Daniel Barbu: „Bugetul pentru HIV/SIDA este cât jumătate din toate programele Ministerului Culturii. Nu suntem în Africa de Sud”

Daniel Barbu: „Bugetul pentru HIV/SIDA este cât jumătate din toate programele Ministerului Culturii. Nu suntem în Africa de Sud
Publicat: 17/12/2013, 16:15

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat la Craiova că Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA îi sunt alocați prea mulți bani, mai exact jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii, scrie Gazeta de Sud.

Ministrul Culturii a argumentat că „nu suntem în Africa de Sud” și că s-ar putea face mai multe festivaluri „dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”.

„La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeți-mă, nu vreau să par cinic în fața dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetățeni ai noștri. Bugetul, programul național pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii și programul național de combatere și tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetățeni afectați de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu înțeleg, eu personal. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri «Shakespeare» sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul «Shakespeare» de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a spus ministrul Barbu, citat de Gazeta de Sud.

După această declarație, Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, i-a cerut lui Daniel Barbu, printr-un comunicat de presă, să-și ceară scuze public celor peste 12.000 de bolnavi HIV/SIDA din România.

Reprezentanții persoanelor afectate de HIV/SIDA solicită și prim-ministrului Victor Ponta, dar și ministrului sănătății, Eugen Nicolaescu, să exprime public poziția guvernului față de cele declarate de domnul Daniel Barbu.

UNOPA consideră că declarația ministrului Daniel Barbu, potrivit căreia banii alocați programelor anti-HIV reprezintă „jumătate din bugetul programelor Ministerului Culturii” este o jignire adusă pacienților cu acest virus și anunță că îl va reclama pe demnitar la CNCD.

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) solicită, de asemenea, scuze din partea ministrului Culturii, pentru aprecierile pe care le-a făcut legat de tratamentul pacienților seropozitivi, precum și o poziție oficială a Guvernului față de cele declarate de acesta.

Potrivit unui comunicat, UNOPA anunță că a luat act cu îngrijorare de declarațiile făcute de ministrul Culturii, Daniel Barbu, și din acest motiv a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

„Considerăm, de asemenea, că remarcile domnului Daniel Barbu sunt o invitație la stigmă și discriminare față de această categorie de pacienți, care sunt, în opinia ministrului, vinovați pentru lipsa de festivaluri din România. Iar sugestia legată de închiderea programului național de tratament al infecției HIV o considerăm echivalentă cu o condamnare pe care Guvernul o pregătește acestor pacienți, care provin în cea mai mare parte din copiii infectați la naștere în sistemul medical al anilor 1988-1990”, se arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens