Constatare alarmantă a unui sondaj privind intenția de a călători cu avionul și a conduce un autoturism, după pandemia de coronavirus

Redactor:
Florentina Dinu
Constatare alarmantă a unui sondaj privind intenția de a călători cu avionul și a conduce un autoturism, după pandemia de coronavirus
Foto: Caracter ilustrativ

Oamenii intenționează să conducă un autoturism și să călătorească cu avionul mai mult în viitor decât făceau înainte de pandemia de coronavirus, sugerează un sondaj, chiar dacă majoritatea covârșitoare acceptă responsabilitatea umană pentru criza climatică.

Deconectarea aparentă dintre credințe și acțiuni ridică temerile că, fără o intervenție politică puternică, aceste acțiuni ar putea submina eforturile de îndeplinire a obiectivelor stabilite în Acordul de la Paris și speranța combaterii a schimbărilor climatice după criza coronavirusului.

Aproximativ 26.000 de persoane din 25 de țări au fost chestionate în iulie și august de către YouGov-Cambridge Globalism Project, într-un sondaj conceput cu publicatia The Guardian.

Majoritatea covârșitoare acceptă responsabilitatea umană în ceea ce privește criza climatică

Într-un raport, respondenții au fost de acord că omenirea a fost în principal sau parțial de vină pentru situația de urgență climatică.

Această recunoaștere pe scară largă a științei va consolida probabil eforturile internaționale mai ambițioase de reducere a emisiilor industriale și agricole de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră care intensifică încălzirea globală și fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi furtuni, inundații și secete.

Printre țările cu cel mai puternic sprijin pentru această viziune dovedită științific s-au numărat Marea Britanie (86%), China (87%), Japonia (85%), Brazilia (88%) și Spania (87%).

Foto: The Guardian

Cele mai slabe erau toate statele petroliere, deși chiar și în aceste țări – care se bazează foarte mult pe vânzările de combustibili fosili – o majoritate substanțială a recunoscut rolul umanității în perturbarea climei. Arabia Saudită a înregistrat un procentaj de 57%, apoi Egiptul cu 67% și SUA cu 69%.

Reflectând tendințe similare, numărul persoanelor care credeau că încălzirea globală provocată de om a fost o farsă a fost cel mai scăzut în Marea Britanie (doar 9%) și cel mai mare în țările producătoare de petrol precum SUA (27%), Nigeria (31%) și Arabia Saudită (27%).

Când vine vorba de schimbarea comportamentală, au existat variații mult mai mari de la o țară la alta.

Militanții climatici au cerut o reducere a călătoriilor cu avionul, care reprezintă o mare sursă de emisii. Aceasta a scăzut semnificativ în timpul blocării coronavirusului în mai multe țări, dar a existat o discrepanță largă în ceea ce privește planurile oamenilor de a zbura după pandemie, comparativ cu înainte.

Intenția de a călători cu avionul după pandemie

În mai multe țări, numărul persoanelor care au spus că intenționează să folosească mai puțin avioane a fost mai mare decât numărul care a spus că le va folosi mai mult.

Această tendință a fost cea mai marcată în Marea Britanie (30% zboară mai puțin v 15% mai mult), Italia (34% mai puțin v 18% mai mult), Germania (31% mai puțin v 17% mai mult) și India (42% mai puțin v 21% mai mult ).

Cu toate acestea, în multe alte țări, în special Brazilia, respondenții au declarat contrariul (22% zboară mai puțin v 41% mai mult) și Nigeria (20% mai puțin v 50% mai mult).

În SUA, China, Franța și Japonia, a existat o diferență mică între cele două.

Foto: The Guardian

Tendință neuniformă atunci când a venit vorba de planuri pentru sărbători după pandemie, comparativ cu înainte

În Suedia, Brazilia, Egipt și Nigeria, un număr mai mare de respondenți au declarat că au planificat mai multe vacanțe în străinatate comparativ cu respondenții care nu intenționează să o facă. În schimb, în Marea Britanie, Italia, Germania, China și Thailanda, înclinația a fost mai mult spre sărbătorile domestice.

Foto: The Guardian

Cea mai alarmantă constatare a sondajului a fost intenția pe scară largă de a conduce un autoturism, după pandemie

În termeni climatici, cea mai alarmantă constatare a sondajului a fost intenția pe scară largă de a conduce autoturisme mai mult după pandemie decât înainte, în ciuda eforturilor din multe țări de a crea mai mult spațiu în orașe pentru moduri de transport sigure și durabile.

Această tendință a fost evidentă în toate cele 26 de țări din sondaj și cea mai pronunțată în Brazilia, unde 62% au spus că își vor folosi mașina mai mult decât înainte de pandemie, în timp ce doar 12% au spus mai puțin, iar Africa de Sud a raportat că 60%  dintre respondenți își vor folosi mașinq mai mult după pandemie.

În SUA și Australia, peste 40% se așteptau să conducă autoturisme mai mult decât înainte de Covid, comparativ cu 10%.

Tendința a fost, de asemenea, evidentă, dar mai puțin puternică în Marea Britanie, Italia, Germania, India și China. Deși acest lucru se poate datora parțial din cauza dificultăților unei distanțe sociale adecvate în transportul public, aceasta înseamnă mai mult trafic, mai mult congestionare și mai multe emisii.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
NEWS ALERT Anunţ oficial. Data de la care masca nu mai este obligatorie pe plajă
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Horoscop 7 mai 2021. Zodia care se reapropie de familie
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide