CSM: Afirmațiile lui Kelemen Hunor au indus ideea că a magistrații acționează la comandă politică

CSM: Afirmațiile lui Kelemen Hunor au indus ideea că a magistrații acționează la comandă politică
Publicat: 26/05/2015, 16:36

În ședința de marți, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că afirmațiile publice ale lui Kelemen Hunor, membru al Parlamentului României și președinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), exprimate în 17 aprilie la Cluj-Napoca, în cadrul Congresului UDMR sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Potrivit raportului Inspecției Judiciare, afirmațiile lui Kelemen Hunor referitoare la dosarele penale în care au fost implicați Marko Attila Gabor, fost deputat, și Nagy Zsolt, fost ministru, „în sensul că măsurile procesuale dispuse și hotărârile judecătorești pronunțate au fost nefondate și nelegale – inducând ideea că magistrații au acționat în mod arbitrar, la comandă politică, cu încălcarea obligației de imparțialitate, cauzele penale fiind soluționate prin condamnarea unor persoane nevinovate – sunt de natură a submina încrederea publicului în imparțialitatea și integritatea magistraților în general și aduc atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”.

Potrivit inspectorilor judiciari, având în vedere modul de exprimare, cadrul în care au fost lansate afirmațiile, calitatea lui Hunor – de reprezentant al puterii legislative și președinte al unui partid politic – dar și preluarea afirmațiilor în presa internă și cea din Ungaria, declarațiile liderului UDMR au produs un impact negativ asupra sistemului judiciar și a credibilității autorității judecătorești.

Mai mult, arată sursa citată, unele afirmații au vizat dosare aflate în curs de soluționare, creându-se astfel o presiune asupra magistraților implicați în soluționarea acestora.

În acest context, plenul Consiliului a apreciat că „afirmațiile negative cu privire la activitatea desfășurată de procurori și judecători în instrumentarea și soluționarea unor cauze penale concrete, nu ar trebui emise în spațiul public, acestea încadrându-se în situația în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a afirmat constant că se impune restrângerea libertății de exprimare, în scopul de a asigura autoritatea și imparțialitatea sistemului judiciar”.

În 20 aprilie, judecătorul Horațius Dumbravă, membru al CSM, a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la afirmațiile făcute de președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a spus că „persoanele care au aplicat cu bună credință legea sunt pedepsite” și că „Nagy Zsolt este nevinovat și a fost totuși încarcerat”.

Dumbravă a cerut inspectorilor judiciari să verifice posibila afectare a independenței justiției ca urmare a declarațiilor politice făcute de președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), în data de 17 aprilie, în cadrul Congresului UDMR.

„Faptul că unii lideri politici se simt și se declară solidari cu colegi de-ai lor nu constituie în sine o atingere pe care să o aducă independenței justiției și nici sentimentul că aceiași colegi ar fi nevinovați. (…) Lucrurile, însă, capătă o altă dimensiune atunci când afirmațiile în cauză sunt făcute în mod conștient public, la un eveniment de maximă audiență, cum a fost evenimentul politic ocazionat de congresul UDMR, la care au asistat practic aproape toți liderii politici din România, dar și lideri politici din Ungaria”, arăta judecătorul Horațius Dumbravă în sesizarea transmisă Inspecției Judiciare.

Membrul CSM este de părere că, dincolo de solidaritatea față de unii colegi, opiniile pe care Hunor le-a avut cu privire la cauze particulare aflate pe rolul instanțelor și care s-au soldat cu hotărâri judecătorești definitive sau care încă se află pe rolul parchetelor din România, reprezintă „atacul îndreptat împotriva statului de drept, a justiției”.

„Domnia sa afirmă că ‘există pericolul renaționalizării’ în România, iar argumentul că se încearcă acest lucru este faptul că un membru al partidului politic al cărui lider este, deși a aplicat cu bună credință legea, a fost condamnat și, același membru – Marko Attila -, cercetat în alt dosar, este acuzat prin aplicarea unui ‘principiu al culpabilități colective’, aluzia din urmă fiind aceea că ar fi cercetat penal în mod abuziv. Deplasarea, constructul logic periculos constă în tocmai concluzia exprimată de liderul politic: prin anchetele penale și condamnarea unui membru UDMR, România procedează la renaționalizarea imobilelor aparținând confesiunilor maghiare”, preciza Dumbravă în sesizarea transmisă IJ.

Kelemen Hunor a spus, la evenimentul menționat, că: „Am adoptat legi prin care am redobândit o parte considerabilă a bunurilor care au aparținut comunității maghiare, de exemplu, pădurile care au fost în proprietate colectivă și imobilele care au aparținut confesiunilor maghiare. Dar pericolul renaționalizării este mai mare ca oricând. România s-a angajat să restituie în natură bunurile confiscate în timpul dictaturii comuniste, iar în cazurile în care acest lucru nu este posibil, să ofere compensații bănești echitabile. Însă, momentan, constatăm că persoanele care au aplicat cu bună credință legea, sunt pedepsite, iar în cazul comisiilor de restituire se aplică principiul culpabilității colective. Să fie clar, credem în continuare în nevinovăția lui Markó Attila și suntem întru totul solidari cu el. Marko Attila și-a desfășurat activitatea ani la rând în interesul comunității maghiare”.

În plus, Kelemen Hunor a precizat că: „Nagy Zsolt este nevinovat și a fost totuși încarcerat. Trebuie să fim solidari cu el și să transformăm justiția într-o instituție care nu permite astfel de procese inechitabile. Te susținem, Zsolt! Sperăm că vei fi liber în curând. Dacă nu vom fi capabili să explicăm acest lucru, nu vom fi capabili să luptăm pentru dreptatea noastră, iar această situație va conduce la o decepție uriașă în rândul alegătorilor căreia îi vom cădea victimă și noi. Trebuie să spunem răspicat că justiția trebuie să funcționeze, iar noi sprijinim strădania de a o face funcțională. Dar respingem generalizările și etichetarea. Vom fi întotdeauna solidari cu cei care au fost nedreptățiți. Statul de drept înseamnă lipsa totală a arbitrarului”

În urma analizării acestor afirmații, inspectorii judiciari au stabilit că Hunor a afectat independența justiției.

Acesta nu este primul raport întocmit de IJ cu privire la declarațiile publice ale liderului UDMR referitoare la condamnările din dosarul privatizărilor strategice.

În februarie, inspectorii judiciari au stabilit că, prin afirmații similare, Kelemen Hunor a afectat independența actului de justiției. Concluziile acestui raport au fost însușite de plenul CSM.

Mai exact, Kelemen Hunor a spus că fostul ministru Zsolt Nagy, condamnat în dosarul privatizărilor strategice, a fost nedreptățit și că „trebuie să fie foarte clar” că acest caz nu este unul de corupție și că nu există nicio dovadă împotriva lui Zsolt Nagy.

„Mai există cazul lui Nagy Zsolt, care a fost nedreptățit și condamnat la închisoare. Libertatea înseamnă altceva pentru Nagy Zsolt. Trebuie să fie un lucru foarte clar: cazul lui nu este un caz de corupție, nu există nicio dovadă împotriva sa, nu s-a privatizat nicio firmă de stat pe vremea lui. Din stenogramele înregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui și în baza acelor stenograme a fost condamnat Nagy Zsolt. El are nevoie de sprijnul nostru, de solidaritatea noastră. Cu siguranță nu va renunța la lupta pentru adevăr, nici noi nu trebuie să renunțăm la lupta pentru adevăr”, spunea Kelemen Hunor.

Foștii miniștri Codruț Șereș și Zsolt Nagy au fost încarcerați în 27 ianuarie, după ce au fost condamnați definitiv de instanța supremă la patru ani și opt luni, respectiv patru ani de închisoare, în dosarul privatizărilor strategice, alături de alte persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
"Atunci o bag pe nevastă-mea la înaintare". Ce nu le poate refuza niciodată Alex Velea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine