Cum se va schimba stema României

Cum se va schimba stema României
Publicat: 16/03/2014, 14:59
Actualizat: 22/10/2014, 00:26

Proiectul de lege este aprobat deja de Senat și urmează să fie dezbătut, în curând, și în Camera Deputaților. Astfel, pe acvila mare ar putea fi așezată coroana regală a României, purtată de Regele Carol I. Coroana respectivă a fost făcută din oțelul unui tun capturat la Plevna și reprezintă un simbol în câștigarea independenței României în 1877. Potrivit proiectului de lege, aceeași coroană ar urma să apară și pe acvila mică de pe stemă.

Specialiștii de la Academia Română susțin doar coroana de pe acvila mare.”Ar fi o repunere normală a istoriei țării noastre pe stemă și nu are nici o legătură cu familia regală, sau cu forma de guvernământ”, susțin specialiștii comisiei de heraldică, de la Academia Română, citați de Pro TV.

„Acvila mare încoronată este o repunere în drepturi, reprezintă independența câștigată in 1877, suveranitatea statului. Este o readucere în atenție a trecutului României”, a declarat Ileana Caza, secretarul Comisiei de Heraldică din cadrul Academiei Român, pentru Pro TV. Altfel, specialiștii Academiei susțin că în 1992, din cauza unei confuzii, am reluat stema cu acvila dar fără coroane, sub pretextul ca ar fi fost reprezentataă astfel familia regala.

„Stema unui stat reprezinta chiar individualizarea statului, CV-ul lui, amprenta istorica, ceva recunoscut de toate celelalte state. Ea nu reprezinta prezentul, nu are legatura cu forma de guvernământ, ci reprezinta trecutul, istoria”, a mai spus Ileana Caza. Actuala stemă conține acvila mare, simbol al suveranității. Crucea reprezintă originea creștină, iar buzduganul și sabia, independența.

Sectoarele de pe scutul cel mic, purtat de acvilă reprezintă provinciile istorice: Țara Românească – în care regăsim acvila valahica însoțită de astri Moldova – cu capul de bour, aștri și un trandafir, simbol al vieții Banatul – cu Leul care trece podul, însemn vechi al Timișoarei Stema tradițională a Transilvaniei – ce conține acvila însoțităa de aștri și 7 cetăți fortificate, dupa numele german al regiunii, Siebenburgen și Dobrogea – cu delfinii care reprezinta zona maritimă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase