CSM: Declarațiile lui Ghiță privind dosarul său – de natură să submineze autoritatea judecătorească

CSM: Declarațiile lui Ghiță privind dosarul său - de natură să submineze autoritatea judecătorească
Publicat: 24/08/2015, 16:46

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, luni, că afirmațiile deputatului Sebastian Ghiță referitoare la activitățile desfășurate de magistrații investiți cu soluționarea unor cauze penale sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară ca urmare a solicitării din data de 25 iunie 2015 a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precizează CSM.

Inspecția Judiciară a apreciat că afirmațiile lui Ghiță privind faptul că dosarul în care este cercetat de către Direcția Națională Anticorupție este constituit abuziv, finalitatea acestuia fiind asimilată unui demers politic, precum și lipsa de independență a judecătorilor determinată de presiunea exercitată de procurori și lucrătorii din cadrul serviciilor specializate în culegerea de informații în vederea pronunțării unor hotărâri judecătorești favorabile acestora, sunt „nefondate și tendențioase, de natură a pune în discuție deontologia profesională a judecătorilor și procurorilor”, arată CSM.

„Prin prisma funcției domnului Ghiță Sebastian Aurelian, respectiv deputat în Parlamentul României, s-a apreciat că afirmațiile sale au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze autoritatea judecătorească și să aducă atingere independenței sistemului judiciar. Acestea creează dubii greu de înlăturat cu privire la independența magistraților, acreditând ideea că activitatea judecătorilor și procurorilor implicați în înfăptuirea procesului judiciar se desfășoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfășoară conform dispozițiilor prevăzute de lege”, arată sursa citată.

Totodată, CSM menționează că, în perioada 2013 – 2015, Sebastian Ghiță nu a adresat nicio sesizare Inspecției Judiciare prin care să reclame încălcarea responsabilităților profesionale de către judecătorii care au instrumentat și soluționat dosarele în care are calitatea de parte sau a dispozițiilor referitoare la repartizarea aleatorie a dosarelor.

Plenul CSM a mai apreciat că declarațiile deputatului Sebastian Ghiță „au depășit limitele admisibile ale discursului public politic și ale libertății de exprimare, așa cum sunt protejate de art. 10 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, aducând atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în cazul declarațiilor făcute de Sebastian Ghiță, pe 24 iunie 2015, după ce a fost la DNA Ploiești, în dosarul în care este urmărit penal, sub control judiciar, pentru fapte de corupție, spălare de bani, evaziune și coruperea alegătorilor.

„Ca urmare a afirmațiilor domnului Sebastian Ghiță Aurelian, deputat în Parlamentul României, emise în spațiul public în data de 24 iunie 2015 și preluate de mass-media, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenței și imparțialității sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Sebastian Ghiță a fost pe 24 iunie la DNA Ploiești, unde procurorii l-au anunțat că a fost extinsă urmărirea penală pe numele lui pentru noi fapte de corupție comise de când acesta este parlamentar, dar și înaintea mandatului și, totodată, au extins și sechestrul asigurător asupra bunurilor acestuia. De asemenea, procurorii au modificat unele dintre obligațile controlului judiciar pentru Sebastian Ghiță, acesta având interdicție să desfășoare activitate în calitatea de deputat, „în exercitarea căreia a săvârșit fapta”, dar și să părăsească localitatea Ploiești fără a avea încuviințarea prealabilă a anchetatorilor.

La ieșirea de la DNA, Sebastian Ghiță a spus că noua măsură, de a nu părăsi Ploieștiul, a fost luată probabil pentru a fi umilit, pentru că nu a încălcat cu nimic cealaltă măsură, a interdicției de a părăsi țara, din cadrul controlului judiciar.

„De data aceasta, domnul procuror Onea a crezut de cuviință că nu trebuie să părăsesc Ploieștiul. I-am solicitat explicații, mi-a spus că așa crede dânsul, că dânsul este procuror, eu sunt cetățean și că drepturile și libertățile mele, într-o astfel de situație, când deschide un dosar, sunt la dispoziția dânsului și că nemulțumirile să le adresez Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a precizat Ghiță.

Deputatul a mai spus că astăzi și-a dat seama despre ce este vorba în dosarul în care este urmărit penal, precizând că, în ultimele două săptămâni, asupra sa au fost făcute presiuni constante.

„Și pentru că sunt deputat în Parlamentul României – nu pentru că mi se întâmplă mie acest lucru, ci pentru că vi se poate întâmpla, oameni buni, oricăruia dintre voi, oricăruia din țara asta i se poate întâmpla -, pentru că sunt deputat în Parlamentul României, trebuie să lupt cu ceea ce se întâmplă și să spun că abuzurile asupra unui cetățean nu pot fi tolerate de către societate, de către Parlament, de către partidele politice. Și mai vreau să vă spun că astăzi mi-am dat seama că tot acest dosar este doar o etapă, un pas în to tceea ce mi s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, presiuni constante, continue”, a mai spus Ghiță.

Sebastian Ghiță a spus că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 și că are interdicția de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el susținând că este un dosar politic care vizează „dărâmarea acestui guvern”.

El a mai spus că, în ultimele două săptămâni, asupra sa au fost făcute presiuni constante, pentru a-l influența pe primul ministru să își dea demisia.

„Discuții, întâlniri, amenințări, luări la rost care vizau demisia primului ministru Victor Ponta. Nu-l pot influența pe primul ministru să își dea demisia atunci când doresc procurorii, nu am această influență asupra primului ministru al României, chiar dacă dânșii cred asta. Nu o să intru în detalii, pentru că mai sunt multe alte lucruri pe care trebuie să vi le spun”, a adăugat Ghiță.

El a susținut că a primit și interdicția de a-și exercita mandatul de deputat și că toate aceste măsuri sunt abuzive și înalcă drepturile cetățeanului.

„I-am spus procurorului că face teste și nu cred că trebuie să fiu cobai eu sau alt deputat”, a adăugat Ghiță.

Deputatul a catalogat acuzațiile procurorilor ca fiind „cât se poate de trase de păr și nelalocul lor”.

„Eu vreau să vă întreb, în 15 ani, ANAF, procurori, Daniel Morar n-au putut să știe că niște firme din România au făcut evaziune fiscală, trafic de influență, corupție”, a întrebat retoric Ghiță, la ieșirea de la DNA.

El a mai afirmat că știe ce vor oamenii din servicii și procurorii. „Nu sunt un neinițiat și un necunoscător al oamenilor din servicii, al oamenilor din procuratură și știu ce vor”, a spus Ghiță.

„Decizia mea e să fac o plângere procurorului general al României. Toată această nenorocire care se abate asupra României trebuie să se oprească și cel chemat să facă acest lucru este procurorul general al României”, a mai spus Ghiță.

El a afirmat că, în opinia sa, „se încearcă o lovitură de stat” și a spus că procurorii nu au dreptul să interzică unui parlamentar să-și exercite atribuțiile.

„Trebuie să înțelegem că parlamentarii României oricât de corupți, răi și hoți, oricât de urât îi arată procurorii, parlamentarii totuși sunt aleșii oamenilor și să-i interzici unui ales să meargă în Parlament este un atac la democrație”, a declarat el.

Ghiță a atacat ancheta procurorilor, spunând că în dosar există declarațiile unor martori sub acoperire „care declară tot ceea ce vor procurorii și afirmând că persoane implicate în dosar au participat la fabricarea de probe în momentul în care au știut că poartă asupra lor echipament instalat de procurori.

„E momentul să le spunem procurorilor că atunci când fabrici probe acestea sunt infracțiuni”, a spus Ghiță.

Ghiță a reafirmat că dosarul său este unul politic.

„Nu scrie justificarea pentru care eu nu pot vorbi cu Victor Ponta de aceea această chestiune mă face să cred că e un dosar politic, nu al meu, ci care vizează dărâmarea acestui guvern și convingerea lui Victor Ponta că dacă nu-și dă demisia atunci când vor acești oameni mama, cumnatul, sora, prieteni vor plăti”, a mai spus Ghiță.

Parlamentarul a arătat că dosarul său are ca miză demisia lui Victor Ponta.

„Mi s-a spus că nu voi păți nimic din ce mi se întâmplă dacă Victor Ponta își dă demisia. (…) De două săptămâni politicieni, oameni din servicii și procurori îmi atrag atenția că voi avea probleme dacă Victor Ponta nu-și dă demisia”, a mai spus Ghiță.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice