Curtea de Apel Suceava a anulat ordinul Ministerului Educației de clasificare a universităților

Curtea de Apel Suceava a anulat ordinul Ministerului Educației de clasificare a universităților
Publicat: 27/02/2013, 19:03
Actualizat: 28/03/2019, 10:18

Curtea de Apel Suceava a admis, miercuri, cererile Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava de anulare a ordinului MECTS din 2011 privind încadrarea în categoria universităților centrate pe educație, dar și a ordinului din 2012 privind metodologia finanțării învățământului superior de stat.

Sentința de miercuri a Curții de Apel Suceava nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), după publicarea Ordinului MECTS din 5 septembrie 2011 privind constatarea rezultatelor clasificării universităților, prin care universitatea suceveană a fost încadrată în categoria „universităților centrate pe educație”, instituția suceveană a intentat un proces de suspendare a acestei hotărâri administrative și apoi un proces de anulare atât a ordinului respectiv, cât și a Ordinului MECTS nr. 3998/05.05.2012 privind metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanțarea de bază și finanțarea suplimentară a instituțiilor de învățământ superior de stat din România pentru anul 2012.

Sursa citată precizează că, după mai bine de un an, universitatea suceveană a obținut pronunțarea unei sentințe judecătorești „juste pentru învățământul superior sucevean și național”, după ce Curtea de Apel Suceava a admis ambele cereri.

În comunicat se arată că Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este deschisă oricărei evaluări și oricărei competiții care se realizează pe baze corecte, responsabile și transparente.

În acest sens, se menționează că, înainte de apariția Legii Educației Naționale, Senatul Universității a solicitat evaluarea externă a instituției de către Asociația Europeană a Universităților (AEU), iar raportul de evaluare al comisiei de experți străini, care a efectuat analiza în două etape, pe parcursul a circa opt luni de zile, a fost făcut public pe site-ul AEU.

„Această comisie, incluzând actuali și foști rectori și prorectori ai unor universități europene prestigioase, a studiat sute de pagini de documente și analize, a discutat cu sute de profesori, studenți și personalități externe universității, asumându-și public, în final, un raport de evaluare a USV în care este evidențiată misiunea de educație și cercetare a universității sucevene”, se arată în comunicat în care se precizează că în luna în care comisia de experți internaționali prezenta și își asuma public raportul privind Universitatea din Suceava, Ministerul Educației a publicat o listă ce se pretindea a fi rezultatul unei evaluări a aceleiași AEU, dar lista respectivă, în pofida obligațiilor impuse prin metodologia de evaluare elaborată de minister, nu a fost însoțită de niciun document-suport asumat de evaluatori sau de vreo echipă de experți AEU.

De asemenea, lista a fost întocmită fără ca universitatea suceveană să fie vizitată măcar de un singur membru sau expert al acestei asociații, în vederea verificării datelor raportate de instituție.

„Nu cunoaștem ca alte universități din România să fi primit vizite ale experților AEU cu același scop. Timp de aproape un an și jumătate Ministerul Educației nu a prezentat vreun raport AEU, pe baza căruia a fost întocmită această împărțire a universităților pe cele trei categorii”, se mai arată în comunicat.

Conducerea Universității Suceava consideră că existența unei competiții între universități în ceea ce privește asigurarea calității unei formări profesionale adecvate reprezintă un factor de îmbunătățire continuă a procesului educațional, iar cuantificarea nivelului de calitate trebuie însă să se întemeieze pe proceduri transparente, metodologii coerente, indicatori măsurabili și indiscutabili, raportări și verificări riguroase.

„Din păcate, decizia administrativă a Ministerului Educației din anul 2011 de împărțire a universităților pe categorii nu s-a întemeiat pe aceste elemente, ci pe voința arbitrară a conducerii din acel moment a ministerului, fapt confirmat și prin sentința Curții de Apel Suceava”, se menționează în comunicat.

Sursa citată subliniază că, în prezent, conducerea Universității Suceava este nevoită să constate că lucrurile din trecut nu se mai pot schimba și prejudiciul de imagine nu poate fi compensat, dar că nu renunță de la obligația de a îndrepta toate eforturile spre asigurarea unui prezent stabil și a unui viitor mai bun pentru întreaga comunitate academică suceveană, dar și pentru populația din partea de nord-est a țării.

Conducerea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a atacat în instanță, în 2011, ordinul ministrului Educației privind clasificarea universității sucevene în categoria a treia, a celor centrate doar pe educație, considerând că evaluarea are vicii de formă și de fond.

Conducerea universității a arătat că ordinul ministrului Educației privind clasificarea Universității „Ștefan cel Mare” a fost atacat în instanță pentru anomalii din metodologia de evaluare sau pentru greșeli ale procesului de evaluare și a susținut că această clasificare reprezintă „o desconsiderare, în general, a întregului corp academic din România”, prin care s-a încercat „justificarea unei finanțări proaste”.

Potrivit Legii educației naționale, universitățile sunt clasificate în trei categorii, respectiv universități centrate pe educație, universități de educație și cercetare științifică sau universități de educație și creație artistică și, respectiv, universități de cercetare avansată și educație, iar Universitatea din Suceava a fost inclusă în categoria instituțiilor centrate doar pe educație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?