De când Rusia a invadat Ucraina, Franța a cheltuit aproape 500 de milioane de euro pentru REFUGIAȚII primiți. Câți bani a decontat România

De când Rusia a invadat Ucraina, Franța a cheltuit aproape 500 de milioane de euro pentru REFUGIAȚII primiți. Câți bani a decontat România
Sursă Foto - Twitter/EsteraE
Publicat: 23/02/2023, 10:43

De când Rusia a invadat Ucraina, țările europene au sărit în ajutorul ucrainenilor, iar printre ele se numără și România. Războiul declanșat de Rusia pe pământul ucrainean a generat cea mai mare deplasare de refugiați din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a generat cea mai mare deplasare de refugiaţi din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

Costurile statului francez pentru cazarea și alocațiile refugiaților ucraineni au ajuns la aproape 500 de milioane de euro, pentru aproximativ 100.000 de persoane strămutate şi instalate pe teritoriu, a anunţat joi Ministerul de Interne francez, informează France Presse.

Concret, potrivit Ministerului de Interne francez, ”schema de primire inedită” a costat statul francez peste 490 milioane de euro.

Mai exact, aproape 220 milioane de euro au fost cheltuiţi în cadrul ”alocaţiei pentru beneficiari de protecţie temporară” acordată ucrainenilor, circa 260 de milioane ”la cazare” şi 10,1 milioane ”îngrijire de zi şi transport”, a detaliat ministerul.

Cazarea, care reprezintă jumătate din costul primirii persoanelor strămutate din Ucraina, include în special hoteluri şi centre de vacanţă rechiziţionate, locuri de cazare de urgenţă mobilizate – 30.000 la apogeul crizei în martie şi aprilie 2022 – sau chiar şi „zone” de recepţie înfiinţate peste tot în Franţa.

Peste 25.000 de ucraineni, găzduiți de cetățenii francezi

Pe lângă toate acestea, aproximativ 30.000 de ucraineni strămutaţi au fost găzduiţi la cetăţeni.

Aproape 900 dintre aceste gospodării franceze au primit ajutor financiar de la stat pentru această găzduire solidară, ”în sumă de 786.285 de euro”, a declarat miercuri pentru AFP Ministerul francez al Locuinţei.

De asemenea, între 10 martie 2022 şi 30 ianuarie 2023, Franţa a primit peste 100.000 de ucraineni, ”dintre care aproape 80% femei”, a mai detaliat joi Ministerul de Intern.

De asemenea, acesta explică și faptul că a eliberat autorizaţii provizorii de şedere pentru 87.928 de ucraineni, excluzând copii, în această perioadă, sau aproape 146.000 luând în considerare reînnoirea lor.

Aceste permise de şedere sunt valabile şase luni reînnoibile şi permit ucrainenilor să se stabilească în Franţa fără a fi nevoiţi să solicite statutul de refugiat şi să beneficieze de o serie de drepturi sociale (dreptul la muncă, la servicii de sănătate, şcolarizare a copiilor, potrivit Agerpres.

Câți bani a cheltuit România de când a început războiul

1200 de perne, saltele și pături din rezerva statului, așa a început mobilizarea Constanței pentru refugiații ucraineni în 7 martie, ziua 12 de război, când devenea tot mai limpede că invazia rusă nu se va încheia curând.

Constanța a devenit al doilea pol, după București-Ilfov, unde s-au așezat ucrainenii fugiți din calea bombardamentelor. Județul a decontat, în perioada martie-octombrie, 13 milioane de euro pentru cazarea și masa refugiaților, prin programul 50/20.

Banii sunt neimpozabili.

În total, în aceeași perioadă, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru ucrainenii care și-au părăsit țara din cauza războiului și s-au oprit temporar sau au rămas aici.

Premierul Nicolae Ciucă anunța în luna august că UE a decontat o primă tranșă de 39 de milioane de euro din acești bani.

Conform ISU Dobrogea, județul Constanța a decontat până la 31 octombrie, prin 500 de facturi, 13 milioane de euro, din care 9,9 milioane au ajuns la persoane fizice și 3,1 milioane la persoane juridice.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Parcarea mega-aroganțelor! Au 'rupt' cluburile de lux de la Mamaia, de 1 Mai, cu bolizii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA