Cum a ajuns Monica Macovei să fie amendată pentru donațiile din campania electorală. „Vom contesta raportul AEP”

Cum a ajuns Monica Macovei să fie amendată pentru donațiile din campania electorală. „Vom contesta raportul AEP
Publicat: 30/01/2015, 19:02

„Autoritatea Electorală Permanentă ne-a amendat. În campania prezidențială, noi am mutat finanțarea electorală de la baroni la cetățeni”, se arată în comunicatul transmis vineri de asociație.

Potrivit sursei citate, principala problemă pentru care s-a decis amenda este că nu s-ar fi putut «demonstra» identitatea donatorilor pentru plățile primite prin Paypal.

Asociația M10 menționează că Paypal este un instrument de plată online folosit în toată lumea, care garantează securitatea și legalitatea tranzacțiilor și că identitatea donatorilor a fost verificată în timpul campaniei prin contactarea oamenilor care au făcut plățile prin paypal și rugându-i să trimită copii scanate după CI sau alte documente de identitate sau, cel puțin, CNP-ul lor. „Datele au fost prezentate în timpul controlului, fiind însoțite de fișe de donație asumate de noi pentru fiecare din aceste sume. Oricând AEP poate verifica identitatea oamenilor și întreba dacă ei au fost donatori”, adaugă asociația.

„Cu toate acestea, Autoritatea Electorală Permanentă ne-a amendat pentru că în opinia lor nu putem dovedi că aceste persoane care au donat câte 50 -100 de lei sunt cetățeni români. AEP consideră că legea ne-ar obliga să chemăm la București câteva mii de donatori prin paypal (foarte mulți cu domiciliul în afara țării) și să le cerem, cu cartea de identitate în mână, să semneze fișa de donație. AEP susține, între altele, că «Procesarea donațiilor s-a făcut de către compania PayPal Inc, companie lider în tranzacțiile online și procesare de plăți. Donatorul este direcționat către un site securizat, iar datele transmise sunt criptate pentru a preveni orice scurgere de informații confidențiale». În continuare, AEP susține că «se impune interzicerea acestei surse de finanțare din lipsa transparenței provenienței sumelor încasate ..»”, se mai arată în comunicat.

Potrivit asociației M10, la alegerile prezidențiale, „echipa de campanie a schimbat complet modul în care se poate face finanțarea electorală”.

„Am cerut cetățenilor să își susțină financiar candidații în care cred și să nu îi lase pradă intereselor oculte ale marilor finanțatori, care apoi vor ceva în schimb și așa devin «clientela politică». Acesta este și primul pas spre reforma atât de necesară a sistemului actual de finanțare a campaniilor și partidelor politice care se practică în toate țările cu democrații solide. Actuala lege este gândită pentru donatori puțini și mari. Am cerut în campania electorală susținătorilor noștri să ne doneze câte 50 de lei, ca să putem finanța campania. Reacția a fost fabuloasă: am primit mii de donații mici. Suntem printre primii care au făcut efectiv ceva pentru reforma electorală, folosind metode de finanțare moderne, din secolul 21, și vom continua să luptăm pentru schimbarea legilor anchilozate”, menționează asociația.

Autoritatea Electorală Permanentă a dat publicității rapoartele de control al finanțării campaniei prezidențiale de anul trecut, fiind constatată încălcarea Legii finanțării partidelor politice de către PMP, PSD, PNL, PER, Călin Popescu Tăriceanu și Monica Macovei.

În cazul candidatului independent Monica Macovei, AEP a constatat încălcarea prevederii conform căreia „cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora – candidați independenți, partide politice sau alianțe politice ori electorale”. În plus, Macovei nu a declarat la AEP prin intermediul mandatarului financiar, în termenul legal de cinci zile lucrătoare, primirea donațiilor de la persoane fizice sau juridice în timpul campaniei electorale.

Conform sursei citate, un alt articol de lege încălcat de Macovei privește faptul că la primirea donației era obligatorie verificarea și înregistrarea identității donatorului, indiferent de caracterul public sau confidențial al acesteia.

Europarlamentarul a fost sancționat cu amendă între 5.000 lei și 25.000 lei și cu confiscarea sumelor care au făcut obiectul încălcării legii finanțării partidelor și campaniilor electorale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului