Cum poți primi chiar și 600 de euro despăgubiri dacă avionul întârzie sau zborul se anulează

Cum poți primi chiar și 600 de euro despăgubiri dacă avionul întârzie sau zborul se anulează
Publicat: 11/03/2017, 16:52

„În cazul întârzierii, compania de transport aerian trebuie să-ți ofere asistență constând în mese și răcoritoare proporționale cu timpul de așteptare. Dacă zborul urmează să decoleze la o zi după ora de plecare programată inițial, trebuie să ți se asigure cazare și transport între locul de cazare și aeroport”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Laura Pascu, reprezentanta Centrului European al Consumatorilor din România (EEC România).

Un zbor se consideră întârziat începând cu: două ore pentru zborurile de până la 1.500 km, trei ore pentru zborurile în interiorul Uniunii Europene peste 1.500 km și pentru toate celelalte zboruri între 1.500 și 3.500 km și patru ore pentru zborurile de peste 3.500 km.

În cazul zborurilor a căror întârziere este de cinci ore sau mai mare, se poate solicita rambursarea costului biletului pentru partea de călătorie neefectuată și un zbor către locul de plecare inițial. Iar dacă zborul ajunge la destinația finală cu o întârziere egală sau mai mare de trei ore, pasagerii au dreptul la o compensație fixă, stabilită conform regulilor privind compensația în cazul anulării, în funcție de distanța zborului: 250 de euro, 400 de euro sau 600 de euro.

„Această compensație se acordă și în cazul zborurilor conexate operate de aceeași companie. În cazul în care zborul inițial are întârziere și pierzi zborul de conexiune, operat de aceeași companie, și ți se asigură un zbor de redirecționare către destinația finală, compania de transport aerian trebuie să-ți plătească compensații, dacă ai ajuns la destinație cu o întârziere egală sau mai mare de trei ore. Diferite drepturi sunt si dacă se anulează zborul”, susține Laura Pascu.

În cazul anulării zborului, pasagerii au dreptul la:
– Redirecționarea pe un alt zbor spre destinația finală în condiții de transport comparabile sau rambursarea întregului cost al biletului într-un termen de șapte zile pentru partea neefectuată;
– Asigurarea de mese și băuturi răcoritoare pe timpul așteptării, precum și a două apeluri telefonice sau două mesaje electronice;
– Asigurarea cazării, dacă perioada de așteptare include o noapte, și transportul între locul de cazare și aeroport în cazul unei redirecționări;
– Plata unei compensații fixe calculată în funcție de distanța zborului și de întârzierea totală la sosire (în cazul redirecționării); pentru toate zborurile de până la 1.500 km – 250 de euro (125 de euro dacă zborul de redirecționare ajunge cu o întârziere de până la două ore); pentru zborurile în interiorul Uniunii Europene de peste 1.500 km și pentru toate celelalte zboruri între 1.500 și 3.500 km – 400 de euro (200 de euro dacă zborul de redirecționare ajunge cu o întârziere de până la 3 ore); pentru toate celelalte zboruri – 600 de euro (dacă zborul de redirecționare ajunge cu o întârziere de până la patru ore).

Există, însă, și situații în care operatorul de transport aerian nu este obligat să plătească sumele prevăzute drept compensații:
– dacă pasagerii au fost informați despre anulare cu cel puțin două săptămâni înainte de ora de plecare prevăzută;
– dacă pasagerii au fost informați despre anulare într-un termen cuprins între două săptămâni și șapte zile înainte de ora de plecare prevăzută și li se oferă o redirecționare care să le permită să plece cu cel mult două ore înainte de ora de plecare prevăzută și să ajungă la destinația finală în mai puțin de patru ore după ora de sosire prevăzută;
– dacă au fost informați despre anulare cu mai puțin de șapte zile înainte de ora de plecare prevăzută și li se oferă o redirecționare care să le permită să plece cel târziu cu o oră înainte de ora de plecare prevăzută și să ajungă la destinația finală în mai puțin de două ore după ora de sosire prevăzută;
– dacă operatorul de transport aerian poate face dovada că anularea este cauzată de împrejurări excepționale care nu au putut fi evitate în pofida adoptării tuturor măsurilor posibile.

ECC România este cofinanțat de Comisia Europeană și de Guvernul României, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Rolul EEC România este să ofere consultanță juridică gratuită în probleme de comerț transfrontalier și să încerce rezolvarea pe cale amiabilă a sesizărilor pe care le primește de la consumatorii români, dar și din alte state membre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului