Cum vrea Nicolăescu să îi oblige pe doctori să aleagă între stat și privat. Reacția medicilor: „E neconstituțional”

Cum vrea Nicolăescu să îi oblige pe doctori să aleagă între stat și privat. Reacția medicilor: „E neconstituțional
Publicat: 03/08/2013, 11:01
Actualizat: 03/10/2015, 18:43

Medicii români ar putea ajunge să câștige mii de euro lucrând numai la stat. Soluția vine din partea Ministerului Sănătății, care a lansat în dezbatere publică un nou proiect de lege privind salarizarea doctorilor.

Potrivit documentului, medicii vor trebui să aleagă dacă lucrează cu normă întreagă la stat sau doar cu jumătate de normă. În cazul în care optează pentru normă întreagă la spitalul de stat, doctorii nu vor mai putea profesa și la privat – în spitale sau cabinete private. Aceștia ar urma, potrivit proiectului de lege, să își suplimenteze veniturile din servicii medicale prestate la stat, dar în sistem de tip privat.

Deși Ministerul Sănătății consideră că prin introducerea unei astfel de norme legislative s-ar reduce exodul doctorilor, cadrele medicale vin și contrazic opinia autorităților.

„Medicii care acordă și în prezent consultații la privat vor opta să lucreze cu jumătate de normă, pentru ca mai apoi să se ducă la privat. Dacă, în prezent, sunt multe specialități care au un deficit de medici, în viitor, odată cu aplicarea acestei norme, ne-am putea confrunta cu un deficit și mai mare”, a declarat pentru gândul prof. dr. Gheorghe Burnei, șeful Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii „Marie Curie”.

Mai mulți bani, fără ca statul să cotizeze

Pentru medicii care vor opta să lucreze cu normă întreagă în spitalul de stat, unitatea sanitară va pune la dispoziția doctorilor secții sau paturi private. „Fiind vorba despre un sistem privat, consultațiile în aceste secții vor fi plătite de către pacient, în mod direct, sau prin asigurările private ale acestuia. Tariful perceptul de unitate sanitară pentru secția sau paturile private vor fi afișate. O cotă din tariful pe care îl încasează medicul îl pune la dispoziția echipei cu care lucrează, iar o parte, spitalului”, a declarat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

Din suma încasată de către medic, 60% rămâne acestuia, 30% va reveni echipei medicale, iar 10%, spitalului, a mai spus ministrul, precizând că numărul paturilor private nu va putea depăși 20% din totalul celor publice.

Șeful de la Sănătate a precizat că toată activitatea privată din spitalul public se desfășoară în afara programului de lucru, acest model funcționând cu succes, de zeci de ani, în spitalele publice din Franța. Întrebat cât ar putea câștiga un medic în urma intrării în vigoare a acestui proiect, ministrul a spus că salariul unui doctor ar putea ajunge și la câteva mii de euro.

Potrivit lui Nicolăescu, acest proiect va fi aplicat mai întâi în sistem pilot, în primul semestru din 2014. „De la 1 septembrie proiectul își va urma traseul, astfel încât până la sfârșitul anului să se poată face evaluările și modificările astfel încât, atunci când intră în vigoare, să fie un proiect bun”, a precizat Nicolăescu.

Medici: „Măsurile pe care ministerul vrea să le ia sunt neconstituționale”

În timp ce ministerul Sănătății spune că noul proiect de lege vine în sprijunul doctorilor, aceștia din urmă spun că actul normativ nu va stopa exodul. „Nu cred că este treaba ministerului ce fac eu după programul de muncă. Poate vreau să îmi iau un al doilea job, dar care să nu fie în sistemul sanitar. Nici angajații care lucrează în trupele speciale nu au clauze contractuale în care să li se menționeze că după programul de muncă nu au voie să facă și altceva. Nu este constituțional ce vrea ministerul să facă”, a declarat pentru gândul dr. Gabriel Lemnete, medic ginecolog de la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Polizu.

Medicii spun că această măsură nu este una nouă. „Acest proiect nu este unul nou. În 2006 ministerul a mai avut o astfel de inițiativă. Nu a funcționat atunci și nu cred că va merge nici acum, pentru că, din punctul meu de vedere, nu încurajează medicii să rămână în sistemul de stat. Eu acord 20 de consulțatii pe lună la privat, iar în 15 ani nu am făcut decât câteva intervenții în spitalele private, deoarece costurile operațiilor în acest sistem sunt destul de ridicate, iar pacienții nu și le permit. Cu toate acestea, dacă ni se va impune să optăm pentru un program cu normă întreagă și unul cu jumărate de normă, eu voi opta pentru cel cu jumătate de normă”, a precizat prof. dr. Gheorghe Burnei.

Mai mult, medicii spun că punerea în practică a secțiilor private într-un spital de stat va fi una dificilă, pentru că statul va trebui să investească bani. „Atunci când vrei să oferi servicii medicale private într-un sistem de stat trebuie să te ridici la standardele unui spital privat. Nu poți să acorzi consultații contracost în condițiile pe care le știm cu toții într-un spital de stat”, a menționat prof. Burnei.

Faptul că o mare parte dintre medici vor opta pentru varianta cu jumătate de normă este susținută și de medicul estetician dr. Dana Jianu, care de 14 ani a renunțat definitiv la sistemul de stat, aceasta acordând consultații numai în sistemul privat. „E mult mai sustenabil pentru medici să opteze pentru varianta cu jumătate de normă. Formula cu 60% din venituri merg la medic, 30% din venituri se duc la echipă și 10% la spital, nu este una echitabilă nici pentru medic și nici pentru stat. Aplicând o astfel de formulă niciuna dintre părți nu își va mări veniturile foarte mult. În plus, este foarte greu să pui în practică această variantă cu normă întreagă. În plus, medicii nu vor putea presta servicii la infinit. Nu se poate ca după o gardă sau după norma întreagă să acorzi în continuare consultații sau să operezi în continuare”, a declarat pentru gândul dr. Jianu. Varianta cu normă întreagă ar putea fi o variantă de creștere a veniturilor în cazul medicilor care nu au contracte și cu alte spitale private, a mai menționat medicul Dana Jianu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern