Cum vrea Ministrul Culturii să rezolve criza de la Operă

Cum vrea Ministrul Culturii să rezolve criza de la Operă
Publicat: 13/05/2016, 07:12
Actualizat: 24/02/2017, 15:03

Ministrul Corina Șuteu a vorbit în cadrul unei conferințe de presă ample pe subiectul patrimoniului național și pe măsurile de conservare a monumentelor istorice, la care au participat și alți experți și consilier din Ministerul Culturii, precum și de specialiști în patrimoniu și arheologie, despre situația existență la Opera Națională Bucuești, măcinată în ultimele luni de tensiuni și dezacorduri între angajați.

Corina Șuteu, care menționase în prima sa conferință de presă ideea că va continua „reformele demarate de Vlad Alexandrescu în concordanță cu resursele disponibile”, a nuanțat această declarație exprimând că la Operă starea de conflict și de tensiune trebuie să ia sfârșit. Astfel, Ministrul Culturii a punctat că se impun schimbări legislative la nivelul ONB și separarea Operei de Teatrul de Operetă „Ion Dacian”. Potrivit Corinei Șutei, conflictul de la Operă a scos la iveală disensiuni existente cu mult timp înainte, dar că acest fapt poate fi schimbat prin modifică de ordin legislativ:

„Eu am vorbit despre continuitate, dar asta nu înseamnă că va fi continuitate în absolut toate aspectele ministeriatului domnului Alexandrescu. Domnul Alexandrescu a vorbit despre continuitate și într-adevăr sunt multe valorile pe care le-a aparat ministeriatul domnului Alexandrescu pe care voi continua să le apăr. Continuitatea în ceea ce privește Opera ar însemna să continuăm într-o stare de conflict, ceea ce nu se va întâmpla. Situația de la Operă are două aspecte importante: Primul este că situația de la Opera poate fi văzută și ca o oportunitate de a aduce anumite schimbări de natură legislativă și de a iniția redespartirea Operei de Operetă, de a reveni la o normalitate și de funcționalitate care până acum a fost într-un stadiu neclar și, după cum se vede, cu un potențial exploziv. Ceea ce s-a întâmplat la Operă a fost și izbuncnirea în spațiul public a unor situații stagnante de foarte multă vreme, și asta ne-au arătat-o toate discuțiile cu personalul Operei. Pe de altă parte, cred că este o oportunitate de a pune în fine lucrurile pe o baza funcțională și legislativă care apoi se va repercuta asupra tuturor instituțiilor de spectacole din România, să sperăm, în mod pozitiv.”

Totodată, Ministrul Culturii a explicat că: „Situația de la Operă a evidențiat dilemele instituțiilor publice de cultură, mai ales a instituțiile de spectacole, care este raportul între instituția de repertoriu și instituia de proiect, care este raportul între angajametele unor artiști pe viață și angajamentele pe contract, care este raportul între scenă națională și scenă internațională, care este raportul între modul de contractualizare într-o direcție sau alta.”

Corina Șuteu a prezentat și deciziile pe care urmează să le ia în curând la nivelul acestei instituții de cultură, bazate pe discuțiile avute cu angajații ONB și cu Beatrice Rancea: „Tocmai de aceea în acest moment, împreună cu angajații Operei, împreună cu un dialog pe care l-am angajat deja cu doamna Rancea, împreună cu dialogul pe care îl am cu autoritățile și cu Alina Cojocaru și Johan Kobborg încercăm să găsim acea soluție care să regleze pe de-o parte, inegalitățile, disfuncționalitățile și pe de altă parte, să redea operei în viitor o potența de afirmare și o strălucire cu impact național și internațional pe care o poate avea o instituție de spectacol.”

Referitor la numirea unui nou manager, Ministrul Culturii a reiterat că acest lucru se va petrece după data de 20 mai, propunerea să rămână Beatrice Rancea. În plus, Ministrul a mai exprimat că se dorește despărțirea ONB de Operetă după analiza unei comisii administrative care va considera atent acest aspect: „Numesc un nou manager am spus deja asta și o voi face public foarte curând, după 20 mai. Sunt discuții, am continuat să discut cu absolut toți actorii implicați în situația de la Opera și am trimis o comisie administrativă care să vadă la Operă exact care este situația actuală pentru că nu aș dori să operez despărțirea Operei de Operetă fără să am o limpezire a situațiilor și a informațiilor care au circulat în mod dezordonat prin informații fragmenare. Începând de ieri există o comisie a MC alcătuită din 4 persoane care s-a deplasată și ieri și astăzi Opera și care vrea să vadă care este situația. Chiar dacă managerul interimar care va veni va fi un interimar, aceste două posturi de manager vor fi scoase la concurs, aș dori să îi prezint o situație extrem de coerentă despre situația de la Operă. Managerul interimar pe care eu aș intenționa să îl propun este Beatrice Rancea. De altfel, a fost propunerea domnului Dâncu după ce a avut discuția cu personalul de la Opera. Deocamdată nu mi-am schimbat propunerea.”

Potrivit Corinei Șuteu, la această oră Opera activează în legalitate:„Am dat dreptul de semnătură în conformitate cu legalitatea deja de acum două zile. A fost una dintre primele preocupări pe care le-am avut că Opera să-și poată relua activitatea, și să putem să asigurăm o tranziție către o situație conformă cu o situație normală într-o instituție publică de cultură.”

„Pot să va asigur că în momentul în care situația de la Operă va fi clarificată, ea va fi obiectul uni comunicat oficial pe care îl vom face pornind de la Ministerul Culturii.”, a conchis Corina Șuteu pe această temă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Nu te mai primește în avion. Pasagerii sunt obligați să respecte noua regulă
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult