Cum s-a rătăcit la Bruxelles cererea DNA de ridicare a imunității lui Ovidiu Silaghi. Răspunsul primit de la cancelaria șefului Parlamentului European

Cum s-a rătăcit la Bruxelles cererea DNA de ridicare a imunității lui Ovidiu Silaghi. Răspunsul primit de la cancelaria șefului Parlamentului European
Publicat: 03/06/2014, 08:42
Actualizat: 30/04/2015, 04:55

În decembrie 2013 Parchetul General a transmis către Parlamentul European solicitarea DNA de ridicare a imunității pentru Ovidiu Silaghi. Cererea a ajuns la președintele PE, Martin Schulz. Verificările gândul au arătat că cererea DNA nu a primit avizul Comisiei Juridice a PE comsia de specialitate care dă un aviz. Astfel că ridicarea imunității nu a mai ajuns să fie votată de plenul PE. Reamintim că în cazul lui Adrian Severin PE a votat cu celeritate ridicarea imunității.

Gândul a solicitat explicații de la biroul președintelui PE. Marcin Grajewski, ofițer de presă al președintelui Schulz a explicat pentru gândul că cererea DNA a fost trimisă Comisiei Juridice care însă nu s-a pronunțat pentru că ar fi avut mult de muncă. „Președintele Schulz a solicitat Comisiei Juridice o analiză pe admisibilitate cererii formulate de autoritățile din România, dar nu a primit nici un răspuns. Comisia a avut foarte mult de muncă pe finalul acestei legislaturi”, a precizat Marcin Grajewsk.

Traseul dosarului lui Silaghi

Fostul ministrul Ovidiu Silaghi este urmărit penal pentru trafic de influență, infracțiune pe care ar fi comis-o în 2012 când era ministru al Transporturilor. Procurorii spun că Silaghi și-ar fi traficat influența pentru omul de afaceri Nelu Iordache.
Primele date despre acest dosar au apărut pe 19 august 2013 când Silaghi era deputat PNL. Pentru că avea calitatea de fost ministru și deputat, DNA a cerut Parlamentului încuviințarea începerii urmăririi penale.

Pe 3 septembrie Ovidiu Silaghi și-a dat demisia din Parlament. Astfel că cererea DNA a rămas fără obiect. Pentru că nu mai avea imunitatea conferită de Parlament, pe 6 septembrie DNA a solicitat încuviințarea urmăririi penale de la președintele Traian Băsescu, cererea fiind aprobată de președinte.

Pe 12 septembrie DNA a început urmărirea penală împotriva lui Ovidiu Silaghi.

Ulterior, Silaghi a devenit membru al Parlamentului European. Astfel că DNA a transmis către PE o cerere prin care solicita forului european să clarifice situația lui Silaghi, adică să spună dacă beneficiază de imunitatea europeană și în caz afirmativ să dispună ridicarea acestei imunității. Parlamentul European nu a transmis nici un răspuns către DNA până în acest moment. Parchetul General a comunicat că cererea a fost înaintată la PE pe data de 13 decembrie 2013.

Între timp, Silaghi a fost ales deputat de Satu Mare, la alegerile parțiale desfășurate simultan cu europarlamentarele. Pentru că e parlamentar e beneficiază de imunitatea parlamentară care îl va proteja de o eventuală arestare preventivă sau de o percheziție din partea procurorilor. Dosarul său în care DNA a început urmărirea penală va merge înainte, politicianul poate fi trimis în judecată.

Detaliile dosarului în care este investigat Silaghi

În cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi i-a cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa.

Potrivit procurorilor, Silaghi s-a angajat, în schimbul servicului cerut lui Iordache, să intervină la funcționari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor), pentru ca instituția să efectueze în termen plățile aferente contractelor încheiate cu societatea Romstrade, dar și pentru continuarea derulării contractelor, deși termenele lucrărilor erau întârziate.

„Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului și a avut drept consecință înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene”, au precizat procurorii.

Totodată, procurorii susțin că, în 22 noiembrie 2012, Ovidiu Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro „pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”. Silaghi ar fost ajutat de Remus Șpan să pretindă și să primească banii de la Nelu Iordache, au mai arătat procurorii.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘOFER de AMBULANȚĂ, găsit MORT într-o MAȘINĂ, la CERCHEZU
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Tragedie imensă în lumea medicală! A murit un celebru doctor din România
Irina Tănase este devastată. Șocul momentului în România. A recurs la un gest disperat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...