De ce au urcat politicienii dealul Patriarhiei. Premierul: „Bineînțeles că am discutat de Catedrală”. Câți bani a înghițit până acum cea mai importantă construcție a BOR

De ce au urcat politicienii dealul Patriarhiei. Premierul: „Bineînțeles că am discutat de Catedrală. Câți bani a înghițit până acum cea mai importantă construcție a BOR
Publicat: 29/04/2014, 09:35
Actualizat: 29/07/2014, 23:57

Premierul Victor Ponta a declarat că la întâlnirea avută, luni, la Patriarhie a discutat și despre Catedrala Mântuirii Neamului, adăugând că nu acesta a fost, totuși, motivul întrevederii cu Patriarhul Daniel.”Aveam demult o invitație a Patriarhului, eu mă văd regulat, ultima dată ne-am văzut înainte să merg în vizită la Papă”, a spus Ponta la România TV.

El a arătat că la întâlnirea de la Patriarhie nu s-a discutat despre bani.

Cel puțin 32 de milioane de euro s-au alocat până acum, din fonduri publice și private, pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, potrivit unui calcul gândul. Peste o treime din sumă a fost alocată numai de Guvern – 13 milioane de euro. Suma totală acordată viitoarei Catedrale este însă mai mare, reprezentanții Patriarhiei afirmând că încă nu au centralizat câți bani au primit de la credincioși anul trecut. Construcția Catedralei a ajuns aproape la jumătate, astfel că finalizara ei se va face abia la începutul anului 2016, după cum afirmă oficialii Patriarhiei.

25 de milioane de euro afirmă Patriarhia că a primit de la autorități și credincioși, de la începutul construirii Catedralei Mântuirii Neamului și până la 1 ianuarie 2013. La acestea se adaugă alte șapte milioane de euro pe care le-a primit de la Guvern, Primăria Capitalei și alte autorități publice locale, anul trecut și la începutul lui 2014, potrivit datelor obținute de gândul. În total 32 de milioane de euro pentru cea mai importantă construcție a Bisericii Ortodoxe Române.

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaș de cult din România, care va putea adăposti circa 5.000 de persoane, va fi finalizată în varianta gri – roșu, adică fără finisaje, pictură, gravură și altele, abia la începutul anului 2016, după cum au declarat reprezentanții Patriarhiei pentru gândul. Anul trecut, Patriarhia estima că lucrările de construcție se vor termina până la sfârșitul lui 2014.

Ponta: „Bineînțeles că am discutat despre Catedrală”

După ce moderatorul a conchis că nu este vorba, deci, de o problemă legată de finanțarea Catedralei Mântuirii Neamului , Ponta a afirmat :”Bineînțeles că am discutat despre Catedrală, nu aveam cum să nu vorbim despre Catedrală pentru că este și în proiectul România 100. E un proiect pe care eu îl susțin și de altfel, în fiecare an am alocat o parte din bani, o altă parte a fost dată de credincioșii din țară. Dar nu de asta ne-am văzut, dar sigur că am vorbit și despre Catedrală, cum să nu vorbim, pentru că e un proiect inclus în ceea ce noi am lansat, Strategia România 100″, a spus Ponta.

El a precizat că la Patriarhie s-a discutat și despre organizarea Anului Brâncoveanu.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior agenției MEDIAFAX că s-a întâlnit, luni, cu Patriarhul Daniel, alături de ceilalți lideri USD, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea și Daniel Constantin, dar și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, fără a divulga subiectul discuției.

Întrebat dacă s-a discutat de o suplimentare de fonduri pentru construirea Catedralei Mîntuirii Neamului, Ponta a răspuns negativ.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat la rândul său pentru MEDIAFAX că întâlnirea de la Patriarhie face parte dintr-o tradiție în care Patriarhul invită oficialități, inclusiv pe guvernatorul băncii centrale, „la o masă după Paște”.

În urmă cu o lună, părintele Constatin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat că totalul costului aferent lucrărilor de finalizare a Catedralei Mântuirii Neamului până la stadiul roșu-gri, fără tencuială, dar cu geamuri și uși, este de aproximativ 80 de milioane de euro.

Referitor la graficul de execuție a lucrărilor, Patriarhia a precizat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei Mântuirii Neamului, iar din toamna aceluiași an au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Potrivit Patriarhiei, în cei trei ani de la începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, sumele plătite către bugetul de stat, reprezentând impozite și contribuții sociale la salariile lucrătorilor de pe șantierul catedralei, TVA, acciză și alte taxe, au fost în valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

Viitoarea catedrală patriarhală este construită din donații și cu sprijin financiar de la bugetul de stat și bugetele locale.

Prin Legea construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului nr. 376 din 2007 se recunoaște caracterul național al proiectului Patriarhiei Române, considerat ca fiind necesar pentru cult și reprezentativ pentru credința majorității poporului român, care, la ultimul recensământ al populației din anul 2011, și-a declarat apartenența la Biserica Ortodoxă Română în proporție de 86 la sută, arată Patriarhia.

Această lege prevede că fondurile destinate construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinație prin bugetul Ministerului Culturii și Cultelor, precum și de către autoritățile administrației publice locale.

Departamentul Politic, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ce faci dacă ai pus prea mult ulei în motor? Ce probleme apar?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere