Cu ce mesaj merge Iohannis la primul Consiliu European după Brexit

Cu ce mesaj merge Iohannis la primul Consiliu European după Brexit
Publicat: 28/06/2016, 09:50

Klaus Iohannis va transmite un mesaj clar privind necesitatea unității și solidarității Uniunii Europene, precum și convingerea că numai printr-o acțiune comună și în spiritul valorilor europene, Uniunea va putea depăși și răspunde cel mai bine provocărilor actuale, arată Administrația prezidențială într-un comunicat de presă.

Șeful statului va sublinia că România va rămâne atașată proiectului european și deplin angajată în ceea ce privește consolidarea și adâncirea acestuia pe mai departe.

Klaus Iohannis se va pronunța pentru necesitatea regândirii proiectului european. Astfel, va sublinia că recâștigarea încrederii populației în viabilitatea Uniunii Europene este absolut esențială, precum și contracararea oricăror curente naționaliste, extremiste, anti-europene, pentru a evita repetarea unui astfel de proces și în cazul altor state membre ale Uniunii.

Referitor la procesul de negociere pe care îl va implica ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și la care România va lua parte, șeful statului va sublinia că România va apăra cu fermitate menținerea egalității de drepturi între toți cetățenii Uniunii, inclusiv în ceea ce privește drepturile românilor care locuiesc și lucrează în Marea Britanie.

Agenda reuniunii Consiliului European va cuprinde și alte teme: migrația, chestiuni economice și aspecte legate de relațiile externe ale Uniunii Europene.

În privința migrației, președintele Klaus Iohannis va saluta accentul pus pe dimensiunea externă, o abordare pe care România a susținut-o încă de la început pentru tratarea cauzelor profunde ale migrației și va pleda pentru continuarea implementării Acordului dintre Uniunea Europeană și Turcia.

Actualul Consiliu European va marca totodată încheierea Semestrului European 2016 – un instrument extrem de eficient pentru coordonarea politicilor economice și structurale. La reuniunea de marți și miercuri vor fi aprobate recomandările specifice de țară.

În cadrul discuțiilor referitoare la relațiile externe ale Uniunii Europene va fi prezentată Strategia Globală pentru politica externă și de securitate a Uniunii Europene.

De asemenea, liderii statelor membre vor discuta cu privire la cooperarea UE – NATO, ținând cont și de Summitul NATO de la Varșovia, ce va avea loc în luna iulie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase