Continuă protestele în sănătate. Angajații, nemulțumiți de reducerea veniturilor

Publicat: 20/04/2018, 12:49

Scandalul veniturilor din domeniul sanitar ia amploare. Denunțând „haosul din sănătate” reprezentanții Federației Sanitas au anunțat, joi, că în 26 aprilie în Capitală va fi organizat un miting, urmând ca în 7 mai să fie declanșată o grevă de avertisment, iar în 11 mai o grevă generală.

„Începând de mâine, 20 aprilie, se definitivează și se centralizează listele de semnături pentru declanșarea grevei generale. Toți reprezentanții organizațiilor județene au arătat care sunt deficiențele aplicării legii salarizării în unitățile sanitare și de asistență socială din teritoriu. Conform datelor salariale colectate până acum de la membrii de sindicat, există două categorii de angajați (medici și asistenți medicali) al căror salariu a crescut, în proporții diferite, însă există cel puțin șapte categorii profesionale care pierd din venitul salarial lunar sume care ajung până la 1300 lei. Discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum și promisiunile guvernanților de a acoperi pierderile salariale – promisiuni făcute și neonorate, au condus la decizia de a radicaliza formele de protest ale SANITAS”, precizează sindicaliștii într-un comunicat de presă.

Principalele revendicări ale Federației SANITAS vizează modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, creșteri salariale pentru TOT personalul din sănătate și asistență socială și negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

„Sunt scăderi uriașe. Unele merg de la 500 de lei până la 1.100 de lei. Sunt schimbări uriașe din cauza neîncadrării în acel 85%, mulți nici nu pot atinge pragul de 55-85%. Toți le știu pe toate, dar nimeni nu înțelege nimic, iar vinovații de serviciu sunt cei care luptă pentru oameni. (…) Atunci când noi am cerut ca legea să fie modificată, nu cum ne doream noi, ci cum trebuia să fie la acel moment, nu a fost făcută. Cerem creștere salarială pentru toți colegii noștri din sistemul de sănătate. (…) Păcat de lege, că am ajuns astăzi să spunem că mai bine nu eram de acord cu această creștere salarială. Este extrem de complexă și este un haos total”, a declarat joi președintele Sindicatului Sanitas, Leonard Bărăscu.

La mitigul programat pe 26 aprilie, sunt așteptați peste 10.000 de angajați din sănătate să iasă în stradă, potrivit liderului sindical.

„Sunt spitale în care nu s-au luat salariile, atât în București, cât și în țară. Sunt pierderi de venituri raportat la luna anterioară la mai multe categorii profesionale. (…) Din păcate, ducem discuția până la legea salarizării, care se va aplica etapizat până în 2022 și vorbim că nu pierde nimeni. Această lege a fost creată să aducă câștiguri pentru toată lumea. Astăzi vorbim doar că nu sunt pierderi, vreau sa vorbim și despre câștiguri”, a precizat vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope.

Între timp, protestele continuă și joi. Zeci de salariați de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Galați au oprit lucrul, joi, și au ieșit în curtea instituției, pentru a protesta, nemulțumiți că au primit salarii mai mici din cauza modificării regulamentului de acordare a sporurilor. (cotidianul.ro)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani