Cum a fost eliberat din pușcărie violatorul ziaristei, recidivistul Ninel: „Are abilități pro-sociale, este o persoană comunicativă”

Cum a fost eliberat din pușcărie violatorul ziaristei, recidivistul Ninel: „Are abilități pro-sociale, este o persoană comunicativă
Publicat: 17/09/2013, 23:15
Actualizat: 06/07/2016, 02:56

Ninel Mogoșeanu, 32 de ani, arestat preventiv sub acuzația că a violat o jurnalistă a unui post de radio bucureștean și a încercat să violeze o secretară a unei universități private din Capitală, a fost eliberat condiționat în luna iunie 2013, după ce și-a ispășit 7 ani și jumătate din pedeapsa de 11 ani de închisoare, pentru tâlhărie și viol, comise în 2005. Un judecător din Găiești i-a admis cererea de eliberare, deși anterior aceasta fusese refuzată de mai multe ori.

În motivarea instanței, obținută de gândul, judecătorul arată că Ninel Mogoșeanu, închis la Penitenciarul Găiești, a ispășit mai mult de trei sferturi din pedeapsă (3.086 zile, din care 344 de zile au fost câștigate pentru că deținutul a muncit în penitenciar), are un comportament bun în închisoare, participă la programe educative și dă dovadă că s-a îndreptat. Astfel, condițiile pentru eliberarea condiționată, în cazul infracțiunilor cu pedepse mai mari de 10 ani, au fost îndeplinite.

Fost toxicoman și recidivist încă de la data comiterii faptelor din 2005, după cum reiese din motivarea judecătorului, Ninel Mogoșeanu a primit în penitenciar o evaluare psihologică foarte bună, care vine în contrast dur cu faptele sale recente.

„Din evaluarea psihologică întocmită cu privire la petent, reiese că acesta a fost preocupat de dezvoltarea abilităților pro sociale, fiind caracterizat drept o persoană comunicativă”, arată judecătorul din Găiești în motivarea sentinței.

Ninel, deținut model: 29 de recompense, participant la „foarte multe” programe educative

Judecătorul care l-a eliberat pe Ninel Mogoșeanu mai arată că Penitenciarul din Găiești susține că deținutul „a avut un comportament în general corespunzător față de personal și față de colegii săi, a fost recompensat de 29 de ori, a fost și sancționat disciplinar de două ori, dar sancțiunile au fost ridicate”.

De asemenea, Mogoșeanu „a participat la foarte multe programe educaționale și la un program social destinat persoanelor cu antecedente în toxicomanie, dovedind astfel interes pentru corectarea conduitei sale”, mai arată judecătorul în motivarea sentinței sale.

Toate aceste lucruri l-au făcut pe judecător să considere că Ninel Mogoșeanu merită să fie eliberat înainte să îi expire pedeapsa de 11 ani, adică pe 26 noiembrie 2016.

„Constatând că petentul condamnat, pe parcursul executării fracțiunii de pedeapsă, a fost stăruitor în muncă, disciplinat și a dat dovezi temeinice de îndreptare, instanța apreciază că deținerea în continuare a acestuia nu mai este necesară, timpul în care a fost privat de libertate fiind suficient pentru ca scopul preventiv, educativ și sancționator al pedepsei să fie îndeplinit”, arată judecătorul.

A depus cereri de eliberare de mai multe ori, toate respinse

Ninel Mogoșeanu a fost închis pe 26 noiembrie 2005 în Penitenciarul Jilava din București, însă ulterior a fost transferat la Penitenciarul Găiești. El a obținut transferul în 2011, după ce a solicitat eliberarea condiționată, iar judecătorul delegat de la Jilava i-a respins cererea. Mogoșeanu l-a dat în judecată, însă a pierdut procesul.

În 2010, Mogoșeanu mai ceruse o dată eliberarea condiționată, la Tribunalul București, însă a decis să își retragă cererea, astfel că procesul a încetat de drept.

În 2013, ajuns deja la Găiești, Ninel Mogoșeanu a cerut eliberarea condiționată de trei ori în trei luni: în aprilie, în mai și în iunie. Toate i-au fost respinse, cu excepția celei din luna aprilie, care i-a fost admisă pe 27 iunie.

În 2005, Ninel Mogoșeanu, beat fiind, a violat o studentă și a prezentat-o părinților drept prietena lui

În noiembrie 2005, Ninel Mogoșeanu a acostat o studentă într-o stație de autobuz, a amenințat-o cu moartea și a violat-o pe un teren viran. El a fost condamnat la 11 ani de închisoare, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, viol și tâlhărie, sentința devenind definitivă prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, la 20 martie 2007.

Potrivit motivării deciziei instanței supreme, pe 25 noiembrie 2005, în jurul orei 21.00, Mogoșeanu a acostat o studentă în apropierea unei stații de transport în comun și a amenințat-o că dacă va anunța vreo persoană o va lovi.

„Deși pe traseu cei doi s-au întâlnit cu două persoane, fata nu a reușit să le ceară ajutorul întrucât era ținută de inculpat. În continuare, inculpatul a dus-o pe un teren viran, a amenințat-o cu moartea și astfel a constrâns-o să întrețină un raport sexual”, se arată în motivarea ICCJ.

Potrivit documentului citat, Ninel Mogoșeanu a amenințat-o din nou, i-a luat un telefon mobil, 30.000 de lei, două abonamente RATB și a obligat-o să meargă cu el acasă.

„Când cei doi au ajuns, inculpatul a prezentat-o pe fată mamei lui, sorei și concubinului acesteia, el susținând că este prietena lui”, se arată în motivarea instanței supreme.

Studenta l-ar fi rugat pe Mogoșeanu să-i restituie telefonul mobil pentru a-și anunța părinții că întârzie, iar apoi profitând de neatenția bărbatului și-a anunțat prietenul că a fost sechestrată și violată și i-a descris locul în care se afla. Iubitul tinerei a fost și cel care a anunțat polițiștii.

Pentru faptele sale, Ninel Mogoșeanu a fost condamnat inițial de Tribunalul București, în iunie 2005, la 15 ani de închisoare. El a declarat apel, care a fost admis de Curtea de Apel București, la 27 octombrie 2006, această instanță condamnându-l pe bărbat la 11 ani de închisoare.

„Inculpatul, în ultimul cuvânt, (…) a susținut că, din cauza stării de beție în care s-a aflat, nu a fost conștient că săvârșește fapte penale, odată ce, în realitate, el nu a dorit decât să înceapă o relație de prietenie cu partea vătămată”, se arată în motivarea instanței supreme.

ICCJ a respins, pe 20 martie 2007, recursul lui Mogoșeanu ca nefondat și a menținut decizia Curții de Apel București. Instanța a reținut și faptul că bărbatul era recidivist, acesta fiind condamnat anterior și pentru furt calificat, vătămare corporală în concurs real cu violare de domiciliu și tâlhărie.

Ce riscă recidivistul Ninel Mogoșeanu

Eliberarea condiționată a lui Ninel Mogoșeanu poate înceta imediat ce un judecător decide acest lucru, luând în considerare faptul că acesta a comis o nouă infracțiune. Astfel, Mogoșeanu ar mai avea de ispășit 3 ani și jumătate din vechea pedeapsă, la care se poate adăuga un spor de pedeapsă de 5 ani, conform sentinței Judecătoriei Găești.

Noile acuzații de viol și tentativă de viol, care i se aduc acum lui Ninel Mogoșeanu, pot fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 10 ani.

În prezent, Ninel Mogoșeanu este arestat preventiv pentru 29 de zile. A fost prins luni seară, după ce a încercat să violeze o altă femeie.

Potrivit Poliției Capitalei, Ninel Mogoșeanu a fost prins de polițiști la scurt timp după ce a încercat să o violeze pe secretara unei universități din București. Bărbatul a fost ridicat de polițiștii Secției 5 din apropierea locuinței sale.

Acesta și-a recunoscut fapta, după ce criminaliștii au comparat analizele făcute suspectului luni seara cu probele biologice prelevate în cazul violului din 10 septembrie, asupra unei jurnaliste a unui post de radio din București.

În urma percheziției făcute la locuința acestuia au fost găsite și hainele pe care le-a purtat în ziua violului și care au fost descrise de victimă. Acesta a fost recunoscut din grupul de suspecți de către jurnalista violată.

Poliția Capitalei a precizat că bărbatul, în vârstă de 32 de ani, cunoscut cu antecedente penale, este suspectat că a acostat-o pe tânăra jurnalistă în 10 septembrie, în zona Dorobanți-Perla, și i-ar fi cerut să-l urmeze în Parcul Perla, amenințat-o cu un cuțit.

„În continuare, bărbatul i-ar fi solicitat tinerei să-l urmeze pe Calea Floreasca. Din investigațiile efectuate a rezultat faptul că, fără a reacționa în vreun fel sau a striga după ajutor, tânăra a parcurs, împreună cu suspectul, mai multe sute de metri. În momentul în care au ajuns în zona lacului Floreasca, sub amenințarea cuțitului, aceasta ar fi fost supusă unor acte de perversiune sexuală”, a arătat Poliția Capitalei, într-un comunicat de presă.

Mogoșeanu este suspectat și de alte fapte de acest gen, dar la poliție nu au fost depuse alte plângeri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...