamnat, în primă instanță, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la patru ani de închisoare pentru trafic de influență.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Victimele variantei Omicron. Val de spitalizări cu COVID-19 a copiilor mai mici de 5 ani...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Farul, tot mai aproape de playoff: Victorie cu 2-0 în meciul cu Rapid
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Accident rutier cumplit lângă București. Cum s-a produs totul
Anunţul crunt despre pensii! Se anulează creşterile în 2022?! Fosta şefă a Casei de Pensii...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...