Cum lucra „nașul turcilor”, comisarul de la Combaterea Criminalității Organizate cercetat pentru o mită de peste 100.000 de euro

Cum lucra nașul turcilor, comisarul de la Combaterea Criminalității Organizate cercetat pentru o mită de peste 100.000 de euro
Publicat: 10/11/2015, 20:28

Anchetatorii DNA arată în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a fostului adjunct al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din Poliția Română, Constantin Bolboșanu, că acesta era poreclit în mai multe feluri de persoanele de la care primea bani pentru asigurarea protecției.

Astfel, notează anchetatorii, protejații lui Bolboșanu îi spuneau „nașul turcilor”, „directorul” sau „omul nostru de sus”.

În documentul citat, anchetatorii arată cum au aflat, prin denunțul din 14 iulie 2015, că patroni din sfera comerțului cu legume – fructe cotizează la Bolboșanu pentru asigurarea protecției la controale și în dosarele penale deschise de DCCO.

„La data de 14.07.2015 numitul (…) a formulat un denunț în care a arătat, în esență, că în perioada 2008-2009 a aflat de la persoane din mediul de afaceri cu legume-fructe că ofițerul de poliție judiciară Bolboșanu Constantin ar fi primit cu titlu de mită o sumă de bani, despre care denunțătorul susține că ar fi auzit cuantumul de 300.000 euro, de la numitul (…), om de afaceri, pentru ca acesta să aibă asigurată protecție din partea organelor de cercetare penală și să primească soluții favorabile în dosarele penale în care era cercetat. De asemenea, denunțătorul a aflat că, ulterior, (…) a făcut presiuni pentru a-i fi restituită suma respectivă, întrucât la un moment dat a fost arestat”, potrivit referatului.

Cel care ar fi dat mită „a declarat că suma de bani a fost de 100.000 euro și a fost remisă unui intermediar, acesta plătind în perioada martie- septembrie 2007, cu o parte din sumă, lucrări de construcții la imobilul lui Bolboșanu Constantin din com. Chiajna, iar cu restul de bani achitând două excursii în Turcia, respectiv Spania pentru Bolboșanu Constantin și familia acestuia. Conform aceluiași martor, sumele de bani au fost plătite numitului (…), care efectua lucrările de construcții. Declarația martorului (…) este susținută și de martorul (…) , care a arătat că în perioada respectivă (…) ar fi beneficiat de sprijinul și ajutorul comisarului șef Bolboșanu Constantin, contra unor sume de bani, din care acesta și-ar fi finalizat construcția unui imobil și ar fi efectuat mai multe excursii în străinătate”, se mai arată în referatul anchetatorilor.

Anchetatorii mai notează în referat că „din datele și informațiile obținute în cursul lunii septembrie 2015 a rezultat (…) că în cursul anului 2013, cu ocazia unor cercetări efectuate de DIICOT-percheziții la firme controlate de (…), interpușii acestuia, (…) și (…) , după începerea perchezițiilor de către ofițerii de poliție judiciară, au anunțat o persoană cu apelativul «directorul» pentru o întâlnire de urgență, făcând totodată referire și la o persoană din (…), unde se afla dosarul, folosind pentru acesta titulatura «omul nostru de sus»”.

DNA mai deține date că „în referire la această activitate judiciară, Constantin Bolboșanu s-a declarat deranjat de faptul că măsurile respective au avut loc fără înștiințarea lui în prealabil de către procurorul de caz”.

„La 4 noiembrie a fost audiat martorul (…), a declarat că Bolboșanu Constantin (poreclit «nașul turcilor»), precum și (…) , aveau ca preocupări dirijarea și coordonarea unor anchete penale în sensul favorizării unor persoane în funcție de disponibilitatea acelora de a le da diferite sume de bani. Martorul a exemplificat cu numiții (…) și (…), precum și cu o situație din anul 2013, când numitul (…) a participat la o percheziție efectuată de DIICOT la o societate comercială deținută de interpuși ai lui (…). Această relatare este legată, constatăm, de descrierea efectuată mai sus cu privire la atitudinea numiților (…) , care, în perioada de desfășurare a perchezițiilor, doreau să vorbească cu «directorul»”, se mai arată în documentul citat.

În referat anchetatorii mai redau un fragment din declarația denunțătorului care spune: „După acest episod, până în anul 2010, eu nu am fost «deranjat» de vreun control serios din partea autorităților statului”.

Fostul adjunct al DCCO, Constantin Bolboșanu, reținut luni de procurorii DNA pentru luare de mită, va fi cercetat sub control judiciar, au hotărât magistrații Tribunalului București.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel bucurești.

Constantin Bolboșanu a fost eliberat, marți, din funcția de director adjunct al DCCO, după ce a fost pus sub urmărire și reținut de procurorii DNA pentru luare de mită.

Procurorii DNA l-au pus, luni, sub urmărire penală pe Constantin Bolboșanu, la data faptelor șef serviciu în cadrul DCCO, pentru luare de mită.

Potrivit ordonanței de efectuarea urmăririi penale, Constantin Bolboșanu, în calitate de șef serviciu DCCO, ar fi primit, în martie- septembrie 2007, echivalentul în lei a sumei de 110.000 de euro mită de la un om de afaceri pentru a-i asigura acestuia din urmă protecție din partea organelor de cercetare penală, dar și pentru a se dispune soluții favorabile în dosarele penale în care era cercetat. Anchetatorii susțin că banii au fost dați printr-un intermediar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar