Cum au reușit ajutoarele sociale să facă să dispară furturile dintr-un sat

Cum au reușit ajutoarele sociale să facă să dispară furturile dintr-un sat
Publicat: 25/08/2018, 12:02
Actualizat: 02/10/2018, 19:07

Satul Silivaș, din comuna Hopârta, are o populație de 316 de locuitori, reprezentând circa 100 de familii, majoritatea de etnie romă. La primărie sunt înregistrate 76 de dosare de ajutoare sociale, dintre care 57 ale unor persoane de etnie romă, a declarat, corespondentului Mediafax, primarul comunei, Augustin Popa.

„Persoanele acestea care primesc ajutoarele sociale din partea comunității rome nu sunt muncitori calificați. Nu își găsesc loc de muncă, ce mai lucrează sezonier, în zona Ciumbrud, unde se plantează trandafiri și flori. Deocamdată am făcut apeluri pe toate direcțiile, însă nu sunt investitori care să dorească să vină la noi”, a spus Augustin Popa.

Potrivit primarului, ajutoarele sociale sunt în cuantum de 24.000 de lei și variază, de la o familie la alta, în funcție de numărul de copii pe care îi au.

„Le văd de strictă necesitată (n.r. ajutoarele sociale) ținând cont că își plătesc și ei un curent, un telefon, o televiziune. Sunt chiar strictul necesar. Pâinea ce și-o cumpără în fiecare zi (…) Datorită acestor dosare putem spune că nu am avut în ultimii ani niciun fel de furt”, a mai spus Augustin Popa.

Majoritatea celor care primesc ajutoare sociale de stat sunt tineri, însă primarul susține că administrația se poate baza pe ei la munca necesară din comunitate.

„Ne bazăm pe ei pentru munca din comunitate. Curăță podețe, fac ce trebuie. Nu mă pot plânge și nu mai sunt furturile ce au fost odată. Practic nu mai sunt în penitenciare și în ultima perioadă nici scandalurile nu au persistat”, a mai spus primarul din Hopârta.

Pentru cele peste 70 de familii, cu peste 200 de membri, ajutoarele sociale reprezintă singurele venituri. În Hopârta și mai ales în Silivaș nu se înghesuie investitorii, mai ales că localitatea nu are acces la șosea națională, autostradă sau la calea ferată.