Dan Diaconescu a fost audiat la DNA în dosarul privind licitația pentru privatizarea Oltchim

Dan Diaconescu a fost audiat la DNA în dosarul privind licitația pentru privatizarea Oltchim
Publicat: 19/11/2012, 17:00
Actualizat: 29/07/2014, 21:13

Avocatul Daniel Fenechiu a declarat pentru MEDIAFAX că Dan Diaconescu a dat o declarație „amplă” în fața procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în care a prezentat detaliile din procedura de privatizare a combinatului Oltchim.

Dan Diaconescu s-a referit tot ce s-a întâmplat la licitație, arătând în detaliu momentele care au dus la nefinalizarea procedurii de privatizare a Oltchim, a mai spus avocatul. Fenechiu a precizat că Dan Diaconescu le-a spus procurorilor care este punctul său de vedere față de acuzațiile formulate de OPSPI la adresa lui, respectiv că ar fi înșelat autoritățile statului și că ar fi modificat unele documente, povestind totodată cum a ajuns la decizia de se participa la procedura de privatizare a combinatului Oltchim.

Avocatul a mai arătat că, odată dată declarația de către clientul său, rămâne la latitudinea procurorului de caz să decidă ce face în continuare cu acest dosar. Potrivit lui Fenechiu, anchetatorii pot solicita documentație suplimentară, iar la final, după studierea întregului probatoriu, trebuie să dispună o soluție în acest dosar deschis la sesizarea OPSPI.

Dan Diaconescu a fost și în 5 noiembrie la DNA, pentru a da explicații cu privire la licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat, deși nu a dovedit că deține această sumă.

Diaconescu declara atunci că a aflat conținut plângerii formulate împotriva sa legate de licitarea acțiunilor Oltchim și că va reveni în fața procurorilor după ce reclamația sa de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție se va conexa cu cea a lui Remus Vulpescu de la DNA.

În 22 octombrie, fostul șef al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) Remus Vulpescu a dat o declarație în fața procurorilor anticorupție în legătură cu eșecul privatizării Oltchim, arătând că, atunci când a apărut oferta lui Dan Diaconescu, statul era în proceduri de aducere de fonduri pentru plata angajaților și repornirea unității.

Întrebat care este paguba produsă prin neprivatizarea Oltchim și în ce constă ea, Vulpescu susținea că aceasta se ridică la aproximativ 200-300 milioane de lei, respectiv suma pachetului de acțiuni.

În legătură cu natura pagubei, Vulpescu arăta că, în acest caz, nu este vorba despre o pagubă neapărat materială, ci de un grav dezechilibru adus instituțiilor statului.

Vulpescu mai spunea că în cazul în care nu exista o ofertă de privatizare, combinatul Oltchim ar fi fost repornit mult mai repede.

În 3 octombrie, Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) a sesizat Parchetul în privința săvârșirii de către Dan Diaconescu, patronul OTV, a infracțiunii de înșelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare și pentru dobândirea fără drept a calității de adjudecatar al Oltchim.

Potrivit sesizării, Dan Diaconescu a indus în eroare statul român și opinia publică atunci când a spus că deține suma de aproximativ 200 de milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni deținut la Oltchim de Ministerul Economiei – OPSPI.

Dan Diaconescu a fost declarat câștigător, la sfârșitul lunii septembrie, al licitației pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

Contractul de preluare a acțiunilor nu a fost semnat întrucât Dan Diaconescu nu a prezentat OPSPI dovezi că deține suma pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

„Intenția numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin înșelăciune publică și uz de fals, în scopul de a obține notorietate și, eventual, în alte scopuri care urmează a fi stabilite de autorități, nu era previzibilă și nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de 1 octombrie, când activitatea infracționala a numitului Diaconescu Cristian Dan a și fost stopată”, preciza Ministerului Economiei într-un comunicat de presă.

De asemenea, în comunicat se mai arată că Diaconescu a săvârșit deliberat activitatea infracțională, care „prezintă elemente transfrontaliere”, acțiune prin care a perturbat „deosebit de grav” activitatea Oltchim și a OPSPI.

În sesizare se mai arată că patronul OTV a utilizat înscrisuri false pe care le-a întocmit sau obținut de la terțe persoane.

Ministerul Economiei a precizat că procedura de licitație privind vânzarea acțiunilor statului la Oltchim a fost organizată fără încălcarea vreunei dispoziții legale și a fost destinată să stimuleze participarea unor investitori români sau străini care, împreună cu Guvernul, să asigure redresarea combinatului chimic și soluționarea urgentă a problemelor sociale generate de „ruinarea Olchim prin administrarea defectuoasă din ultimii ani”.

În 5 octombrie, Dan Diaconescu a depus la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție o plângere penală la adresa lui Victor Ponta și a lui Remus Vulpescu.

Întrebat care sunt acuzațiile pe care le aduce premierului Victor Ponta, Diaconescu spunea că, în primul rând, „este vorba de șantaj și amenințare”.

Totodată, în 10 noiembrie, Dan Diaconescu a depus la Tribunalul București o cerere de chemare în judecată a Ministerului Economiei și OPSPI, prin care solicită anularea deciziei de excludere din calitatea de adjudecatar al pachetului majoritar de acțiuni deținut de stat la Oltchim. Tribunalul București va lua în discuție în 8 ianuarie 2013 cererea lui Dan Diaconescu.

Ministerul Economiei deține 54,8% din acțiunile combinatului chimic. În acționariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deține prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU