COVID-19. Cesare Emendatori, „pacientul zero” din țara noastră: „În România eram un delincvent și un purtător de virus, în Italia devenisem un infectat care a adus virusul din România”

COVID-19. Cesare Emendatori, „pacientul zero” din țara noastră: „În România eram un delincvent și un purtător de virus, în Italia devenisem un infectat care a adus virusul din România”
Cesare Emendatori, italianul infectat cu Covid-19, considerat „pacientul zero” în România (FOTO: Facebook)
Publicat: 14/05/2020, 00:01
Actualizat: 14/05/2020, 00:16

Digi 24 a stat de vorbă cu Cesare Emendatori, italianul pe care autoritățíle din țara noastră l-au considerat „pacientul zero”, fiind testat pozitiv cu noul coronavirus, și au spus că a infectat primul român, un tânăr din județul Gorj.

„În urma testării făcute în Gorj a persoanelor care au intrat în legătură cu cetățeanul italian din Rimini avem primul caz confirmat de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României”, anunța în 26 februarie fostul ministru al Sănătății, Victor Costache.

Așadar, primul pacient infectat din România a fost un tânăr din Gorj, în vârstă de 24 de ani. Cesare Emendatori ar fi fost la fabrica la care lucra, dar nu au intrat în contact direct. Se presupune că ar fi luat virusul de pe o suprafață atinsă de afaceristul din Italia.

Primul pacient a fost asimptomatic și a fost tratat cu ciorbă la Institutul Matei Balș din Capitală, după cum preciza managerul spitalului, Adrian Streinu Cercel.

În luna februarie, Emendatori a călătorit în România, unde a stat trei zile. Atunci, circulau informații că ar fi fost la vânătoare și că s-a întâlnit cu foarte mulți oameni din judetele Gorj și Dolj. Acum, Cesare spune că multe informații nu au fost adevărate.

Cesare Emendatori este căsătorit cu o româncă, au împreună un copil și dețin un restaurant, pe care au fost nevoiți să îl închidă, iar acum încearcă să-și resusciteze afacerea.

Din fericire, familia sa nu a fost infectată. A rămas acasă și a încercat să-l ajute așa cum poate, dar nimeni nu avea voie să iasă din casă. Și-au închis afacerea, un restaurant din Rimini, și au suportat în liniște toate acuzațiile care li se aduceau.

„În România eram un delincvent și un purtător de virus, în Italia devenisem un infectat care a adus virusul din România. Nici nu știai ce să faci…”, a declarat italianul, în exclusivitate pentru Digi 24.

Viața lui Cesare și a soției sale, Alina, s-a schimbat complet din momentul în care a fost depistat cu SARS-CoV 2. Recunoaște că infectarea cu COVID-19 i-a transformat viața într-un infern. Nu boala în sine, ci tot ce i s-a întâmplat lui și familiei lui și în România, și în Italia.

El a fost internat în spital în Italia pentru a primi tratamentul de care avea nevoie. În urma radiografiei și testului făcute în Italia, după ce și-a încheiat călătoria în România, Emendatori a aflat că este infectat cu noul coronavirus și asa a devenit „pacientul zero” din România și pacientul 1 din Rimini.

„La granița cu Marche, un focar neobișnuit în Rimini, se crede că ar avea legătură cu cele din Lombardia și este posibil ca totul să fi plecat de la această pizzerie. Proprietarul, în vârstă de 71 de ani, a fost diagnosticat pozitiv și ar fi călătorit mult la sfârșitul lunii februarie”, relata despre el, atunci, presa italiană.

Cesare bănuiește de unde ar fi putut lua virusul

„Noi credem că virusul l-am luat când a fost târgul la Rimini, am avut mulți clienți chinezi, de la Milano, din Portugalia. Am avut karaoke, am cântat, credem că l-am luat de pe microfoane. Presupunem. Nu se știe”, a precizat el.

Soția sa, Alina Volintiru, spune că ulterior a cerut ajutor multor prieteni apropiați lor, dar nimeni nu i-a ajutat… de frică.

„Am cerut numai să mi facă cumpărăturile, nu s-au prezentat pentru că le era frică. Când ieșeam afară și întindeam rufele toți îmi spuneau să intru în casă și nimeni să nu treacă prin fața casei mele, că vor lua virusul. Eram foarte supărată. Am plâns și am stat în casă, soțul la spital, am suferit mult, eram singură”, afirmă Alina.

„Îmi ajungeau mesaje de la români care îmi scriau: mulțumim pentru că ne-ați adus coronavirus în România, ca și cum l-ar fi provocat familia noastră”, a mai spus ea.

Cu toată suferința produsă de boală, dar și de răutatea celor din jur, Cesare Emendatori rămâne optimist.

Acum, după ce și-a revenit, Cesare încearcă să își repornească afacerea. În restaurantul pe care îl deține gătește din când în când și mâncare cu specific românesc, inclusiv sarmale…

Vezi interviul integral:

FOTO: Facebook.com/cesare.emendatori

VIDEO: Digi 24

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...