CSM despre cererea Ramonei Mănescu: CSM poate dispune verificări după o sesizare, nu se autosesizează

CSM despre cererea Ramonei Mănescu: CSM poate dispune verificări după o sesizare, nu se autosesizează
CSM arată, luni, că pot fi dispuse verificări cu privire la posibile abateri disciplinare ale procurorilor la sesizarea oricărei persoane sau la sesizarea din oficiu a inspectorilor judiciari, neavând posibilitatea legală de a se "autosesiza", răspunzând astfel europarlamentarului Ramona Mănescu.
Publicat: 13/08/2012, 09:46
Actualizat: 16/08/2012, 20:22

CSM arată, luni, că pot fi dispuse verificări cu privire la posibile abateri disciplinare ale procurorilor la sesizarea oricărei persoane sau la sesizarea din oficiu a inspectorilor judiciari, neavând posibilitatea legală de a se „autosesiza”, răspunzând astfel europarlamentarului Ramona Mănescu.

Europarlamentarul PNL Ramona Mănescu a declarat sâmbătă că USL solicită Consiliului Superior al Magistraturii să se autosesizeze în cazul incerceptărilor convorbirilor lui Victor Paul Dobre și Ioan Rus, care ar fi fost făcute ilegal, menționând că în Parlament USL nu va accepta solicitarea Parchetului ICCJ privindu-l pe Dobre.

„USL solicită CSM să se autosesizeze urgent în raport cu acest demers al Parchetului General, demers în care Parchetul devine un arbitru politic într-o criză constituțională”, a declarat europarlamentarul PNL.

Consiliul Superior al Magistraturii arată, într-un comunicat de presă, că având în vedere declarațiile publice ale europarlamentarului Ramona Mănescu – ce au generat intense dezbateri în mass-media și în rândul opiniei publice – vizând aspecte legate de comunicarea în spațiul public a unor informații din dosarul de urmărire penală a domnului Victor Paul Dobre, și în legătură cu care Inspecția Judiciara a fost sesizată pentru a efectua verificări în vederea apărării independenței sistemului judiciar, precum și solicitarea adresată public Consiliului Superior al Magistraturii de a se „autosesiza” în legătură cu unele aspecte din activitatea procurorilor care instrumentează acest dosar, „comunicarea datelor și informațiilor conținute în dosarele de cercetare penală, precum și a extraselor sau copiilor documentelor din aceste dosare se realizează în conformitate cu prevederile Hotărârii CSM nr. 482/1.06.2012 de aprobare a Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar și mass- media.

Totodată, CSM precizează că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2012, pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară beneficiază de autonomie funcțională în raport cu Consiliul Superior al Magistraturii.

„Art. 44 alin 4) și alin. 6), art. 45 alin 2) și art.64 indice 10 lit. e) din Legea nr. 317/2005 privind Consiliul Superior al Magistraturii republicată, cu modificările și completările ulterioare reglementează modalitățile de sesizare a Inspecției Judiciare în legătură cu posibile abateri disciplinare ale procurorilor. Verificările în domeniu pot fi dispuse la sesizarea oricărei persoane sau la sesizarea din oficiu a inspectorilor judiciari, Consiliul Superior al Magistraturii neavând posibilitatea legală de a se «autosesiza» cu aspectele invocate de doamna europarlamentar”, se mai arată în comunicatul CSM.

„USL constată că în acest moment se folosesc toate mijloacele de presiune pentru a bloca validarea de către Curtea Constituțională a referendumului care l-a demis cu un vot covârșitor al populației, de 7,4 milioane de voturi, pe domnul președinte Traian Băsescu”, a declarat Ramona Mănescu.

Ramona Mănescu a declarat că unul Ioan Rus, în calitatea de ministru de Interne, era membru al CSAT și, potrivit prevederilor legale, ar fi trebuit informat că îi sunt interceptate convorbirile.

„Unul dintre aceste mijloace de presiune pare să fie astăzi Parchetul General, foarte apropiat domnului Traian Băsescu și foarte drag președintelui suspendat, prin sesizarea pe care a adresat-o Parlamentului și publicarea in extenso a convorbirilor telefonice dintre miniștri ai Guvernului României, dintre care unul membru CSAT, și care conform legii ar fi trebuit avertizat asupra înregistrărilor convorbirilor lui”, a mai afirmat europarlamentarul PNL.

Mănescu a calificat solicitarea Parchetului drept „un abuz” și a mai susținut că România s-ar fi întors „în anii ’50 ai proceselor politice”. „Indiferent ce motivație au însă înregistrările, publicarea lor este însă o jalnică diversiune stalinistă pentru a șantaja și denigra instituțiile statului”, a susținut Mănescu.

În plus, ea a mai precizat că sesizarea Parchetului adresată Parlamentului în cazul lui Dobre este „o formă de presiune inacceptabilă, iar din punctul de vedere al parlamentarilor USL această sesizare nu va fi acceptată în legislativ și cu siguranță nu va fi pusă pe ordinea de zi a legislativului”.

Europarlamentarul PNL a susținut că solicitarea Parchetului în cazul lui Dobre va fi analizată la nivelul Comisiei juridice, iar în acel moment parlamentarii USL își vor putea exprima punctul de vedere împotriva solicitărilor formulate de procurori.

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a cerut Camerei Deputaților avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administrației Victor Paul Dobre care alături de secretarul de stat Ioan Căbulea au înaintat Curții Constituționale o adresă prin care precizau că MAI nu-și poate asuma numărul de alegători.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția