Cum funcționează imuno-oncologia, tratamentul revoluționar al cancerului

Cum funcționează imuno-oncologia,  tratamentul revoluționar al cancerului
Publicat: 03/06/2015, 17:13

Noua metodă de tratament pentru cancer, imuno-oncologia, a fost tema unei conferințe care a avut loc în București și unde pentru câteva ore s-a transmis live de la Chicago, fiind prezentate opiniile specialiștilor internaționali privind acest subiect, din cadrul congresului American Society of Clinical Oncology (ASCO 2015).

Specialiștii au ajuns la concluzia că imuno-oncologia este una dintre cele mai revoluționare terapii, dar care se află la început de drum, mai ales având în vedere cancerului de plămân și melanoma, unde sunt cele mai acute situații în ceea ce priveste opțiunile terapeutice.

Potrivit celui mai recent raport Global Burden of Cancer, publicat 28 mai, în 2013 au fost înregistrate 14,9 milioane de cazuri și 8,2 milioane de decese, dintre care: cancer traheal, bronșic și pulmonar – 1,8 milioane de cazuri noi și 1,6 milioane de decese; cancer de sân – 1,8 milioane de cazuri noi și 464.000 de decese; cancer colorectal – 1,6 milioane de cazuri noi și 771.000 de decese; cancer de prostată – 1,4 milioane de cazuri și 293.000 de decese; cancer gastric – 984.000 de cazuri și 841.000 de decese; cancer hepatic – 792.000 de cazuri și 818.000 de decese; cancer de col uterin – 485.000 de cazuri și 236.000 de decese; melanom malign – 272.500 de cazuri și 57.000 de decese.

În același studiu se mai arată că unu din trei bărbați și una din cinci femei fac o formă de cancer pe parcursul vieții.

În România au fost înregistrate 67.000 de cazuri noi și 41.400 de decese. Cele mai multe cazuri noi au fost de cancer pulmonar (8.990 de cazuri), cancer colorectal (8.660 cazuri), cancer de sân (7.895 cazuri), cancer de prostată (5.890 cazuri), cancer de col uterin (3.430 de cazuri), cancer oral (3.320 de cazuri), cancer gastric (3.290 de cazuri), cancer pancreatic (2.564) și cancer vezical (2.000 de cazuri). De asemenea, cele mai multe decese au fost la cazuri de cancer pulmonar (8.790), colorectal (5.190), gastric (3.150), de sân (2.880), pancreatic (2.664), hepatic (2.076), de prostată (1.875), de col uterin (1.700), cerebral (1.330). În ce privește melanomul malign, au fost înregistrate 1.160 de cazuri noi și 350 de decese.

Cancerul de plămân și melanomul malign sunt printre tipurile de cancer cu cele mai mari nevoi de soluționare, iar pentru acestea au fost anunțate, în cadrul congresului ASCO 2015, cele mai semnificative rezultate în studii clinice cu medicamente imuno-oncologice.

Terapiile imuno-oncologice vizează sistemul imunitar al organismului, nu tumora în sine și permit sistemului imunitar să recunoască și să atace selectiv celulele tumorale. Acestea oferă sistemului imunitar o memorie de lungă durată, astfel încât să se poată adapta continuu și să poată furniza un răspuns durabil și pe termen lung față de cancer.

„Imuno-oncologia duce știința oncologică într-o zonă foarte profundă de cunoaștere a medicinei. Suntem contemporani cu o nouă etapă istorică pentru tratamentul cancerului, după cea a terapiilor țintite. Imuno-terapiile nu vizează direct celulele canceroase, ci își propun «trezirea» sistemului imun al organismului pentru a lupta împotriva cancerului. Toate celelalte clase de tratamente amintite anterior vizau direct tumora, celulele canceroase”, a spus dr. Marius Geantă, de la Centrul pentru Inovație în Medicină.

În etapa actuală, una dintre marile greșeli ar fi concentrarea atenției asupra prețului medicamentului, în locul promovării unei discuții extinse asupra beneficiilor imuno-oncologiei.

„Sună spectaculos să spunem că o terapie ar putea costa un milion de dolari pe an – iar acest lucru a fost afirmat chiar în sesiunea plenară de către profesorul Saltz -, dar nu ajută în mod real pe nimeni. Ca în orice domeniu, și în imuno-oncologie va exista o curbă de scădere a prețului pe fondul creșterii concurenței (sunt 279 de studii clinice în derulare numai cu inhibitori PD-1/PD-L1, în acest moment). În cel mult 2-3 ani, costul nu va mai fi un subiect fierbinte. Trebuie să gândim în perspectivă și să nu consumăm acest timp și energia aferentă pe falsa pistă a prețurilor, așa cum s-a întâmplat cu hepatita C și tratamentele interferon-free”, a mai spus medicul Marius Geantă, în dialog cu profesorul dr. Lucian Miron, Institutul Regional de Oncologie Iași.

Terapiile imuno-oncologice continuă să fie investigate, în încercarea de a răspunde nevoilor încă nesoluționate și pentru îmbunătățirea perspectivelor clinice în cazul stadiilor avansate de cancer. Rezultatele sunt aplicate în tratamentul melanomului și al cancerului pulmonar, iar eforturile de cercetare se îndreaptă spre alte tipuri de cancer, precum cel de sân, colorectal, gastric, renal și hepatocelular.

La ASCO 2015 au fost prezenți 25.000 de medici din întreaga lume, fiind susținute peste 5.000 de prezentări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”