CSM discută miercuri demisia judecătoarei Mona Pivniceru din funcția de membru al Consiliului

CSM discută miercuri demisia judecătoarei Mona Pivniceru din funcția de membru al Consiliului
Publicat: 17/08/2012, 16:19
Actualizat: 20/08/2012, 18:29

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii va lua în discuție, miercuri 22 august, demisia judecătoarei Mona Pivniceru din funcția de membru ales al CSM.

Potrivit site-ului Consiliului Superior al Magistraturii, ședința Plenului CSM este programată în 22 august, la ora 10.00.

Pe ordinea de zi a ședințe se află și Nota Direcției resurse umane și organizare privind solicitarea judecătoarei Mona Maria Pivniceru de a se lua act de demisia din funcția de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătoarea Mona Pivniceru – reprezentanta magistraților instanței supreme în Consiliul Superior al Magistraturii – și-a dat demisia în 8 august din funcția de membru al CSM, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi ministru al Justiției.

În urma acceptării demisiei, Pivniceru se va întoarce la Înalta Curte de Casație și Justiție, de unde ar putea fi detașată pentru funcția de ministru al Justiției.

Inițial, ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii era anunțată pentru luni 20 august.

De altfel, premierul declara că va merge în 20 august la ședința CSM, în calitate de ministru interimar al Justiției, precizând că își dorește foarte tare să se dea avizul pentru Mona Pivniceru.

„Vă spun sincer, îmi doresc foarte tare, luni, la CSM, să se dea avizul pentru doamna Pivniceru și să pot să mă remaniez singur de la Ministerul Justiției”, a spus Ponta.

Plenul CSM urmează să ia act de demisia Monei Pivniceru și să dezbată cererea premierului Victor Ponta de detașare a Monei Pivniceru la Ministerul Justiției, pentru a fi numită în funcția de ministru.

Joi, Mona Pivniceru spunea, pentru gandul.info, că se gândește până luni 20 august dacă mai acceptă nominalizarea pentru postul de ministru al Justiției, după ce postul RTV a publicat mai multe imagini cu ea intrând în mașina lui Andrei Năstase.

Premierul Victor Ponta declara însă că Mona Pivniceru i-a spus că nu renunță la postul de ministru al Justiției și nu își retrage demisia din CSM, el precizând că, în aceste condiții, nu își retrage propunerea privind numirea acesteia la MJ.

În 6 iulie, Secția pentru judecători a CSM a respins, cu unanimitate de voturi, detașarea în funcția de ministru a Monei Pivniceru. CSM arăta că detașarea unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii în orice funcții, inclusiv în cele de demnitate publică numite, este inadmisibilă și, în consecință, a respins cererea de detașare la Ministerul Justiției a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales al CSM.

În urma acestei decizii, premierul Victor Ponta a fost numit, în 7 iulie, ministru interimar al Justiției, iar o zi mai târziu Mona Pivniceru și-a dat demisia din CSM.

După demisia Monei Pivniceru, premierul Victor Ponta a transmis președinților ICCJ și CSM o scrisoare în care le cere sprijinul pentru ca Mona Pivniceru, judecător, să fie detașată la Ministerul Justiției, pentru a ocupa funcția de ministru, durata detașării fiind apreciată la un an, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Mona Pivniceru, cunoscută pentru schimburile de replici cu Traian Băsescu atunci când acesta a atacat justiția, a fost, din 2009, președinte al Asociației Magistraților din România, funcție la care a renunțat în iunie 2011, când a fost aleasă membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca reprezentant al judecătorilor instanței supreme. În 7 septembrie 2011, Mona Pivniceru a fost validată de Plenul Senatului, în locul Lidiei Bărbulescu, respinsă în urma unei decizii a Curții Constituționale în 2010.

Președintele interimar, Crin Antonescu, a solicitat, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii să convoace o ședință a acestui for pe tema cercetărilor „masive” făcute de procurori în cazul referendumului, prilej cu care s-ar putea discuta și situația ministrului de la Justiție.

Totodată, Crin Antonescu a declarat că cere procurorului general, Laura Codruța Kovesi, să ofere public explicații legate de scopul, mijloacele și natura cercetărilor pe care procurorii le fac „masiv” în ultimele zile în legătură cu desfășurarea referendumului.

Consiliul Superior al Magistraturii a răspuns, joi, că pocedura de convocare a Plenului CSM este reglementată prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului. CSM a precizat că, potrivit acestei hotărâri, Consiliul se întrunește în Plen și în secții ori de câte ori este necesar, la convocarea președintelui, a vicepreședintelui sau a majorității membrilor Plenului ori, după caz, ai secțiilor.

„Calendarul prestabilit pentru reuniunea în ședință a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august , și anume 20-24 august 2012”, arăta CSM într-un comunicat de presă.

Totodată, CSM preciza că activitatea procurorilor se desfășoară, conform prevederilor Constituției, cu respectarea principiilor legalității, imparțialității și controlului ierarhic, aceștia nefiind subordonați puterii legislative sau executive.

Președintele CSM a adăugat că Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în ședința publică din 24 mai 2007, că „procurorii nu pot fi citați și obligați să se prezinte în calitate de martori în fața Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituționale, fac parte din puterea judecătorească”.

„Conducerea CSM solicita actorilor politici abținere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept”, se mai arăta în comunicatul Consiliului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Întrebarea la care Florin Piersic n-a primis răspuns niciodată. A rămas cu o mare durere...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?