Cum își pot recupera românii obiectele pierdute. A fost introdus sistemul care în 4 state europene înregistrează rate de recuperare de peste 90%

Cum își pot recupera românii obiectele pierdute. A fost introdus sistemul care în 4 state europene înregistrează rate de recuperare de peste 90%
Publicat: 20/11/2012, 12:02
Actualizat: 01/02/2019, 21:52

Românii vor putea să își recupereze obiectele pierdute printr-un birou on-line specializat, cu condiția ca acestea să fie etichetate cu un marker, iar codul să fie înregistrat într-o bază de date internațională.

Biroul online de obiecte pierdute – obiecte găsite este un serviciu virtual care s-a lansat marți în România, el permițând recuperarea și returnarea obiectelor pierdute de oameni.

Serviciul funcționează deja în patru state europene și înregistrează rate de recuperare de peste 90 la sută din bunurile pierdute.

Sistemul se bazează pe marcarea de către proprietari a obiectelor personale cu coduri individuale și înregistrarea acestora în baza de date unică on-line. În cazul pierderii unui obiect, cel care îl găsește introduce codul de pe obiect pe site-ul www.birouldeobiectepierdute.ro și îl poate returna, primind și o recompensă în cuantumul stabilit de către proprietar.

Maganerul de proiect, Gabriel Oprea, a declarat că un marker care poate fi aplicat de către proprietar pe un obiect se poate achiziționa de pe site la prețul de cinci lei.

„Markerele cu codurile unice se pot aplica pe orice tip de obiecte: gadget-uri electronice, chei, valize de voiaj, genți, portofele, acte de identitate, ceasuri, bijuterii, inclusiv animale de companie. Populația își poate marca obiectele cu markere în diferite moduri, respectiv folie autocolantă, etichete sau brelocuri”, a spus Gabriel Oprea.

El a adăugat că sistemul este deja funcțional în Germania, Elveția, Austria și Italia, în aceste țări observându-se și o reducere a inițiativelor de furt de stradă, dar și o încurajare în a returna bunurile găsite ca urmare a expunerii în loc vizibil a markerului cu cod unic.

„Pe de altă parte, faptul că acest serviciu de interes public are o arie de acoperire națională și tranfrontalieră, face ca recuperarea obiectelor personale pierdute să fie cu mult mai sigură și în cazul pierderii în alte țări”, a mai spus managerul de proiect, adăugând că pot fi găsite obiecte pierdute oriunde în lume, nu doar în cele patru țări în care sistemul este funcțional.

Gabriel Oprea a explicat că pe fiecare marker este inscripționat „bring me back” și conține un scurt mesaj în limba engleză prin care sunt oferite detalii găsitorului despre cum poate returna obiectul respectiv, respectiv că trebuie să intre pe site-ul de obiecte pierdute și să introducă acolo codul obiectului găsit.

Managerul de proiect a mai explicat că atât cel care găsește obiectul, cât și proprietarul pot rămâne anonimi, aceștia dezvăluindu-și identitatea doar dacă doresc.

Un alt avantaj al acestui sistem este că obiectele pot fi returnate într-un interval scurt de timp, respectiv în aproximativ 24 de ore.

„Serviciul online de obiecte pierdute – obiecte găsite vine să înlocuiască tradiționalele birouri fizice de returnare a bunurilor găsite întâmplător, care în ultimii ani au fost preponderent închise de instituțiile în care acestea funcționau. Fiind un sistem online, ratele de returnare sunt extrem de ridicate, întrucât găsitorii sunt scutiți de efortul de a se deplasa la poliție sau la cel mai apropiat birou fizic de returnare a obiectelor găsite întâmplător”, a mai spus Oprea, precizând că atât proprietarul, cât și găsitorul au nevoie doar de conexiune la internet pentru a putea identifica obiectele pierdute sau găsite.

Datele europene arată că la fiecare 35 de secunde cineva își pierde cheia de la locuință sau de la autoturismul personal, la fiecare 34 de minute cineva își pierde notebook-ul, în timp ce la fiecare 15 secunde cineva își pierde un bagaj.

Fiecare marker achiziționat va trebui reactivat în fiecare an, iar acest lucru nu presupune niciun cost suplimentar.

Oprea a precizat că sistemul a fost gândit și implementat pentru prima dată în Germania.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația