Contestația privind anularea pedepsei lui Năstase în „Trofeul calității”, amânată pentru 5 noiembrie

Contestația privind anularea pedepsei lui Năstase în Trofeul calității, amânată pentru 5 noiembrie
Publicat: 01/10/2012, 11:34
Actualizat: 10/02/2019, 11:05

Completul de cinci judecători de la instanța supremă a amânat, luni, pentru 5 noiembrie contestația în anulare formulată de Adrian Năstase în cazul deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare în dosarul „Trofeul calității”, din cauză că la dosar nu a ajuns motivarea sentinței.

Și Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, condamnată în dosarul „Trofeul calității” la șase ani de închisoare, a formulat o contestație în anulare, Completul de cinci judecători stabilind ca și acțiunea ei să fie judecată în 5 noiembrie.

Irina Paula Jianu și Adrian Năstase nu au fost aduși din penitenciarele în care sunt încarcerați la instanța supremă pentru judecarea contestațiilor în anulare, întrucât nu a fost dispusă judecarea cauzelor cu citarea părților.

Ion Cazacu, unul dintre avocații lui Adrian Năstase, a declarat, luni, la ieșirea din sala de judecată, că cei cinci judecători din completul care a dat decizia definitivă în dosarul „Trofeul calității” trebuie să grăbească motivarea acesteia, deoarece au trecut mai bine de trei luni de la sentință.

Avocatul a spus că în acest fel se încalcă deptul la apărare al clientului său, amintind că în decembrie 2012 se împlinește termenul legal în care apărarea lui Năstase poate depune sesizări și plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Totodată, avocatul a amintit că în februarie 2013 se împlinește și termenul de opt luni de executare efectivă a pedepsei în cazul lui Adrian Năstase, arătând în acest context că motivarea deciziei trebuie eliberată cât mai rapid de către cei cinci judecători.

Instanța a stabilit un nou termen de judecată a contestațiilor în anulare formulate de Adrian Năstase și Irina Paul a Jianu pentru data de 5 noiembrie, fără citarea acestora.

Judecarea contestației în anulare formulată de Adrian Năstase a mai fost amânată o dată, în 3 septembrie, când era stabilit primul termen de judecată, și atunci tot din cauză că la dosar nu ajunsese motivarea deciziei de condamnare definitivă în dosarul „Trofeul calității”. Astfel, instanța nu a putut lua în discuție admisibilitatea contestației în anulare, stabilind atunci ca acțiunea să fie judecată în 1 octombrie.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru președinție din partea PSD.

Avocații fostului premier au introdus o contestație în anulare care vizează mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instanțele anterioare care au judecat acest caz.

Avocatul Ion Cazacu declara, în 25 iunie, că a depus la instanța supremă o contestație în anulare în legătură cu condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”.

Cazacu preciza că respectiva cerere nu este motivată, fiind indicate judecătorilor doar temeiurile în baza cărora a fost făcută. El arăta că motivele pe larg vor fi făcute și depuse de avocați doar după ce instanța supremă va redacta motivarea hotărârii definitive de condamnare a clientului său.

Avocatul adăuga că aceasta este o cale extraordinară de atac, la care se poate apela doar în unele cazuri expres prevăzute de legea penală.

Cazacu preciza că unul dintre motivele ce urmează a fi invocate este acela al intervenirii prescripției asupra răspunderii penale în cazul lui Năstase. Avocatul spunea că, în opinia sa, termenul de prescripție în cazul faptei pentru care a fost judecat Năstase este de șapte ani și șase luni, precizând că nu înțelege cele peste opt luni de zile adăugate la perioada arătată de el de către judecătorii instanței supreme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO