Noul Cod al Urbanismului. Avocați: Pentru a preveni ABUZURILE autorităților, e necesar să nu fie declarate spații verzi curțile-construcții

Noul Cod al Urbanismului. Avocați: Pentru a preveni ABUZURILE autorităților, e necesar să nu fie declarate spații verzi curțile-construcții
Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 20/04/2023, 12:49
Actualizat: 20/04/2023, 13:22

Avocații susțin că este imperios necesară reglementarea clară în noul Cod al urbanismului a faptului că nu pot fi inventariate ca spații verzi curțile-construcții. Măsura ar preveni eventualele abuzuri ale autorităților publice.

Spațiile verzi proprietate privată, care în cartea funciară figurează în categoria curți-construcții, nu vor putea fi inventariate sau declarate ca spații verzi fără că terenurile respective să fie expropriate, stabilește actualul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.

În prezent, la Senat, se află în dezbatere Proiectul de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, mai exact Noul Cod al Urbanismului.

Avocații Alin-Gabriel Oprea, Ștefan-Nicolae Călin, din cadrul firmei de avocatură „Stoica și Asociații”, afirmă că legea ar trebui în continuare să stabilească clar raportul dintre zonificarea unui teren și mențiunile existente în cartea funciară.

„Conform actualului Cod al urbanismului, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, sub sancțiunea nulității absolute a actului administrativ sau juridic, este interzisă schimbarea destinației terenurilor prevăzute ca spații verzi în documentațiile de urbanism, indiferent de regimul juridic al acestora, cu excepția corecției erorilor materiale din documentațiile anterioare. Sperăm că în practica administrativă și judiciară, vor fi avute în vedere și dispozițiile art. 18 alin. (9) din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, care prevăd că terenurile aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice și înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curți-construcții nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu”, scriu avocații, citați de HotNews.

„Soluția este firească pentru prevenirea abuzurilor autorităților publice”

Avocații sunt de părere că este imperioasă reglementarea clară a raportului dintre zonificarea unui teren și mențiunile existente în cartea funciară, astfel încât cea din urmă să aibă întâietate.

„Soluția este firească și se impune pentru deplina siguranță a circuitului civil, respectarea regimului legal de carte funciară stabilit prin Codul civil, dar și prevenirea abuzurilor autorităților publice. Această din urmă ipoteză poate apărea în situația în care autoritatea publică încadrează în zona spațiilor verzi un teren înscris în cartea funciară în categoria curți-construcții, dar fără să îl inventarieze ca atare pentru o perioadă lungă de timp (deoarece inventarierea/declararea ar presupune demararea procedurii exproprierii cu toate garanțiile oferite de lege), fapt ce ar echivala cu o expropriere de facto având în vedere că terenul este neconstruibil ca urmare a încadrării ca spațiu verde”, susține sursa citată.

Ce se întâmplă după intrarea în vigoare a noul Cod al urbanismului

Procedurile privitoare la elaborarea, avizarea și aprobarea documentațiilor de urbanism și a celor de amenajarea teritoriului, demarate anterior intrării în vigoare a Codului, rămân supuse dispozițiilor legale în vigoare la data inițierii acestora (adică data la care actul administrativ în baza căruia se demarează procedura este adus la cunoștința terților, în sensul Codului), cu excepția celor cu privire la avizarea integrată a documentațiilor.

Certificatele de urbanism emise anterior intrării în vigoare a Codului își vor păstra valabilitatea, iar autorizațiile de construire/desființare vor fi emise de autoritățile administrației publice competente.

În cazul în care competențele de emitere a autorizației de construire/desființare se modifică în condițiile stabilite de Cod, în intervalul scurs de la emiterea certificatului de urbanism până la solicitarea emiterii autorizației de construire/desființare, autoritatea publică ce primește competențele de emitere va putea emite autorizația de construire/desființare în baza certificatului de urbanism deja eliberat, aflat în valabilitate.

În aprilie 2023, a fost înregistrat la Senatul României, pentru dezbatere, Proiectul de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, sub nr. L195/2023. Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, precum și trei comisii de specialitate au emis deja avize favorabile.

Codul urbanismului urmează să reglementeze, potrivit expunerii de motive, legislația în materie de amenajare teritorială, urbanism, autorizarea executării lucrărilor de construcții, calitatea în construcții și alte obiecte de reglementare conexe.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice