CSM îl pune la punct pe Tăriceanu, după interviul de la BBC: „Afirmațiile la adresa justiției, de o gravitate extremă”

CSM îl pune la punct pe Tăriceanu, după interviul de la BBC: „Afirmațiile la adresa justiției, de o gravitate extremă
Publicat: 07/02/2017, 18:40
Actualizat: 29/03/2019, 20:08

„Având în vedere lansarea, preluarea și amplificarea în spațiul public, prin intermediul mass media, a unor grave afirmații, declarații și mesaje cu privire la activitatea instituțiilor judiciare și a magistraților, provenite în special din zona reprezentanților clasei politice, considerând că acestea au un real potențial de afectare a independenței, prestigiului și credibilității justiției, culminând cu afirmațiile lansate în spațiul public la data de 6 februarie 2017, în cadrul interviului acordat postului britanic BBC News (British Broadcasting Corporation), de către președintele Senatului României, dl. Călin Popescu Tăriceanu, CSM, în calitatea sa de apărător al independenței justiției, apreciază că afirmațiile lansate în spațiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent și a unor magistrați care își desfășoară abuziv activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal și a libertăților civile, reprezintă afirmații de o gravitate extremă la adresa justiției din România”, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Consiliul Superior al Magistraturii și-a manifestat îngrijorarea și, totodată, dezacordul față de exprimarea publică, cu depășirea limitelor admisibile ale libertății de exprimare, a unor astfel de opinii.

„Astfel de afirmații pot afecta nu numai independența, imaginea, credibilitatea și prestigiul magistraților și sistemului judiciar român, angrenat într-un amplu efort de reformă și luptă împotriva corupției odată cu aderarea la Uniunea Europeană, apreciate pozitiv la nivel european și internațional, dar și imaginea, prestigiul și credibilitatea României în plan extern. Actualul context, determinat de adoptarea unor acte normative ce afectează în mod direct activitatea autorității judecătorești și reacțiile societății civile față de acest proces, nu justifică în niciun fel lansarea unor afirmații care să depășească limitele admisibile ale discursului politic public”, potrivit sursei citate.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și liderul Partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), a fost intervievat de reporteri ai postului britanic despre corupția din statul român, informează site-ul postului BBC News.

Guvernul român a avut duminică o întâlnire de urgență pentru a abroga o proprie ordonanță de urgență. De ce se poartă în acest fel un Guvern care se bucură de o majoritate confortabilă în Parlament?, se întreabă reporterii postului britanic BBC News.

La această întrebare a răspuns președintele Senatului de la București, Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier admite că acțiunile Guvernului și felul în care membrii guvernamentali au comunicat a fost stângaci, dar insistă asupra faptului că aceștia erau bine intenționați. El a respins percepția, extrem de răspândită în România și în străinătate, cum că acest conflict reprezintă o bătălie între oficialii corupți și o societate ce luptă împotriva corupției.

„Regret să spun asta, dar sistemul judecătoresc din România nu este unul independent, iar aceasta este o problemă clară ce va trebui abordată pe viitor”, a adăugat președintele Senatului.

Tăriceanu prezintă o imagine a procurorilor, în mod special a celor ce fac parte din Direcția Națională Anticorupție (DNA), ce acționează într-un mod periculos și se aliază cu serviciile secrete.

Procurorii cooperează cu judecătorii, declară Călin Popescu Tăriceanu, și încalcă drepturile civile ale cetățenilor români într-un mod ce nu a mai fost întâlnit din perioada comunistă.

„DNA-ul și serviciile de informații sunt în prezent percepute ca instituții ce nu respectă cadrul juridic, sunt ei înșiși corupți și sunt folosiți drept autorități importante ale luptei politice din România”, a spus fostul premier.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern