„Dați un ban pentru Caraiman”. Sloganul pentru strângerea de fonduri pentru a restaura Crucea de pe Caraiman

Dați un ban pentru Caraiman. Sloganul pentru strângerea de fonduri pentru a restaura Crucea de pe Caraiman

Crucea de pe Caraiman, desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, va intra într-un amplu proces de restaurare, autoritățile locale, împreună cu două asociații, lansând o campanie de strângere de fonduri sub sloganul „Dați un ban pentru Caraiman”.

Consiliul Local Bușteni a semnat, în acest week-end, un protocol de parteneriat și colaborare cu două asociații, document în baza căruia se va realiza reabilitarea Crucii de pe Caraiman, anunță Primăria Bușteni într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Conform protocolului, monumentul de pe vârful Caraiman, desemnat anul acesta de Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce amplasată pe un vârf montan, va intra într-un amplu proces de „restaurare, reabilitare, conservare și revitalizare”.

Parteneriatul încheiat între Primăria Bușteni și cele două asociații prevede realizarea unui studiu istoric, a unui studiu geologic, ridicarea topografică a zonei, dar și inițierea unei campanii de strângere de fonduri sub sloganul „Dați un ban pentru Caraiman”.

Crucea Caraiman, un monument istoric de valoare națională și universală construit între anii 1926 și 1928 și situat pe Vârful Caraiman, a fost desemnată, anul acesta, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, potrivit site-ului Guinness World Record. Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, situată pe Vârful Caraiman din Munții Bucegi, este un monument istoric clasat în grupa A (de valoare națională și universală), potrivit Listei Monumentelor Istorice alcătuite de Ministerul Culturii.

Crucea Caraiman este situată la altitudinea de 2.291 metri, conform Guinness World Record. Monumentul are o înălțime de 39,5 metri și include un soclu din ciment de 8 metri. Cunoscut și sub denumirea Crucea Eroilor, monumentul a fost ridicat pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial. Monumentul a fost verificat de către experții Guinness pe 14 august 2013, se mai spune pe site-ul Guinness.

Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial este situată în șaua Masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului către Valea Seacă, la altitudinea de 2.291 de metri, fiind unică în Europa atât prin altitudinea amplasării, cât și prin dimensiuni, conform site-ului dedicat acestui monument. Crucea este executată din profile de oțel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 8 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit inițial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

Monumentul a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ai României, în perioada 1926 – 1928, „întru slava și memoria eroilor prahoveni căzuți în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”, așa cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului. Potrivit documentelor de la vremea respectivă, realizatorii structurii metalice au fost Direcția de Poduri din cadrul Direcției Generale CFR și secțiile L1 și L5 Sinaia, proiectanții – inginerii români Teofil Revici și Alfred Pilder, iar dirigintele de șantier – Nicu Stănescu. Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitecții Constantin Procopiu și Georges Cristinel, iar monumentul a fost inaugurat și sfințit pe 14 septembrie 1928, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.

Construcția monumentului a început în anul 1926 și s-a finalizat în august 1928. Regina Maria a urmărit îndeaproape execuția până la finalizarea ei. Soclul monumentului a fost realizat în anul 1930 din beton armat îmbrăcat în piatră de calcar fasonată și îngrijit rostuită. Soclul a fost construit la doi ani după sfințirea Crucii, pentru o mai bună încastrare a ei, inițial aceasta fiind introdusă direct în stâncă. În prezent, o parte din soclul crucii este deteriorată, iar mai mulți turiști care au ajuns în zonă au lăsat semne pe soclu, fiind nevoie de reabilitarea monumentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Exclusiv. La 10 ani de la moartea lui Dinu Patriciu, familia se ceartă pe avere....
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Au trecut 505 ani de la moartea marelui Leonardo da Vinci. Moştenirea lui este încă...