Cum a fost în prima zi de școală, la o școală de stat și la una particulară. REPORTAJ GÂNDUL

Publicat: 15/09/2014, 16:53
Actualizat: 21/10/2014, 18:44

Atmosfera de la școala privată nu diferă prea mult de cea de la școala de stat. La prima oră a dimineții, curtea de la Liceul Teoretic „Școala mea”, din cartierul Băneasa, era plină cu părinți și copii îmbrăcați în uniforme colorate în galben și bleumarin. Școala este privată, costul pentru un an de studiu fiind de 29.000 lei pe an. Curtea școlii e mai primitoare ca niciodată, împodobită cu baloane și ornamente de hârtie colorată. „Ne propunem să creștem mari și să obținem rezultate foarte bune”, începe directoarea școlii discursul de bun venit.

Ioan Bogdan Lefter: „E neapărat să descoperiți ce minune e școala”

Invitat special anul acesta este scriitorul Ioan Bogdan Lefter: „Deși sunt obișnuit să vorbesc în public, rar am ocazia să mă adresez unui public atât de divers”, începe scriitorul. „Dragi copii, sunteți acum la școală și e neapărat să descoperiți ce minune e școala”, continuă vorbitorul.

După ce discursurile s-au terminat, începe strigarea catalogului și fiecare elev iese în față atunci când este strigat în fața mulțimii.

Pe margine, părinții fac poze și își filmează copiii în timp ce aceștia sunt strigați. „Am ales școala privată pentru siguranța copilului. Eu nu vorbesc de rău școala de stat și de bine școala privată, dar aici copilul e în siguranță, iar grupele sunt mult mai mici”, spune unul dintre părinții veniți împreună cu copilul lui.

Ilie Sârbu: „Când vrei să înveți nici nu mai contează după ce înveți

Printre părinții se află și senatorul Ilie Sârbu, venit împreună cu fiica Daciana Ponta și nepoata lui. „Sunt mai emoționat ca niciodată. Când ești bunic toate regulile se schimbă, nu mi-am imaginat chestia asta. Emoțiile pe care le ai atunci când îți nepotul la școală sunt cu totul altele decât când ai propriul copil. Atunci ai și alte preocupări, viața e altfel”, spune Ilie Sârbu pentru gândul.

Întrebat despre sistemul de educație și despre începerea anului școlar senatorul spune că „în România, de 25 de ani, vorbim despre toate”.

„Știu la ce vă gândiți, la ce vă referiți, e problema cu manualele, a fost explicată. În domeniul manualelor, eu nu sunt în comisia de învățământ, am fost în cea de agricultură, apoi am trecut în cea de control SIE, de Apărare. Dar știu, fiind lider de grup, fiind mereu în conducerea Senatului, că întotdeauna au fost probleme. Nu ne afectează, și noi știm de ce. În vremea în care noi învățam n-aveam manuale. Când vrei să înveți nici nu mai contează după ce înveți. Dar aici, în școli, eu mă bazez pe cadrele didactice, care pot suplini cu ușurință orice manual. Sigur că e mai bun manualul, acum se vorbește despre manualul pe tabletă, va fi o noutate pentru copiii din mediul urban, dar și pentru mediul rural. Copiii sunt mult mai pricepuți ca noi la mânuirea tabletei, a telefonului. Eu cred că dacă se vor face, cu întârzirea care mă rog nu a depins nici de minister, nici de Guvern, ci de acest sistem pe care nu l-am implementat noi, ne lovbim de asta și la autostrăzi, și în agricultură, știți bine”, mai spune senatorul.

De ce a ales o școală privată? „Aici a fost alegerea copiilor și a părinților. Toți copiii vin dintr-o grădiniță și nu aveai cum să-i desparți, sunt un grup. Și dacă aveam o opțiune, ar fi fost și asta interpretată că iar e demagogie, că a dus-o la nu știu ce școală de stat, că acolo au apus-o în altă clasă că tatăl ei e prim-ministru”, spune ilie Sârbu.

Elev: „Noi așteptăm multe bucurii, distracții”

La câteva străzi distanță, se află o altă instituție de învățământ, o școală de stat, Școala nr. 7 din Băneasa. Părinții și elevii sunt întâmpinați de doamna directoare zâmbind. Pe holul de la intrare au fost afișate toate diplomele și trofeele obținute de elevi și profesorii lor de-a lungul timpului. În fața școlii, câțiva dintre părinți își așteaptă copiii intrați la clasă împreună cu profesorii lor.

„Noi trecem în clasa a cincea, să vedem cum va fi anul ăsta. Dar va fi bine, că am auzit că profesorul de matematică este foarte bun. De asta am ales școala, pentru profesori. Noi stăm în Otopeni, dar când am venit aici am venit pentru doamna învățătoare”, spune una dintre mămici. Nu și-ar duce fetița la o privată din cauza costurilor.

Părinte cu elev la o școală de stat: „Nu toată lumea e ca Ponta”

„Eu sunt funcționar, lucrez la stat, abia dacă ne ajung banii așa să plătim un after school, dar să mai plătim și o școală privată”, mai arată mămica.

Ceilalți părinți spun că sistemul de stat e preferabil, cu toate că sunt unele diferențe. „În primul rând, nu toată lumea e ca Ponta. Nu știi de la început dacă îi poți permite să ții copilul toți anii aceștia la școala privată. Și apoi ce faci? Îl duci la stat, și diferența e foarte mare, condițiile de la stat sunt așa cum sunt, iar copilul are un șoc. Am multe exemple”, spune unul dintre tătici.

În școală, toți elevii au intrat la clasă. La clasa a IV-a C, elevii se uită împreună cu învățătoarea la manualele pe care le au pe bancă. Ce așteaptă de la noul an școlar?, îi întreabă învățătorea. „Noi așteptăm multe bucurii, distracții, pentru că noi învățăm câte puțin, ca să nu ne doară capul”, spune Daria, una dintre elevele din ultima bancă. „Eu aștept Crăciunul”, gumește Tudor. „Eu aștept vara”, spune alt băiat. „Băieții noștri sunt foarte glumeți, au tot timpul răspunsul la ei”, spune învățătoarea.

Care disciplină este cea mai grea pentru anul școlar care urmează. Aici, elevii nu sunt toți de acord. „Cea mai grea e istoria și geografia, mi-a zis mama prin ce a trecut cu ele”, spune, tot prima Daria. „Pentru mine muzica”, spune Tudor. „Matematica”, spune și Codin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică