Dan Șova enumeră dosarele în care ar urma să fie cercetat Băsescu dacă pierde referendumul: „Flota”, „Mihăileanu” și „lobby-ul” pentru Roșia Montană

Dan Șova enumeră dosarele în care ar urma să fie cercetat Băsescu dacă pierde referendumul: Flota, Mihăileanu și lobby-ul pentru Roșia Montană
Publicat: 22/07/2012, 20:28
Actualizat: 24/07/2012, 17:34

Senatorul PSD Dan Șova a enumerat, duminică, într-o conferință de presă, o serie de cazuri în care președintele suspendat, Traian Băsescu, ar urma să fie anchetat dacă pierde referendumul din 29 iulie, respectiv „Flota”, „Mihăileanu”, dar și „lobby-ul” pentru Roșia Montană.

„În ciuda afirmațiilor președintelui Traian Băsescu, unul dintre principalele motive pentru care domnia sa își dorește cu ardoare invalidarea acestui referendum și revenirea la Cotroceni este teama de justiție. Am să trec în revistă numai câteva dintre dosarele penale care îl așteaptă pe domnia sa după 29 iulie, și o serie de alte acțiuni cu iz sau conotație penală, în legătură cu care după pierderea imunității constituționale pe care dânsul și-o revendică astăzi s-ar putea să-l întrebe procurorii din România”, a spus Șova.

El a susținut că Băsescu ar fi produs o pagubă de 300 de milioane de euro bugetului „prin acțiunile sale directe, documentate, în dosarul Flota”.

„Traian Băsescu a fost trimis în judecată în acest dosar, dar cauza s-a suspendat după ce acesta a devenit președintele României”, a declarat Șova, precizând că acest dosar nu este închis.

Senatorul PSD a enumerat inclusiv dosarul privind casa obținută de Băsescu în strada Mihăileanu.

„Problema este că Băsescu nu avea dreptul să beneficieze de o repartiție de la stat, repartiție pe care după aceea a transformat-o în proprietate cu doar 20 de mii de dolari, în condițiile în care mai primise o casă în Constanța”, a susținut Șova, menționând că în acest caz procurorii au decis neînceperea urmăririi penale „în urma unei simple vizite făcute de Elena Udrea la parchet”.

Șova a precizat că Băsescu mai este suspectat de spălare de bani în cazul tranzacțiilor imobiliare „suspecte” pe care acesta le-ar fi făcut cu omul de afaceri Costel Cășunean. „Traian Băsescu a primit neînceperea urmăririi penale în acest dosar menționat acum, imediat după începerea campaniei pentru referendum”, a mai afirmat senatorul PSD.

El a amintit faptul că fiica cea mare a președintelui suspendat, Ioana Băsescu, ar fi cumpărat „sfidând criza” un apartament de 800 de mii de euro de la Puiu Popoviciu, „cu bani obținuți din vânzări anterioare și cu veniturile de jurist”.

„Este primul președinte al României care a făcut lobby și care a făcut presiuni publice asupra miniștrilor pentru interesele unei companii private. În ultimii doi ani nu există discurs al președintelui, poziție publică, în care să nu fi militat și pentru Roșia Montană Gold Corporation. (…) Prin intervențiile sale publice președintele a contribuit direct la profiturile companiei, ale cărei acțiuni creșteau pe bursa din Canada cu 30% la fiecare intervenție mai insistentă a lui Traian Băsescu”, a mai afirmat Șova, acuzând „acțiuni de manipulare a bursei” din partea președintelui.

În plus, senatorul PSD a mai susținut că firma deținută de soțul Elenei Udrea, Dorin Cocoș, ar fi cumpărat cu sub 100 de mii de euro de la Primăria Capitalei condusă de Băsescu un teren în parcul Herăstrău care în acest moment valorează 4 milioane de euro. „Rolul lui Traian Băsescu, primar general pe atunci, a fost să blocheze cererea de retrocedare a moștenitorilor legali până la perfectarea tranzacției”, a susținut Șova.

Totodată, senatorul PSD a susținut că Traian Băsescu, în timpul guvernării CDR, a fost cel care „a semnat privatizarea marilor companii românești”, precum ALRO, Alprom, Sidex, Petrom, Banca Agricolă, Banca Comercială Română.

„Traian Băsescu este cel care se face responsabil de faptul că fiecare român va trebui să plătească câte 1000 de euro din propriul buzunar pentru a fi returnate împrumuturile de la FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, împrumuturi care nu au fost folosite pentru lansarea economică. Scopul acestor împrumuturi a fost în primul rând acela de a-l ajuta pe Băsescu în campania pentru realegerea sa”, mai susținut Șova.

Totuși, în urma întrebărilor jurnaliștilor, senatorul PSD a afirmat că reprezentanții USL nu vor solicita procurorilor reluarea dosarelor lui Băsescu sau declanșarea unor alte dosare penale. „Noi, ca oameni politici, nu putem cere nimic, ăsta este atributul exclusiv al organelor de urmărire penală, adică al procurorilor și al magistraților acolo unde există dosare pe rol”, a explicat Șova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului