De ce a fost eliberat Bivolaru. Cum motivează procurorii decizia controversată

Redactor:
Otilia Ciocan Serescu
De ce a fost eliberat Bivolaru. Cum motivează procurorii decizia controversată
Deși susceptibilă la anumite critici din partea unor membri ai societății, eliberarea condiționată nu este de natură să tulbure în vreun fel buna desfășurare a relațiilor sociale normale, arată judecătorii în motivarea deciziei de punere în libertate a lui Gregorian Bivolaru.

Gregorian Bivolaru, liderul MISA, a fost pus în libertate, în 13 septembrie, după ce decizia de eliberare condiționată, luată de Judecătoria Bistrița în 7 septembrie, a rămas definitivă, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița hotărând să nu conteste eliberarea condiționată a acestuia.

Judecătorii bistrițeni și-au motivat decizia și arată în documentul prin care s-a dispus punerea în libertatea a lui Bivolaru că perioada de privare de libertate executată de acesta „este suficientă pentru atingerea tuturor scopurilor pedepsei aplicate”.

„Pe timpul detenției petentul nu a fost sancționat disciplinar, dar nici nu a obținut nicio recompensă. Cu toate că petentul nu a fost recompensat în perioada executării pedepsei, instanța reține că acesta are un sold de 45 de credite, care ar fi putut duce la obținerea a cel puțin unei recompense. Comportamentul petentului pe timpul detenției s-a încadrat în exigențele specifice mediului carceral”, potrivit motivării instanței.

Magistrații susțin că liderul Misa s-a implicat constant în participarea la programe educaționale și în realizarea unor lucrări sau articole în diverse domenii, chiar dacă nu a beneficiat de nicio zi câștig în urma acestora.

„Constanța implicării petentului în valorificarea potențialului personal ( așa cum corect a reținut Comisia pentru liberări condiționate), fără a urmări anumite beneficii conform Legii nr. 254/2013, dovedește existența unui proces volitiv de îndreptare. Tot o dovadă în sensul menționat anterior este și faptul că petentul a achitat cheltuielile judiciare la care a fost obligat prin hotărârea de condamnare, depunând chitanțele doveditoare la dosarul cauzei”, arată sursa citată.

Potrivit motivării de la Judecătoria Bistrița, Gregorian Bivolaru și-a recunoscut vinovăția, are remușcări față de aceasta, conștientizează gravitatea și consecințele infracțiunii comise, „iar perioada de privare de libertate a fost suficientă pentru ca acesta să-și reevalueze valorile interne în sensul corijării comportamentului socialmente deviant”.

„Din actele existente la dosarul cauzei rezultă că petentul își poate asigura subzistența prin mijloace licite după o eventuală punere în libertate, și va beneficia de sprijinul necesar readaptării sociale. Instanța mai are în vedere că petentul are 65 de ani, nu are antecedente penale și implicit nu a mai beneficiat de liberare condiționată, are un nivel ridicat de instruire, prezintă un grad superior de maturitate și înțelegere a realității, toate acestea, împreună cu aspectele menționate mai sus, dând asigurări superioare că acest petent nu va mai comite în viitor alte infracțiuni”, conform motivării magistraților.

Mai mult, judecătorii au ajuns la concluzia că nu există un tipar infracțional sau o predispoziție infracțională, anumite vulnerabilități de natură psihică sau existența unor elemente de patologie.

„Relativ la impactul pe care liberarea condiționată l-ar putea avea asupra conștiinței colective, instanța apreciază că lăsarea în libertate a petentului, deși susceptibilă la anumite critici din partea unor membrii ai societății, nu este de natură să tulbure în vreun fel buna desfășurare a relațiilor sociale normale, petentul neconstituind așadar un potențial pericol pentru ordinea publică. Totodată relativ la posibilitatea existenței unui efect încurajator (față de terți subiecți cu astfel de preocupări infracționale) pe care l-ar putea avea punerea în libertate înainte de termen a petentului, instanța reține că un astfel de efect, deși poate exista cel puțin teoretic, este unul minim, în condițiile în care, așa cum s-a menționat anterior, petentul a executat o perioadă de detenție suficient de consistentă pentru atingerea tuturor dezideratelor urmărite de art. 52 alin. 1 și 2 vechiul Cod penal”, conform sursei menționate.

În concluzie, instanța are convingerea că odată eliberat, Bivolaru nu va recidiva în comiterea de noi infracțiuni, și se va reintegra definitiv în societate. Nu în ultimul rând instanța constată că fapta pentru care a fost condamnat petentul a fost comisă în urmă cu 13 ani, „fiind binecunoscut că eficiența oricărei sancțiuni penale se diminuează odată cu îndepărtarea momentului executării sancțiunii de momentul comiterii activității ilicite”.

Liderul MISA, Gregorian Bivolaru, a ieșit, în 13 septembrie, din Penitenciarul Bistrița, fiind eliberat condiționat după ce procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița nu au contestat decizia de eliberare dată de Judecătoria Bistrița.

Liderul MISA, condamnat la șase ani de închisoare cu executare pentru acte sexual cu un minor, a fost încarcerat la Bistrița la finele lunii februarie.

În iunie 2013, Gregorian Bivolaru a fost condamnat, de instanța supremă, definitiv, la șase ani de închisoare cu executare.

Gregorian Bivolaru a plecat din România în anul 2004, iar în 2005 a primit azil politic în Suedia. Pe 26 februarie 2016 a fost prins de autoritățile franceze în timp ce se afla la un târg în Paris. Pe parcursul judecării cererii de extrădare, autoritățile suedeze au informat magistrații francezi că îl mențin pe Gregorian Bivolaru ca azilant.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide