CRONOLOGIE: Urșii au mai atacat în Dâmbovița, dar în zona turistică Padina

CRONOLOGIE: Urșii au mai atacat în Dâmbovița, dar în zona turistică Padina
Publicat: 19/09/2012, 16:34
Actualizat: 26/03/2019, 01:04

Atacuri ale urșilor au mai avut loc în Dâmbovița, dar vizau cu precădere corturile turiștilor din zona Padina, animalele venind după mâncare. În zona Moroieni-Pietroșița-Buciumeni, în această perioadă a anului urșii obișnuiesc să coboare la livezi, până acum nemaiexistând atacuri asupra localnicilor

Autoritățile spun că în acestă perioadă a anului urșii coboară la livezile din zona Moroieni-Pietroșița-Buciumeni, pentru a mânca fructe, însă până acum nu au existat victime, atacurile din ultimele zile, în urma cărora doi oameni au murit și doi au fost răniți, fiind fără precedent.

Salvamontiștii spun că ultimele atacuri ale urșilor au avut loc în urmă cu trei ani, însă în zona Padina, unde urșii veneau la corturi în căutare de hrană.

„În urmă cu patru ani a fost o invazie a urșilor, numai într-o singură vară am avut opt atacuri ale urșilor care veneau la corturile turiștilor, atrași de mâncare. Din 2009, nu au mai existat incidente, iar ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile este fără precedent în acea zonă și este inexplicabil”, afirmă șeful Salvamont Dâmbovița, Doru Deaconescu.

Atacuri ale urșilor la corturile turiștilor din zona Padina au început să fie înregistrate din 2005.

– august 2005, o femeie din Turda aflată în vacanță a fost atacată de un urs care a intrat în cortul unde dormeau patru persoane. Reprezentanții Salvamont Dâmbovița spuneau atunci că este prima dată când în acea zonă ursul atacă oamenii. Câteva zile mai târziu, mai multe corturi amplasate pe platoul Padina au fost distruse de urșii aflați în căutarea hranei, fără a exista victime, turișii de acolo fiind cazați la cabană.

– 13 august 2006, trei turiști veniți cu cortul în Lunca Padinei au fost atacați de un urs, însă nicio persoană nu a fost rănită.

– 28 august 2006, o tânără din București venită cu cortul la munte în Dâmbovița a fost atactă de un urs în zona Padina, ea suferind răni ușoare.

– 7 septembrie 2006, o fată de 12 ani din Germania a fost atacată de urs tot în zona Lunca Padina, unde se afla împreună cu părinții și alți turiști. Fata era singură într-un cort când ursul a intrat și l-a dărâmat, ea fiind salvată de o patrulă de jandarmi montani, care a intervenit imediat și a îndepărtat animalul, fetița scăpând nevătămată.

– 19 septembrie 2007, un bărbat care asigura paza unei firme din Fieni (Dâmbovița) a tras mai multe focuri de armă pentru a se apăra de un urs venit în zonă în căutare de hrană.

– 14 august 2008, un turist german în vârstă de 26 de ani a fost atacat de un urs în timp ce dormea într-un cort amplasat în zona Lunca Padina. Animalul aflat în căutare de mâncare a sfâșiat pânza cortului și s-a năpustit asupra bărbatului, provocându-i răni grave. Turistul se afla acolo împreună cu alți doi cetățeni germani, ei reproșându-le salvamontiștilor că plăcuțele de avertizare cu privire la locurile frecventate de urși nu conțin mesaje și în limba germană.

Ulterior, reprezentanții Salvamont Dâmbovița au anunțat că zona unde cei trei își instalaseră cortul era interzisă campării tocmai din cauza apariției frecvente a urșilor.

– 8 septembrie 2008, doi turiști din Belgia, în vârstă de aproximativ 24 de ani, care veniseră în concediu în Lunca Padinei, au fost atacați de un urs, animalul înfometat dărâmându-le cortul și zgâriindu-i ușor. Reprezentanții Salvamont spuneau că animalul a venit după ce turiștii au lăsat mâncarea și dulciurile lângă cort.

– 16 iulie 2009, doi turiști din Ungaria, tată și fiu, au ajuns la spital după ce au fost atacați de un urs în căutare de hrană, în timp ce dormeau în cort, în zona Padina, din Munții Bucegi. Jandarmii montani și salvamontiștii dâmbovițeni spuneau atunci că în zona Platoului Padina sunt cel puțin doi urși care atacă corturile turiștilor, mai ales pe cele în care sunt depozitate alimente.

– 19 august 2009, o femeie din Pitești și fiul acesteia de 17 ani au fost atacați de un urs în timp ce dormeau într-un cort în Rezervația Naturală „Turbăria Lăptici” din Dâmbovița. Cei doi au scăpat cu leziuni ușoare.

În ultimele zile, patru persoane au fost atacate de urs în zona de nord a județului Dâmbovița, două dintre acestea decedând.

Primele atacuri au avut loc sâmbătă, într-un interval de aproximativ șase ore, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroșița, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localități fiind învecinate

Atunci, un bătrân de 71 de ani a murit, după ce a fost atacat de urs într-o livadă, iar o femeie de 55 de ani a fost grav rănită, fiind atacată în timp ce se afla cu animalele la păscut pe malul râului Ialomița.

În aceiași zi, un alt bărbat a fost rănit, fiind atacat de urs în timp de vindea fructe pe marginea unui drum național, în localitatea Buciumeni.

Sâmbătă noapte, vânătorii au împușcat un urs la marginea localității Pietroșița, autoritățile susținând că este vorba despre animalul care i-a atacat pe cei trei. În urma analizelor, s-a stabilit că ursul avea rabie, iar autoritățile au instituit carantina pe o distanță de aproximativ 30 de kilometri.

Miercuri dimineață, în zona localității Moroieni, la aproximativ zece kilometri distanță de locul unde a avut loc primul atac, un bărbat a fost ucis de urs. Incidentul a avut loc într-o zona izolată, unde se poate ajunge doar cu mașina și unde bărbatul venise să strângă fân. El a fost sfâșiat de un urs, care rămăsese prins într-un laț, animalul reușind să scape după ce a scos din rădăcini trei copaci.

Reprezentanții spun că incidentul a avut loc pe proprietatea victimei, dar că nu au putut stabili dacă acesta pusese capcana.

Potrivit autorităților, ursul este extrem de periculos întrucât este rănit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
BREAKING | Primele imagini cu Florin Piersic transportat la Institutul Matei Balș din Capitală, cu...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Soluţia disperată a patronului unui restaurant din Italia în criză de personal. "Ofer 300 de euro...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Un agent de securitate al lui Drake a fost împușcat la locuința rapperului. Ce se...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Românii sunt obligați. UE a dat ordin pentru cei cu telefoane mobile
Fraudă pe internet. Noua înșelătorie cu Marele Premiu
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Cristina Spătar a suferit într-un grav accident în timp ce mergea spre casă: ”Au venit...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Universul ar putea fi plin de găuri negre care nu mor niciodată