Cu cine a vorbit dr. Radu Zamfir după prima misiunea de prelevare de organe de la accidentul din Munții Apuseni

Cu cine a vorbit dr. Radu Zamfir după prima misiunea de prelevare de organe de la accidentul din Munții Apuseni
Publicat: 31/01/2014, 18:02
Actualizat: 18/05/2015, 19:50

Medicul Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, a revenit în sala de operație la 10 zile de la tragicul accident aviatic din Munții Apuseni. Azi noapte acesta a mers, împreună cu alți 4 colegi și cu o asistentă, la Sibiu, unde a coordonat prima operație de prelevare de organe de la acidentul aviatic, în urma căruia pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion și-au pierdut viața. „Am revenit așa de repede în sala de operație pentru că așa am simțit și pentru că este nevoie de mine”, a mărturisit medicul în cadrul unei conferințe de presă organizată la Spitalul Fundeni.

El a spus că operația de prelevare de organe a decurs bine, însă ficatul prelevat de echipa de medici coordonată de el nu va ajunge la aceași pacientă care trebuia să primească organul în ziua în care s-a produs tragedia. „Pacienta respectivă este în continuare internată la noi. Nu putem spune când se va putea găsi un ficat compatibil pentru ea”, au menționat reprezentanții Spitalului Fundeni.

Acesta a spus că accidentul aviatic l-a marcat, dar cu toate astea nu ar refuza o misiune de prelevare de organe în cazul căreia transportul s-ar face cu avionul. „Și aseară s-a pus problema să plecăm cu avionul. În cele din urmă s-a decis să plecăm cu ambulanța. Această decizie au luat-o coordonatorii de transplant. Nu aș putea spune că nu am nici problemă în a mă urca din nou într-un avion, dar o să trecem și peste asta. Dacă s-ar fi ivit aceast ocazia azi noapte m-aș fi dus, m-aș fi urcat în avion”, a spus dr. Zamfir.

Medicul a spus că a vorbit cu ceilalți colegi care l-au însoțit în misiunea de prelevare de organe în data de 20 ianuarie, atunci când aeronava pilotată de Adrian Iovan s-a prăbușit. „I-am încurajat. Am vorbit chiar și de misiunea de azi noapte de prelevare de organe de la Sibiu și s-au bucurat”, a spus Radu Zamfir. Întebat cine se ocupă acum de pacienții săi, dr. Zamfir a menționat că el și că i-a vizitat chiar și în zilele în care el însuși a fost pacient la Fundeni. „Trebuia să îi vadă și pe ei cineva”, a spus chirurgul.

Anul 2013, cel mai bun pentru transplant hepatic

„Putem vorbi de 2013, anul cel mai bun pentru transplantul hepatic, când am făcut 122 de operații – o medie de 10 pe lună. Sperăm să ne menținem în acest ritm”, a spus Irinel Popescu, adăugând că în 2014 au fost până acum șapte donatori, dintre care trei înainte de accidentul din Apuseni și patru după.

Vineri dimineață, profesorul Irinel Popescu și echipa lui au făcut al șaptelea transplant din 2014, pentru o femeie în vârstă de 45 de ani cu o suferință foarte gravă. Aceasta a primit organul prelevat la Sibiu, joi noapte, de medicul Radu Zamfir.

„Atunci când avem un caz foarte grav, donatorul trebuie să fie tânăr, de aceea am optat pentru ca acestă persoană să primească ficatul prelevat de la un donator din Sibiu. Prelevarea a fost realizată de medicul Radu Zamfir, care astfel participă la prima prelvare după accidentul din Apuseni. Doctorul Zamfir a făcut sute de operații precum cea de astă noapte”, a spus Irinel Popescu.

Peste 400 de persoane sunt pe lista așteptare pentru transplant de ficat, iar cei mai mulți donatori au fost anul trecut, când a fost realizat un număr record de 122 de transplanturi hepatice, a declarat, pentru MEDIAFAX, Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie și Transplant Hepatic Fundeni.

Luni, 20 ianuarie, o aeronavă de tip BN2 pilotată de Adrian Iovan s-a prăbușit în Munții Apuseni. La bordul aeronavei se aflau 7 persoane: 2 membrii ai echipajului de zbor – Adrian Iovan și Răzvan Petrescu, 4 cadre medicale – dr. Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, dr. Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor și o studentă – Aura Ion.

Aceștia aveau misiunea de a ajunge la Spitalul Județean Oradea pentru a preleva un ficat de la o femeie aflată în moarte cerebrală. Din păcate, echipa de medici nu a mai ajuns. Avionul care îi transporta la destinație s-a prăbușit, iar în urma accidentului două persoane și-au pierdut viața.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații