Crețu, despre Tokes: Are 134 de declarații de atac în PE; Am fi complici să nu-i retragem decorația

Crețu, despre Tokes: Are 134 de declarații de atac în PE; Am fi complici să nu-i retragem decorația
Publicat: 19/09/2013, 14:38
Actualizat: 29/07/2014, 20:02

Europarlamentarul PSD Corina Crețu a declarat, joi, că Laszlo Tokes a avut 134 de declarații în PE de atac la adresa României, poziții pe care le va înainta ca argumente pentru retragerea decorației acordată acestuia, precizând că ar exista o „complicitate” dacă acest demers nu este finalizat.

Europarlamentarul PSD a precizat că a înaintat Cancelariei Ordinelor un dosar cu 134 de declarații susținute de Laszlo Tokes în Parlamentul European, niciuna dintre acestea în limba română, care au promovat ideea autonomiei teritoriale și „desprinderea unei părți” din România.

„Sunt 134 de luări de cuvânt și în toate nu vorbește decât despre autonomia teritorială, despre desprinderea unei părți a României din țara noastră. Din acest moment, dacă acceptăm astfel de poziții explicite la adresa integrității României, ne facem vinovați cu toții de complicitate pasivă la atacurile la adresa statului național unitar român”, a afirmat europarlamentarul PSD.

Crețu a mai susținut că Laszlo Tokes ar dori „să vadă distrus statul român”.

Euroarlamentarul a precizat că joi se va alege Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României”, care este forma din 7 membri, însă ea nu va candida pentru a face parte din acest for.

Europarlamentarul a menționat că ideal ar fi ca forul să se ia în dezbatere chiar joi propunerea retragere a decorației acordată lui Laszlo Tokes, menționând că decizia în acest for se ia cu majoritate iar propunerea se înaintează șefului statului, care este „obligat” să semneze decretul de retragere a Ordinului.

„Sper să ia cât mai curând în dezbatere, chiar astăzi, solicitările de retragere a Ordinului Steaua României, a decorației donului Laszlo Tokes și să-i solicite președintelui emiterea decretului de retragere a acestei decorații (…) Ar fi un semnal că atunci când este vorba de amenințări la adresa integrității naționale nu avem ce negocia. Acest Consiliu de Onoare va avea o mare responsabilitate, refuzând să-i retragă decorația ar deveni complice la gesturile și atacurile la adresa statului român”, a afirmat Corina Crețu.

Totodată, ea a afirmat că ar fi fost necesar un mesaj politic din partea președintelui Traian Băsescu în sensul susținerii propunerii de retragere a decorației acordată lui Tokes, dar i-a cerut șefului statului ca decorația acestuia să fie acordată orașului Timișoara.

„A avut un moment istoric al vieții sale, un moment astral, dar din păcate 23 de ani și-a îndreptat toate energiile spre a cultiva ura și spre a jigni demitatea statului unitar român”, a mai afirmat Crețu.

Europarlamentarul a fost întrebat dacă există o procedură legată de audierea lui Tokes în Consiliul de Onoare al ordinului. Ea a menționat că a existat precedentul legat de cazul lui Corneliu Vadim Tudor, care nu a fost audiat, însă Laszlo Tokes ar fi invitat la ședința de joi și are posibilitatea să-și pledeze cauza.

Europarlamentarul PSD a fost întrebat cum vede afirmațiile președintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a afirmat că nu consideră oportună retragerea ordinului acordat lui Tokes, din perspectiva libertății de exprimare. „Îmi pare foarte rău că domnul Kelemen Hunor se raliază practic cu domnul Tokes, pentru că din păcate domnul Tokes a fost încurajat de foarte multe ori de președintele țării și a fost folosit ca armă împotriva UDMR (…) Mă așteptam ca UDMR să facă un pas pentru delimitarea de acești radicali care ne fac foarte mult rău bunei conviețuiri”, a răspuns europarlamentarul PSD.

Laszlo Tokes ar putea rămâne joi fără „Steaua României”, în condițiile în care alți deținători ai distincției s-au arătat nemulțumiți după ce europarlamentarul i-a cerut astă vară premierului Ungariei, Viktor Orban, să asigure un protectorat ungar asupra Transilvaniei.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, președintele Traian Băsescu declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita), de la sfârșitul lunii august, că „nu își merită calitatea de cetățean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Ulterior, premierul Ponta i-a cerut președintelui declanșarea procedurilor pentru retragerea Ordinului „Steaua României” acordat lui Tokes, însă șeful statului i-a răspuns că a da curs cererii șefului Guvernului ar însemna încălcarea legii și menționa că doar membrii Ordinului pot, potrivit legii, să ceară retragerea decorației acordate unui membru.

În 29 august, europarlamentarul PSD Corina Crețu, membră a Ordinului Național „Steaua României”, a solicitat public retragerea Ordinului „Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes în decembrie 2009, ea invocând „fapte dezonorante și contrare Articolului 1 din Constituția României”.

În 4 septembrie, președintele Traian Băsescu declarat că sunt șapte cavaleri ai Ordinului Național „Steaua României” care au solicitat retragerea distincției acordate lui Laszlo Tokes, el menționând că decizia aparține Consiliului de Onoare al Ordinului, care se va constitui pe 19 septembrie.
Într-un comunicat transmis presei cu ocazia împlinirii a 25 de ani de când în Arad preoții Eparhiei reformate de la Oradea au adoptat textul unui protest față de planul de sistematizare a satelor adoptat de Nicolae Ceaușescu, Laszlo Tokes arată că, în ultima perioadă, împotriva sa se desfășoară „o campanie de denigrare și ură”.

Astfel, Tokes amintește cuvintele premierului Victor Ponta, potrivit cărora el ar fi „reprezentantul intereselor antiromânești, finanțat de cei care doresc ca România să fie instabilă, atacată din toate părțile”, dar și de afirmația președintelui Traian Băsescu care a pus „sub semnul întrebării” dreptul său la cetățenia română, precum și de presa din România, care „abundă de acuzații din ce în ce mai variate” la adresa sa, imputându-i-se „fie comportament anticonstituțional și antiromânesc, fie naționalism extrem și iredentism, fie lezarea păcii interetnice și a valorilor europene”.

Europarlamentarul PSD Corina Crețu afirma, la începutul lunii septembrie, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că cererea ei privind retragerea decorației acordate lui Laszlo Tokes nu este îndreptată împotriva unei etnii, ci este un protest față de acțiunile unui cetățean român care (…) urăște cu metodă majoritatea română”.

Președintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase