De ce a iertat-o arhiepiscopul Buzăului și Vrancei pe una dintre cele trei persoane excomunicate

De ce a iertat-o arhiepiscopul Buzăului și Vrancei pe una dintre cele trei persoane excomunicate
Publicat: 22/05/2015, 14:41

Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, unul dintre cei trei enoriași excomunicați a fost iertat, fiind reprimit în sânul Bisericii Ortodoxe Române, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, măsura excomunicării a fost ridicată de IPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în cazul Elenei Baneș, însă decizia excluderii din BOR rămâne valabilă pentru ceilalți doi credincioși, Nela Panaite și Romică Gavrilă.

„Doamna Baneș a venit, a vorbit cu IPS Ciprian, a făcut o cerere scrisă și a fost iertată. Și-a dat seama de greșeală, și-a cerut iertare și a spus că nu a mai fost implicată în acțiunile organizate de doamna Panaite. Acum poate reveni în biserică. Arhiepiscopia trebuie să ia atitudine în ceea ce privește excomunicarea și canonisirea, ca să nu se ajungă în situația de la Ruginești, când preoții noștri slujeau în drum”, a spus Dragoș Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Trei persoane – Nela Panaite, Elena Daniela Baneș și Romică Gavrilă – au fost excomunicate din Biserica Ortodoxă Română, în urma unor declarații „pe care le-au făcut, verbal și în scris, prin care aceștia dovedesc faptul că sunt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”, se arăta într-o informare a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancea.

Surse bisericești afirmau că această măsură nu a mai fost luată în BOR de câteva sute de ani, fiind specifică primelor secole de creștinism.

Potrivit acelorași surse, cei trei enoriași ar fi fost pedepsiți pentru că au protestat față de deciziile luate de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei care l-au vizat pe preotul Giorgică Vatră de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Focșani. Acesta a ajuns în atenția Arhiepiscopiei ca urmare a unei afaceri cu obiecte bisericești pe care o are familia sa. Preotul nu a renunțat la afacere, astfel că Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei l-a pedepsit pentru „neascultarea și atitudinea necuviincioasă față de chiriarh (conducător al unei eparhii, mitropolii, patriarhii – n.r.)”, fiind trimis la mănăstire pentru o perioadă de 30 de zile.

În urma deciziei, enoriașii au protestat în fața bisericii în mai multe rânduri, începând din toamna anului trecut, ajungându-se până la acuzații grave la adresa preoțimii și a conducătorilor Arhiepiscopiei. Cei trei excluși din rândurile bisericii s-au aflat printre cei mai vehemenți protestatari.

„Considerând cu mâhnire și durere sufletească că situația tensionată de la Parohia «Sfântul Andrei» din Focșani a continuat pe parcursul ultimelor luni, în pofida încercărilor chiriarhului și centrului eparhial de a restaura liniștea și pacea în interiorul acestei comunități, tulburate în mod repetat de manifestările necreștinești ale unui grup schismatic de persoane cu comportament sectar, Permanența lărgită a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, întrunită în ședință de lucru, joi, 7 mai 2015, a luat următoarele decizii pe care le aduce la cunoștința Preacucernicilor Părinți Protoierei din județul Vrancea, precum și a credincioșilor creștini din Parohia «Sfântul Apostol Andrei». (…) se face cunoscută excomunicarea (excluderea) din Biserica Ortodoxă a domnului Romică Gavrilă, a doamnei Elena Daniela Baneș și a doamnei Nela Panaite, pe temeiul art. 5, paragraful B, lit. F din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române și al Sfintelor Canoane: 10, 12, 13, 16, 32, 36 și 51 (…), sancțiune propusă de Consistoriul Eparhial, în urma studierii dosarului cauzei respective și aprobată în Permanența Consiliului Eparhial din 7 mai 2015, motivată de declarațiile pe care le-au făcut, verbal și în scris, prin care aceștia dovedesc faptul că sunt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”, se arăta în hotărârea Arhiepiscopiei, afișată la Biserica „Sfântul Andrei” din Focșani.

Măsuri au fost luate și față de alte opt persoane, care au fost canonisite, fiind oprite de la Sfânta Împărtășanie până când vor face pocăință în fața comunității, „pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centrul Eparhial, cu privire la Parohia «Sfântul Apostol Andrei»”.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Dragoș Olteanu, spunea că acele trei persoane excluse din rândul Bisericii Ortodoxe Române nu vor mai beneficia de nicio asistență religioasă, iar dacă nu se pocăiesc pentru faptele lor nu vor avea parte nici de înmormântare religioasă.

De asemenea, conducerea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei susținea, într-un comunicat de presă transmis luni, că „nu va ceda în fața presiunilor străzii sau a celor de tip mediatic, ci va aștepta, întru răbdare, întoarcerea, prin pocăință, a celor neascultători, în staulul Bisericii”, precizările venind după ce, sâmbătă și duminică, circa 20-30 de persoane au protestat, la Focșani, față de decizia de excomunicare a celor trei persoane.

Dintre cei trei excomunicați, doar Nela Panaite a participat la aceste acțiuni, având alături persoane dintre cele canonisite. Romică Gavrilă și Elena Daniela Baneș, ceilalți doi excomunicați, nu au mai participat la acțiunile de protest.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase