Curtea Constituțională: Conductele de gaz nou realizate nu se pot transfera obligatoriu cu titlu gratuit operatorilor

Curtea Constituțională: Conductele de gaz nou realizate nu se pot transfera obligatoriu cu titlu gratuit operatorilor
Conductele de gaz nou realizate, pentru care beneficiarii au avut o contribuție financiară, nu se mai pot transfera în mod obligatoriu cu titlu gratuit în patrimoniul societăților de distribuție, a stabilit Curtea Constituțională, constatând neconstituționalitatea unui articol din Legea gazelor.
Publicat: 06/12/2013, 16:38

Conductele de gaz nou realizate, pentru care beneficiarii au avut o contribuție financiară, nu se mai pot transfera în mod obligatoriu cu titlu gratuit în patrimoniul societăților de distribuție, a stabilit Curtea Constituțională, constatând neconstituționalitatea unui articol din Legea gazelor.

Decizia CC a survenit unei excepții de neconstituționalitate ridicată într-un proces civil, în care sunt parte două societăți comerciale și o persoană fizică.

Astfel, judecătorii constituționali au constatat printr-o decizie din 24 octombrie neconstituționalitatea articolului 65, alineatul 2 din Legea gazelor 351/2004, care stabilește condiții pentru extinderea rețelelor de gaze.

Legea gazelor precizează că „operatorul licențiat care refuză accesul din lipsa de capacitate sau din lipsa obiectivelor/conductelor părți componente ale sistemelor la care urmează a fi realizată racordarea este obligat să finanțeze lucrările necesare, dacă acestea sunt economic justificate, pentru a acorda accesul solicitanților”.

Prevederea constatată neconstituțională reglementa situația în care societatea de gaz poate realiza extinderea rețelei, cu sprijinul financiar al beneficiarului: „În cazul în care realizarea obiectivelor/conductelor precizate (…) nu este economic justificată pentru operatorul licențiat, solicitantul va participa în cotă-parte, în colaborare cu acesta, la finanțarea obiectivelor/conductelor, sub condiția încheierii unui contract prin care consimte preluarea în patrimoniul operatorului licențiat a obiectivelor/conductelor din momentul punerii în funcțiune a acestora”.

Atacarea acestei prevederi a fost făcută, în cadrul unui proces, de Manea Sandu Horia, care a fost acționat în judecată împreună cu SC DistrigazSud Rețele SRL, de către SC GDF SUEZ ENERGY ROMÂNIA SA.

Manea a reclamat faptul că textul de lege este interpretat în sensul că beneficiarul cedează în mod obligatoriu, cu titlu gratuit, proprietatea asupra rețelei de gaz pentru construcția căreia a contribuit cu o cotă-parte.

Curtea Constituțională a pronunțat soluția prin care a admis neconstituționalitatea textului de lege în 24 octombrie, însă judecătorii nu au redactat încă motivarea deciziei chiar dacă legea de funcționare a CC impune un termen maximal de 30 de zile.

Cu toate acestea, decizia Curții Constituționale are valoare de principiu, pentru că Legea gazelor 351/2004 asupra căreia judecătorii s-au pronunțat este abrogată în cea mai mare parte de Legea 123/2012.

Așadar, judecătorii constituționali au analizat un text de lege care nu se mai află în vigoare, respectiv art.65 alin.2 din Legea 351/2004.

În noua formă a legii, aflată în vigoare, se precizează că în cazul investițiilor care nu sunt „economic justificate” beneficiarul poate participa cu o cotă-parte la finanțarea investiției.

De asemenea, se menționează că „activele” rezultate se preiau în folosință de către societatea de distribuție de gaz „pe baza unui contract în care se stipulează în mod explicit condițiile financiare, în baza procedurii aprobate de ANRE”.

Totodată, i se acordă dreptul solicitantului de a-și recupera contravaloarea sumei investite „de la următorii utilizatori racordați la obiectivele/sistemele realizate”, iar „modalitatea de recuperare a cotei-părți din investiție se face în conformitate cu reglementările ANRE”.

Așadar, legea în vigoare nu precizează posibilitatea de recuperare a investiției de la societatea de distribuție, ci de la eventualii utilizatori care se vor racorda la rețeaua de gaze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii