Dăncilă a discutat cu președintele Comisiei Europene despre viitorul comisar european al României

Dăncilă a discutat cu președintele Comisiei Europene despre viitorul comisar european al României
Publicat: 20/08/2019, 12:38

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi, la Bruxelles, o întrevedere cu președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în continuarea dialogului pe care premierul român și oficialul european l-au inițiat în cadrul unei convorbiri telefonice pe care au avut-o la 29 iulie a.c.. (…) În cadrul discuțiilor, au fost abordate aspecte legate de viitorul comisar european din partea României, inclusiv în ceea ce privește conturarea portofoliului alocat țării noastre în cadrul Comisiei Europene. Cei doi înalți oficiali au convenit să continue dialogul în perioada următoare”, a transmis Executivul, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

În cadrul întrevederii, premierul Viorica Dăncilă „i-a transmis felicitări oficialului european pentru nominalizarea la conducerea viitoarei Comisii Europene și a asigurat de întregul său sprijin în eforturile Comisiei Europene de consolidare a proiectului european și de a răspunde provocărilor actuale”.

Totodată, Ursula von der Leyen i-a mulțumit Vioricăi Dăncilă „pentru rezultatele excepționale obținute de România în exercitarea mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene”.

Un alt subiect a vizat implementarea Agendei Strategice a UE.

„Cei doi oficiali au avut o discuție amplă cu privire la prioritățile viitoarei Comisii Europene și implementarea Agendei Strategice a UE (2019-2024). În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat obiectivele României pentru perioada suprapusă mandatului noii Comisii Europene, în domenii legate de asigurarea securității energetice, sectorul digital, schimbările climatice, rolul UE în plan global”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Ultima discuție pe care Viorica Dăncilă o avusese cu Ursula von der Leyen a fost pe 29 iulie, când premierul i-a transmis președintelui ales al Comisiei Europene că România dorește, în cadrul Colegiului Comisarilor, un portofoliu consistent care să reflecte expertiza țării noastre.

Șeful Executivului a precizat că România va trimite două propuneri pentru funcția de comisar european, „una de comisar femeie și una de comisar bărbat”.

Surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că propunerile Guvernului pentru funcția de comisar european sunt europarlamentarii PSD Dan Nica și Rovana Plumb.

Rovana Plumb și Dan Nica au fost aleși europarlamentari pe listele PSD. Ei fac parte din formațiunea politică europeană a Socialiștilor și Democraților, a doua ca reprezentare în Parlamentul European.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase