Crăciun: Am fost chemat la Poliție în calitate de făptuitor, în cauza de ultraj împotriva ministrului Barbu, nu sunt învinuit

Crăciun: Am fost chemat la Poliție în calitate de făptuitor, în cauza de ultraj împotriva ministrului Barbu, nu sunt învinuit
Publicat: 25/10/2013, 12:47
Actualizat: 28/07/2014, 23:24

Claudiu Crăciun a declarat, vineri, la ieșirea de la Secția 10 Poliție, că a fost citat în calitate de făptuitor, pentru infracțiunea de ultraj, în legătură cu incidentul din 17 octombrie, când a fost spartă luneta mașinii în care se afla ministrul Daniel Barbu, precizând că nu este învinuit.

„M-au chemat în calitate de făptuitor. Este o chestiune tehnică, nu sunt învinuit, este o fază de anchetă în care cei care se ocupă de caz strâng acum informații despre acel incident”, a spus Claudiu Crăciun.

Crăciun a mai spus că, din punctul său de vedere, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ar fi făcut presiuni asupra anchetatorilor, în condițiile în care l-ar fi declarat deja „vinovat, la o oră de maximă audiență”.

El a precizat că nu a văzut când a fost spartă luneta autoturismului, susținând că ce s-a întâlmplat în seara zilei de 17 octombrie nu a fost un atac, ci o întâlnire spontană prin care s-a urmărit atenționarea ministrului Barbu despre „catastrofa” care se pregătește la Roșia Montană.

„Nu am văzut când s-a spart acea lunetă. Îmi pare rău că s-a întâmplat, dar până la urmă mașina este plătită din banii noștri. Nu a fost un atac, a fost o întâlnire spontană care a avut drept scop atragerea atenției asupra catastrofei pe care domnul Barbu o pregătește și o justifică la Roșia Montană”, a spus Crăciun.

Acesta a adăugat că în ce privește acuzația de ultraj se consideră nevinovat.

„Dosarul este pentru ultraj, dar asta presupune să existe injurii sau jigniri aduse unei persoane. Eu am strigat și am auzit că s-a strigat doar «Demisia» și «Vrem cultură și nu cianură». Dacă asta înseamnă ultraj, atunci mă consider vinovat”, a mai spus Claudiu Crăciun.

El a precizat că mitingurile care durează de mai bine de o lună și jumătate sunt pașnice și ele vor rămâne așa.

Câteva persoane care au fost chemate vineri să dea declarații au afișat în fața Secției 10 de Poliție un banner pe care scria „Asociația viitorilor deținuți politici” și au scandat de câteva ori „Uniți salvăm Roșia Montană”.

Claudiu Crăciun și Alexandru Alexe au fost citați, vineri, să dea declarații la Secția 10 de Poliție din Capitală în calitate de făptuitori în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul în care a fost agresat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Surse din Poliție au declarat pentru MEDIAFAX că cei doi au fost citați să se prezinte vineri dimineață pentru a da declarații, aceștia având calitate de făptuitori.

În urma audierilor, mai mulți martori i-ar fi indicat pe Claudiu Crăciun și Alexandru Alexe ca fiind persoanele care în seara zilei de 17 octombrie au spart luneta mașinii în care se afla ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Tot vineri, la Secția 10 Poliție mai sunt așteptate alte nouă persoane, acestea fiind citate în calitate de martori.

Ministrul Daniel Barbu declara, în 19 octombrie, la Antena 3, că a fost identificat „autorul” incidentului din Centrul Vechi, în persoana „tânărului universitar fără operă” Claudiu Crăciun. „Știm și autorul, îmi permit să-l spun, Claudiu Crăciun, a fost identificat. E păcat, că înțeleg că este un tânăr universitar”, a spus atunci Barbu.

Daniel Barbu a participat în 17 octombrie, de la ora 19.00, la evenimentul „Cafeneaua critică”, în Club A din Centrul Vechi. Câteva zeci de manifestanți veniți la local au întrerupt dezbaterea, au desfășurat pancarte în jurul lui Barbu și au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede și l-au huiduit, întrebându-l „Câți bani ți-ai luat?” și cerându-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul și au lipit pe mașină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta mașinii, ministrul reușind să plece datorită intervenției forțelor de ordine – polițiști și jandarmi, sosiți de urgență la fața locului.

Poliția Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificați cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.

Șeful Poliției Capitalei, Mihai Pruteanu anunța în 18 octombrie, într-o conferință, că șaisprezece persoane implicate în acest incident au fost identificate, fiind identificați și martori care pot furniza informații despre incident, a anunțat vineri.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, în cazul incidentelor în care a fost implicat ministrul.

Totodată, Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliția Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla demnitarul. Daniel Barbu a precizat că nu a depus în nume personal nicio plângere în urma incidentului.

Barbu este protejat, din 18 octombrie, de o echipă a Serviciului de Protecție și Pază (SPP), el precizând că s-a simțit „în pericol” în timpul incidentului petrecut în Centrul Vechi al Capitalei.

Premierul Victor Ponta a declarat că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, și sancționarea acestora contravențională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă și că, în lipsa unor măsuri, țara poate fi cuprinsă de anarhie.

La o zi după incident, premierul Ponta l-a anunțat pe ministrul de Interne că jandarmii au mandat clar din partea sa să acționeze „fără complexe” atunci când protestele depășesc „linia roșie” și se transformă în agresiuni și amenințări.

Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

Manifestanții cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană și să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activitățile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgență, acordul de mediu, Roșia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO și demisia premierului Victor Ponta și a celor patru inițiatori ai proiectului de lege: miniștrii Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și directorul ANRM Gheorghe Duțu.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer:...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Mesajul Iuliei Albu după ce Mihai Albu a fost operat de cancer: „Sperăm ca această...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Netflix a dat lovitura cu acest serial. Abonații devin dependenți
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?