Continuă protestele în sănătate. Angajații, nemulțumiți de reducerea veniturilor

Publicat: 20/04/2018, 12:49

Scandalul veniturilor din domeniul sanitar ia amploare. Denunțând „haosul din sănătate” reprezentanții Federației Sanitas au anunțat, joi, că în 26 aprilie în Capitală va fi organizat un miting, urmând ca în 7 mai să fie declanșată o grevă de avertisment, iar în 11 mai o grevă generală.

„Începând de mâine, 20 aprilie, se definitivează și se centralizează listele de semnături pentru declanșarea grevei generale. Toți reprezentanții organizațiilor județene au arătat care sunt deficiențele aplicării legii salarizării în unitățile sanitare și de asistență socială din teritoriu. Conform datelor salariale colectate până acum de la membrii de sindicat, există două categorii de angajați (medici și asistenți medicali) al căror salariu a crescut, în proporții diferite, însă există cel puțin șapte categorii profesionale care pierd din venitul salarial lunar sume care ajung până la 1300 lei. Discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum și promisiunile guvernanților de a acoperi pierderile salariale – promisiuni făcute și neonorate, au condus la decizia de a radicaliza formele de protest ale SANITAS”, precizează sindicaliștii într-un comunicat de presă.

Principalele revendicări ale Federației SANITAS vizează modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, creșteri salariale pentru TOT personalul din sănătate și asistență socială și negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

„Sunt scăderi uriașe. Unele merg de la 500 de lei până la 1.100 de lei. Sunt schimbări uriașe din cauza neîncadrării în acel 85%, mulți nici nu pot atinge pragul de 55-85%. Toți le știu pe toate, dar nimeni nu înțelege nimic, iar vinovații de serviciu sunt cei care luptă pentru oameni. (…) Atunci când noi am cerut ca legea să fie modificată, nu cum ne doream noi, ci cum trebuia să fie la acel moment, nu a fost făcută. Cerem creștere salarială pentru toți colegii noștri din sistemul de sănătate. (…) Păcat de lege, că am ajuns astăzi să spunem că mai bine nu eram de acord cu această creștere salarială. Este extrem de complexă și este un haos total”, a declarat joi președintele Sindicatului Sanitas, Leonard Bărăscu.

La mitigul programat pe 26 aprilie, sunt așteptați peste 10.000 de angajați din sănătate să iasă în stradă, potrivit liderului sindical.

„Sunt spitale în care nu s-au luat salariile, atât în București, cât și în țară. Sunt pierderi de venituri raportat la luna anterioară la mai multe categorii profesionale. (…) Din păcate, ducem discuția până la legea salarizării, care se va aplica etapizat până în 2022 și vorbim că nu pierde nimeni. Această lege a fost creată să aducă câștiguri pentru toată lumea. Astăzi vorbim doar că nu sunt pierderi, vreau sa vorbim și despre câștiguri”, a precizat vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope.

Între timp, protestele continuă și joi. Zeci de salariați de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Galați au oprit lucrul, joi, și au ieșit în curtea instituției, pentru a protesta, nemulțumiți că au primit salarii mai mici din cauza modificării regulamentului de acordare a sporurilor. (cotidianul.ro)

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Ştirea momentului despre Schumacher! S-a întâmplat, după 7 ani. Familia şi apropiaţii sunt în şoc
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Colosalul fotbalist Erling Haaland, petrecere de zile mari alături de un milionar român: `Ghiciți cine...
Mama Elodiei Ghinescu, detalii-șoc despre fosta cuscră! Ce făcea mama lui Cioacă pentru fiul ei....
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Ştirea momentului despre Schumacher! S-a întâmplat, după 7 ani. Familia şi apropiaţii sunt în şoc
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Cascada din România care detronează Bigăr. Unde se află acest loc desprins din basme VIDEO
Top 10 cele mai vizionate videoclipuri de pe YouTube din toate timpurile
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
O boală misterioasă face ravagii. Ce au descoperit cercetătorii
Crimă șocantă. Copiii au fost împușcați în inimă și gât. VIDEO
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....