CSM a sesizat Inspecția Judiciară și CNA în cazul postului Antena 3

CSM a sesizat Inspecția Judiciară și CNA în cazul postului Antena 3
Publicat: 29/07/2013, 19:34
Actualizat: 28/07/2014, 17:27

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut Inspecției Judiciare verificări privind afirmații făcute în unele emisiuni ale postului Antena 3 despre ancheta DNA și a sesizat CNA în legătură cu același post TV.

Secția pentru procurori din cadrul CSM a decis, luni, cu unanimitate de voturi, sesizarea Inspecției Judiciare pentru „dispunerea și efectuarea unor verificări cu privire la apărarea independenței sistemului judiciar, ca urmare a promovării în spațiul public, începând cu data de 25 iulie a.c., prin intermediul postului de televiziune Antena 3, precum și a unor publicații on-line („DC News” și „Lumea Justiției.ro”, n.r.), a unor afirmații de natură a aduce atingere independenței justiției, la adresa procurorilor DNA, a instituției DNA și a sistemului judiciar în ansamblul său, în contextul instrumentării cauzei privind pe inculpatul Sorin Alexandrescu și alții”.

De asemenea, reprezentanții CSM, au arătat, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că a fost sesizat și Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) cu privire la posibila încălcare de către postul de televiziune Antena 3 a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a vieții private, a onoarei și reputației, a dreptului la propria imagine și a altor prevderi din Codul de reglementare a audiovizualului.

Potrivit hotărârii Secției pentru procurori, începând cu data de 25 iulie, prin intermediul postului de televiziune Antena 3 și a publicațiilor DC News și lumeajustitiei.ro, au fost promovate „unele mesaje cu caracter denigrator la adresa procurorilor Direcției Naționale Anticorupție și a sistemului judiciar în ansamblul său”.

Astfel, afirmațiile făcute în cadrul unor emisiuni ale postului de televiziune Antena 3, precum și în publicațiile online DC News și lumeajustitiei.ro, pun presiune pe procurorii care anchetează dosarul de șantaj în care sunt cercetați directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, Camelia și Dan Voiculescu, potrivit hotărârii CSM.

Dan Voiculescu este urmărit penal pentru complicitate la șantaj, în dosarul în care mai sunt sunt cercetați, printe alții, fiica acestuia, Camelia Voiculescu, și directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu.

DNA a informat că probatoriul din acest caz relevă implicarea lui Voiculescu în activitățile desfășurate de Alexandrescu.

Potrivit procurorilor, în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu, l-ar fi constrâns pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract în condiții prestabilite, impuse de directorul general al Antena TV Group, sub amenințarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromițătoare pentru acesta și că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică.

„Începând cu data de 22 aprilie 2013, au fost difuzate pe postul TV Antena 3, sub forma unor știri, materiale cu caracter denigrator la adresa părții vătămate. În plus, începând cu data de 9 mai 2013, în scopul menținerii și amplificării stării de temere induse părții vătămate, pe postul de televiziune Antena 3 și pe cele aparținând SC Antena TV Group SA, a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată”, a precizat DNA.

Directorul general al Antena 3, Mihai Gâdea, a fost, în 25 iulie, la DNA, procurorii aducându-i la cunoștință acuzațiile aduse societății în acest dosar. Gâdea a fost citat în calitate de martor în dosarul de șantaj.

Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat de procurorii DNA că l-ar fi șantajat pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV.

Alexandrescu a fost arestat preventiv din 31 mai până în 6 iunie, când Tribunalul București i-a înlocuit măsura dispusă de Judecătoria Sectorului 1 cu interdicție de a părăsi țara.

Sorin Alexandrescu a depus, în 22 iulie, o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5, pentru denunț calomnios în cazul administratorului RCS&RDS Ioan Bendei, în care a arătat că acesta a folosit date false sau eronate atunci când l-a denunțat la DNA.

În 11 iulie, procurorii au extins cercetările în dosarul lui Sorin Alexandrescu și au dispus începerea urmăririi penale față de Camelia Rodica Voiculescu, în calitate de asociat la SC Antena TV Group SA și la SC Intact Publishing SRL, și de George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, pentru complicitate la șantaj. De asemenea, sunt cercetate SC Antena TV Group SA și SC Intact Publishing SRL, pentru șantaj.

Sorin Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obțină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Procurorii au arătat că Sorin Alexandrescu urmărea să-l determine pe Ioan Bendei să semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani, însă, în final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord și cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioadă de cinci ani, promițând în schimb să nu mai publice informațiile legate de contractul dintre RCS&DS și firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

Sorin Alexandrescu ar fi discutat cu Camelia Rodica Voiculescu despre adresa trimisă lui Bendei, emisă de Intact Publishing, potrivit procesul verbal de redare a înregistrării convorbirii telefonice care a avut loc între cei doi în 26 aprilie, au arătat procurorii. Camelia Voiculescu i-ar fi atras atenția lui Alexandrescu să aibă grijă: „Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Și oricum tre” să ai super grijă, te rog!? Știi că … Acum mi-a dat și mie tata grija aia. Să mă suni și pe mine după aia”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Putin a dat ORDIN. Armele nucleare ale Rusiei...
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?