CORONAVIRUS. Directorul medical al Spitalului Giulești: E ideală testarea tuturor gravidelor pentru COVID-19

CORONAVIRUS. Directorul medical al Spitalului Giulești: E ideală testarea tuturor gravidelor pentru COVID-19
Publicat: 27/03/2020, 13:27
Actualizat: 27/03/2020, 13:30

Medicul Dinu Albu, directorul medical al Spitalului Giulești, spune, într-un interviu acordat Agenției MEDIAFAX, că este ideală testarea tuturor gravidelor pentru COVID-19, având în vedere că sarcina este o urgenţă.

Medicul mai explică și faptul că, deocamdată, nu se știe cât de periculos este noul tip de coronavirus pentru gravide și femeile care tocmai au născut. El spune că există studii care ar indica transmiterea Covid-19 de la mamă la făt prin lichidul amniotic, însă acest lucru nu este o certitudine.

În plus, directorul medical de la Giulești mai spune că nu există teste speciale pentru gravide, iar testarea se face, la internarea în spital, doar dacă există semne vizibile ale bolii.

Dinu Albu susține că operațiile de cezariană nu vor fi afectate în contextul epidemiei de coronavirus din România, dacă sunt respectate regulile.

Reporter: Domnule profesor Dinu Albu, sunt femeile gravide şi cele care au născut mai vulnerabile la Covid 19?

Prof. Dr. Dinu Albu: Studiile nu sunt extinse. Se pare că ar exista o transmitere verticală a Covidului 19 de la mamă la făt sau prin intermediul lichidului amniotic, prin sânge, dar nu sunt determinate. În orice caz, partea de patologie, de mortalitate şi de influenţă asupra fătului, aşa cum ştie toată lumea, a persoanelor cu vârstă mică este foarte scăzută. Aproape zero. Practic nu s-a consemnat niciun caz de mortalitate, de deces din acest punct de vedere. Dar nu trebuie să nu luăm în considerare faptul că este posibilă şi există o viremie care, aşa cum este şi în cazul gripei, poate să ajungă la făt şi poate să producă unele anomalii, unele tulburări din astea în dezvoltare, în diferenţiere, recte malformaţii. Aşa cum se ştie foarte bine că gripa poate să dea malformaţii este exact acelaşi lucru pentru că mecanismele sunt aceleaşi.

Reporter: În ce trimestru de sarcină este fătul mai vulnerabil la COVID -19?

Prof. Dr. Dinu Albu: Cred că în primul trimestru de sarcină e mai vulnerabil pentru că, repet, datorită unei posibile viremii ajungerea la embrion poate să determine apariţia unei malformaţii. Ulterior, cea care ia tot impactul este mama. Dacă luăm în considerare că mama este tot o persoană tânără, atunci fireşte că impactul este mai redus decât în mod obişnuit. Dar trebuie să ţinem cont şi de faptul că starea de graviditate este o stare deosebită, în care sunt modificate atât mecanismele imune, cât şi alte mecanisme umorale. Şi atunci fireşte că ar trebui luată în considerare ca un factor de risc această infecţie, aşa cum este luată în considerare ca factor de risc orice infecţie virală în timpul sarcinii, cum ar fi gripa sau cum ar fi citomegaloviroza. Bineînţeles, aici sunt alte aspecte. Deci, problema la Covid este că este extrem de contagios. Contagiozitatea este foarte mare, mai ales prin picăturile astea Flugge, cum le spunem noi, picăturile care apar în timpul conversaţiei. Şi de aia este bine că gravidele să şadă la distanţă de cel puţin doi metri de persoanele din jur, care ar putea să fie suspecte sau posibile purtătoare. Sau chiar bolnave asimptomatice. Pe de-o parte. Pe de altă parte, se evită aglomeraţia. Exact ceea ce sunt transpuse în documentele acestea şi în ordonanţele care au fost date şi cum se comunică din cadrul Ministerului Sănătăţii. Sunt foarte precise şi foarte clare. La fel trebuie aplicate la gravide şi eu cred că ar trebui aplicate cu mai multă atenţie, cu mai multă severitate decât, poate, în cazul altor persoane care ar zice că: nu le luăm aşa de mult în considerare fiindcă suntem tineri, fiindcă suntem puternici. Gravida este o persoană deosebită. Şi starea de graviditate este o stare care este, cum să spun, determinată numai pentru femei şi numai pentru femeile care devin mame. Nimeni nu poate să ştie ce înseamnă să fii gravidă, în afară de mame. Numai mamele ştiu ce înseamnă să simtă prima oară că îi mişcă copilul… De el au grijă chiar cu preţul vieţii. Aşa că acest instinct matern şi aceste simţăminte materne sunt absolut deosebite şi, normal, acestea sunt susţinute, trebuie să ştim, sunt susţinute şi de celelalte mecanisme neurofiziologice.

Continuarea pe Mediafax.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Inteligență Artificială a ținut pasul cu un pilot uman în timpul unui zbor istoric