CSM, despre modificarea legii ANI: Propunerile, după consultarea judecătorilor și procurorilor

CSM, despre modificarea legii ANI: Propunerile, după consultarea judecătorilor și procurorilor
Publicat: 03/10/2019, 18:40

Potrivit unui comunicat remis, joi, Mediafax, afirmațiile care au apărut în ultimele zile în spațiul public, referitoare propunerile legislative întocmite de către CSM de modificare a legislației privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate fără consultarea corpului magistraților, nu sunt adevărate.

„Începând cu data de 1 octombrie 2019 au fost lansate în spațiul public, prin intermediul mass-media, afirmații grave și inexacte, neverificate potrivit normelor deontologiei jurnalistice, privind întocmirea unor propuneri legislative de către CSM de modificare a legislației privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, fără consultarea corpului magistraților, prin deturnarea unui scop legitim recunoscut de lege, în folosul personal al unor membri. Informațiile derulate pe acestă problematică sunt complet false, tendențioase și puteau fi clarificate printr-o minimă verificare. În lipsa acestei diligențe profesionale obligatorii, este evident scopul de discreditare a instituției”, se arată în comunicatul CSM.

Despre propunerile de modificare a legislației privind organizarea și funcționarea ANI, CSM precizează că începând cu data de 9 mai 2019 a fost inițiată o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 3 iulie 2019, după consultarea tuturor instanțelor și parchetelor.

„Demersul CSM a valorificat și probleme desprinse din dificultățile întâmpinate de instanțe, dar și în activitatea proprie a Consiliului, în aplicarea legislației ANI de-a lungul timpului, așa cum au fost reportate începând cu anul 2014, nefiind prima inițiativă de acest fel. Propunerea inițială nu a cuprins nicio referire la averea soțului declarantului, aceasta concretizându-se după centralizarea propunerilor și observațiilor sosite din instanțe și parchete”, precizează CSM.

Reprezentanții CSM adaugă faptul că demersurile lor au avut în vedere „nevoia de a proteja independența magistratului de riscurile existenței unei legislații neclare, necorelate care ridică în practică foarte multe dificultăți de interpretare”.

„Afirmațiile din mass-media potrivit cărora propunerile de modificare legislativă s-au făcut într-un scop ilegitim, fără consultarea corpului judecătorilor și procurorilor, sunt lipsite de orice fundament”, se mai arată în documentul citat.

Ministrul Ana Birchal a transmis, într-o scrisoare către Lia Savonea, șefa CSM, că se impune ca, în cazul propunerilor de modificare a Legii privind organizarea Agenției Naționale de Integritate, să fie analizat impactul acestora nu numai din perspectiva CSM, ci și din cea a ANI.

În privința prevederii ce vizează anonimizarea datelor de identificare ale membrilor de familie cu ocazia publicării declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese, Birchall a transmis că propunerea poate fi avută în vedere „în contextul mai larg al unei modificări a întregului cadru legislativ referitor la domeniul integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice”.

Tags:
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Inna, imagini interzise cardiacilor! A ieșit așa în costum de baie
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Își va continua cariera în Ceruri! Dănuț Radu, fotbalistul din cale afară de cuminte care...
Anunţ pentru cei afectaţi de inundaţii! Românii primesc MULŢI BANI de la stat
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Țara care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. „Industria...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Prima mutare a lui Gică Hagi la Farul a fost făcută. Pe cine a transferat,...
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
GERMANIA trimite o undă de ȘOC în Europa! Nimeni nu s-ar fi așteptat la așa...
Mormane de bani pe jos! Ce s-a întâmplat în ziua de Rusalii la mormântul lui...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...