CSM a transmis către Ministerul Justiției situația EVALUĂRILOR lui LAZĂR. Ce anunț a făcut TOADER pe Facebook

CSM a transmis către Ministerul Justiției situația EVALUĂRILOR lui LAZĂR. Ce anunț a făcut TOADER pe Facebook
Publicat: 24/09/2018, 08:31
Actualizat: 26/03/2019, 08:16

„CSM a transmis catre MJ situatia evaluarilor procurorului general !PS: nu a fost supus niciunei evaluari !”, a scris Toader pe Facebook.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este așteptat să prezinte zilele acestea rezultatele evaluării procurorului general Augustin Lazăr, având în vedere că procedura a fost demarată pe 25 august, iar ministrul a anunțat că va dura 30 de zile.

Pe 25 august, ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunța, pe Facebook, că declanșează procedura de evaluare a procurorului general.

„Declanșez procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție! Preambul: În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat. În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflăm că în realitate a fost „desecretizat” un protocol „abrogat” încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, „La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr…..din 04.02.2009”. Folosirea sintagmei „se abrogă”, arată și faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înțeles să le confere acestora valențe normative”, se arăta în mesajul postat de către ministrul Justiției, pe Facebook.

Tudorel Toader mai transmitea că rezultatele evaluării, însoțite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile.

În aceeași zi, pe 25 august, procurorul general, Augustin Lazăr i-a răspuns ministrului, precizând că întreaga colaborare dintre Parchetul General și Serviciul Român de Informații a fost efectuată în cadrul legii și că va publica toată corespondența cu CSM și Ministerul Justiției privind tema protocoalelor care este, de fapt, una falsă. Procurorul general transmitea că a respectat întru totul legea.

Ulterior, ministrul Justiției a anunțat că a cerut de la Consiliul Superior al Magistraturii o situație privind evaluările lui Augustin Lazăr din ultimii trei ani, pentru a afla dacă a fost evaluat și care a fost calificativul pe care procurorul general l-a primit, precizând că Lazăr, în ultimii trei ani, nu a avut o astfel de evaluare din partea nimănui.

Evaluarea a fost demarată de către ministrul Justiției după ce protocolul încheiat în 2016 între Parchetul General și Serviciul Român de Informații a fost făcut public. O variantă nesecretă care a fost publicată pe site-ul Ministerului Public și una secretă, ce a apărut câteva ore mai târziu, pe Facebook-ul consilierului premierului, Darius Vâlcov. Ambele au fost semnate în aceeași zi, chiar înainte de alegerile din 2016. În timp ce protocolul public era unul strict tehnic, realizat în baza legii, cel secret era o continuare a protocolului din 2009.

Ulterior, procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal după ce consilierul premierului a publicat protocolul secret semnat de Ministerul Public și SRI. Dosarul a fost deschis pentru încălcarea articolului 305 din Codul Penal ce vizează neglijența în păstrarea informațiilor. Totodată, Parchetul General anunța că protocolul secret încheiat cu SRI în decembrie 2016, cel publicat de Vâlcov, și-a încetat efectele pe 13 martie 2017, precizând că a inițiat, pe 22 martie 2018, declasificarea acestuia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel Dragomir, ucigașul Andreei. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...