Curtea de Argeș, pregătită de înmormântarea Reginei Ana: ”Avea o vârstă, dar noi o credeam nemuritoare”

Curtea de Argeș, pregătită de înmormântarea Reginei Ana: ''Avea o vârstă, dar noi o credeam nemuritoare''
Publicat: 08/08/2016, 08:52
Actualizat: 08/08/2016, 13:08

După moartea Reginei Ana, activitățile la Curtea de Argeș, municipiul unde va fi înmormântată, au căpătat noi valențe. Autoritățile au avut la dispoziție două săptămâni, timp în care totul trebuie să strălucească. Au fost multe de pus la punct: drumuri de asfaltat, copaci de vopsit, iarbă de tuns, marcaje stradale de trasat și, cel mai important, de finalizat lucrările la noua Catedrală, unde va fi înmormântată Regina Ana.

Regele Mihai va fi mândru de cum va arăta municipiul ăsta sâmbătă

Cu doar cinci zile înainte de evenimentul care va îndolia întreaga țară, muncitorii depun eforturi supraomenești. Deși mai sunt încă multe de făcut, aceștia susțin că se vor încadra în termenul limită.

Stâlpii indicatoarelor rutiere și copacii din apropierea Mănăstirii Curtea de Argeș au fost deja vopsiți în alb. Iarba a fost tunsă, iar florile aranjate și ele. Asta a fost munca cea mai ușoară, spune un muncitor, care a trecut la strâns molozul.

„Mai sunt multe de făcut, dar ne încadrăm în timp. Pentru Regină facem toate astea. Regele Mihai o să fie mândru de cum o să arate municipiul ăsta sâmbătă”, spune Gigi, un muncitor, mustrat imediat de coleg pentru că pierde ritmul stând de vorbă cu ziariștii.

La poarta Mănăstirii Curtea de Argeș se lucrează de zor. Drumul trebuie nivelat pentru ca mai apoi să înceapă asfaltarea.

„Trebuie să ne mișcăm rapid. Mai e puțin și totul trebuie să fie pus la punct. Eu spun că o să terminăm”, spune un muncitor, care însă nu se oprește din lucru.

Se întorc regii acasă

La Catedrala Regală si Episcopală încă se lucrează atât la acoperiș, cât și în interior. Nu se vede mare lucru de la poartă, în fața căreia se opresc mai toți credincioșii care merg să aprindă lumânări la mănăstire. Oamenii stau și comentează despre ce au auzit ei că se întâmpla pe vremuri la înmormântările regale și ce cred că va fi sâmbătă la Curtea de Argeș.

„Se întorc regii acasă! Din păcate Regina va fi adusă în sicriu. Ca și pe timpuri, va fi o înmormântare atipică. Nu vom fi lăsați să ne apropiem. Va fi multă lume, oameni aleși, care vor veni să-și ia adio de la Regina Ana”, spune o enoriașă.

În curtea mănăstirii, o femeie vine și rupe câteva buruieni crescute între flori.

„Niciodată nu se termină de muncit într-o mănăstire. Am făcut mai multă treabă acum pentru că ne pregătim pentru 15 august, când avem hram, Adormirea Maicii Domnului. A coincis cu înmormântarea Reginei Ana, dar așa facem mereu. În fiecare an vine multă lume aici, dar ce o să fie sâmbăta viitoare nu cred că putem aproxima. Și e firesc să fie așa. O aduc acasă pe regină. Își va face somnul de veci la noi în municipiu”.

E adevărat că avea o vârstă, dar mulți dintre noi o credeam nemuritoare

În fața gării din Curtea de Argeș stă o bătrână și oftează: „Era bine dacă o aduceau pe regină cu trenul. Așa trebuia să facă! O așteptam cu toții aici. Ne-ar fi plăcut, ce-i drept, să vină în vizită, împreună cu Regele Mihai, cât era în viață. I-am fi dăruit flori și am fi făcut poze. Păcat că s-a stins! E-adevărat că avea o vârstă, dar mulți dintre noi o credeam nemuritoare”.

Pentru că se execută lucrări de asfaltare, strada spre mănăstire este blocată de câteva zile. Echipaje ale Poliției sunt permanent acolo și dirijează traficul pe o rută ocolitoare.

„La mănăstire nu se poate ajunge cu mașina, ci doar pe jos”, îi explică unul dintre polițiști unui șofer.

Curtea de Argeș a fost declarat „Oraș Regal”, iar titulatura apare și la intrarea în Primărie. Tot acolo se poate observa și că municipiul este în doliu.

Nu doar acum, cât se fac lucrări, ci și în ziua înmormântării Reginei Ana vor fi restricții de trafic. Bulevardul care duce spre mănăstire este și va rămâne închis în ziua de 13 august. De asemenea, nu vor fi parcate mașini pe stradă, iar tonetele din zonă nu vor mai exista. Vor fi amplasate două corturi de prim ajutor.

Mai mult, sâmbătă vor fi angrenate forțe de ordine sporite la Curtea de Argeș pentru ca înmormântarea reginei să se desfășoare fără incidente.

Regina Ana va fi înmormântată în 13 august, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș, sicriul urmând să ajungă în țară pe 9 august, pe Aeroportul Otopeni, iar apoi dus la Castelul Peleș (9 august) și Palatul Regal din Capitală (11 august). Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezența Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș.

Curtea de Argeș este orașul care găzduiește mormintele regilor României și a primit titlul de „Oraș Regal” ca urmare a deciziei Consiliului Local al municipiului Curtea de Argeș, în semn de prețuire pentru legătura spirituală, identitară, culturală și istorică dintre străvechea urbe și Coroana Română.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Alex şi-a investit toate economiile într-un proiect unic în lume. A vândut kurtos pe Transalpina...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
China a lansat o misiune istorică pe fața nevăzută a Lunii