Cumnatul lui Nini Săpunaru și firma la care deputatul PNL a fost acționar sunt urmăriți penal de DNA

Cumnatul lui Nini Săpunaru și firma la care deputatul PNL a fost acționar sunt urmăriți penal de DNA
Publicat: 30/08/2013, 16:55

Dorinel Modreanu, cumnatul lui Nini Săpunaru, și Euro Proiect SRL Focșani, firmă la care deputatul PNL a deținut 49,5% din acțiuni, sunt urmăriți penal de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Iași, într-un dosar privind folosirea de documente false pentru obținerea unor fonduri europene.

„Serviciul Teritorial Iași a început urmărirea penală față de S.C. Euro Proiect SRL Focșani și a numitului Modreanu Dorinel, administratorul acesteia, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de fals intelectual, complicitate la tentativă de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor și complicitate la tentativă de înșelăciune”, se arată într-un răspuns al DNA la o solicitare făcută de agenția Mediafax.

În același dosar, procurorii anticorupție cercetează alte nouă persoane fizice și o persoană juridică.

Reprezentanții DNA au precizat Nini Săpunaru nu are nicio calitate în această cauză.

În perioada în care numele lui Nini Săpunaru era vehiculat în contextul numirii unui titular la Ministerul Transporturilor, presa a relatat că firma la care acesta deținea 49,5% din acțiuni, Euro Proiect SRL, este cercetată de DNA Iași.

Deputatul PNL Nini Săpunaru declara, în 24 august, că nu mai are „nicio legătură” cu firma Euro Proiect SRL și că, din 1997, când a fost numit șef al Vămilor, nu a mai fost implicat în activitatea de management a acesteia.

„Nu mai am nicio legatură cu SC Europroiect SRL. Acțiunile pe care le dețineam la această societate comercială au fost cesionate în favoarea asociatului meu. Tot pentru corecta informare vă spun că, din anul 1997, de când am fost numit secretar de stat, șef al Direcției Generale a Vămilor, nu am mai fost
implicat în activitatea de management a respectivei firme. Am renunțat și la calitatea de acționar la această firmă, pentru a nu lăsa loc de interpretări sau pentru a nu se creea un conflict de interese, având în vedere posibila mea desemnare în funcția de Ministru al Transporturilor”, arăta Nini Săpunaru, într-un comunicat de presă.

Săpunaru a mai spus atunci că Euro Proiect SRL „nu a avut niciodată contracte încredințate direct de CNADR sau de către Ministerul Transporturilor”.

Deputatul PNL a precizat că cercetarea pe care o face DNA asupra acestei firme „vizează direct administratorul firmei, fiind vorba de o presupusă infracțiune săvarșită anul trecut”.

Firma la care Nini Săpunaru a deținut 49,5% din acțiuni, SC Euro Proiect SRL, cu activități de inginerie și consultanță tehnică, a avut contracte de prestări servicii în valoare de 681.453 de lei, obținute prin achiziție directă, cu Consiliul Județean Galați, cu primăriile din Focșani și Mărășești, dar și cu primăriile a 16 comune din județul Vrancea.

În 25 august, PNL i-a propus premierului Victor Ponta pe deputatul Nini Săpunaru și europarlamentarul Ramona Mănescu pentru Ministerul Transporturilor.

Premierul Victor Ponta i-a transmis președintelui Traian Băsescu propunerea de numire a Ramonei Mănescu în funcția de ministru al Transporturilor, aceasta depunând jurământul în 26 august.

Cătălina Cocoloș, Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase