CSM și Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, criticate în draftul raportului MCV / Tăriceanu, dezvăluiri neașteptate: În trecut rapoartele au cuprins erori. Comisia să respecte legislația românească / Dăncilă: Când președintele intervine în Justiție, nu putem vorbi de independența ei

CSM și Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, criticate în draftul raportului MCV / Tăriceanu, dezvăluiri neașteptate: În trecut rapoartele au cuprins erori. Comisia să respecte legislația românească / Dăncilă: Când președintele intervine în Justiție, nu putem vorbi de independența ei
Publicat: 22/10/2019, 17:35

Activitatea IJ a continuat să suscite îngrijorare / Presiuni puternice pe Înalta Curte / MCV

De la ultimul raport MCV, activitatea Inspecției Judiciare a continuat să suscite îngrijorare, susțin oficialii CE, criticile concentrându-se pe corelația dintre procedurile disciplinare împotriva magistraților și faptul că aceștia s-au poziționat împotriva modificărilor aduse legilor justiției.

Citiți continuarea…

Raport MCV: CSM a stârnit uneori îngrijorare că ar putea fi supus influențelor politice

CSM nu a explicat niciodată clar de ce, în privința legilor justiției, concluziile sale sunt diametral opuse celor exprimate de alte părți interesate, iar modul de funcționare a Consiliului suscită îngrijorare cu privire la independența instituțională și la autoritatea sa, se arată în raportul MCV.

Citiți mai departe…

„E necesar ca instituțiile din România să demonstreze un angajament colectiv”. Ce spune șeful Reprezentanței CE

Șeful interimar al Reprezentanței Comisiei Europene din România, Cristian Buchiu, a declarat că instituțiile cheie ale României trebuie să demonstreze „un angajament colectiv și ferm” în ceea ce privește independența justiției, adăugând că autoritățile trebuie să ia măsuri legislative concrete.

Citiți mai departe…

Raport MCV: Slăbirea notabilă a rolului Secției pentru procurori, în favoarea judecătorilor din CSM

Comisia Europeană critică, în raportul MCV privind sistemuj judiciar din România, slăbirea semnificativă a rolului Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în favoarea Secției pentru judecători, precizând că aceștia n-au avut niciun rol în numirea procurorilor SIIJ.

Citiți continuarea…

Știrea inițială. Surse de la Bruxelles care au consultat proiectul raportului MCV au declarat pentru Mediafax că, în document, este criticată în termeni duri activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, membrilor CSM fiindu-le reproșate anumite disfuncționalități, dar și problemele de comunicare din interiorul instituției conduse de Lia Savonea.

Consiliul Superior al Magistraturii este criticat, printre altele, că nu a numit o conducere titulară la Inspecția Judiciară, potrivit surselor citate.

Un alt aspect criticat în proiectul raportului MCV vizează activitatea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), a cărei înființare a fost criticată atât în rapoartele GRECO, cât și în cel al Comisiei de la Veneția.

Documentul care va fi dat marți publicității arată că nu s-a ținut cont de actorii din sistemul judiciar în ceea ce privește înființarea și activitatea Secției, au explicat sursele menționate.

Și procedura numirilor la parchete a făcut subiectul reproșurilor oficialilor europeni, care arată, în proiectul raportului MCV privind țara noastră, că factorul politic nu a fost scos din ecuație. În momentul de față, conducerea principalelor structuri de parchete, respectiv DNA, DIICOT și Parchetul General, este asigurată de interimari.

Totodată, au explicat sursele de la Bruxelles pentru Mediafax, pentru prima oară, draftul raportului MCV face referire și la o scădere semnificativă a activității DNA în lupta împotriva corupției.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți că raportul MCV nu este încă aprobat în Colegiul Comisarilor și va discuta despre el imediat după întâlnirea din Colegiu, care va avea loc la ora 14.00, ora României.

Europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache a afirmat, marți, că Bulgaria a fost scoasă de sub incidența MCV, în timp ce pentru România acest Mecanism este încă menținut.

„Bulgaria scapă de MCV. România, nu. Acesta e rezultatul concret al guvernării PSD. O țară distrusă din toate punctele de vedere. De la economie la justiție. Încă din 1990 ne-au arătat cine sunt și ce vor: hoție și cumetrie. În 2016, negociam cu Comisia Europeană, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul făcut, toată încrederea câștigată în dialogul cu partenerii europeni. OUG13, atacul obsesiv și sistematic la adresa justiției, încercarea de decredibilizare a DNA, impunitatea față de avertismentele europene, toate acestea au adus România în situația de a fi azi ultima țară din Europa sub MCV”, a scris Dragoș Tudorache, pe Facebook.

Viorica Dăncilă a declarat, luni, că se așteaptă ca din punct de vedere al evaluării actului de guvernare raportul MCV să fie pozitiv. „Consider că nu am greșit din punct de vedere juridic și sper ca raportul MCV să respecte acest lucru”, a mai spus ea.

Tăriceanu, dezvăluiri neașteptate: În trecut rapoartele au cuprins erori. Comisia să respecte legislația românească

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat marți referitor la draftul raportului MCV care critică CSM și SIIJ, că reprezentanții Comisiei Europene ar trebui să respecte legislația românească și că în trecut rapoartele MCV au curpins erori. El a susținut că documentul trebuie analizat de Ministerul Justiției.

Citește continuarea…

Dăncilă, despre MCV: Când președintele intervine în Justiție, nu putem vorbi de independența ei

Viorica Dăncilă a declarat, marți, că, în contextul proiectului raportului MCV, că atănci când „președintele României intervine în Justiție, nu putem vorbi de independența justiției”. Ea a reamintit că șeful statului nu a pus în aplicare decizia CCR cu privire la numirea ministrului Justiției.

Citește continuarea…

Foto: Pixabay

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto