De ce au urcat politicienii dealul Patriarhiei. Premierul: „Bineînțeles că am discutat de Catedrală”. Câți bani a înghițit până acum cea mai importantă construcție a BOR

Redactor:
Mihai Schiau
De ce au urcat politicienii dealul Patriarhiei. Premierul: „Bineînțeles că am discutat de Catedrală”. Câți bani a înghițit până acum cea mai importantă construcție a BOR
Știrea dimineții

Premierul Victor Ponta a declarat că la întâlnirea avută, luni, la Patriarhie a discutat și despre Catedrala Mântuirii Neamului, adăugând că nu acesta a fost, totuși, motivul întrevederii cu Patriarhul Daniel.”Aveam demult o invitație a Patriarhului, eu mă văd regulat, ultima dată ne-am văzut înainte să merg în vizită la Papă”, a spus Ponta la România TV.

El a arătat că la întâlnirea de la Patriarhie nu s-a discutat despre bani.

Cel puțin 32 de milioane de euro s-au alocat până acum, din fonduri publice și private, pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, potrivit unui calcul gândul. Peste o treime din sumă a fost alocată numai de Guvern – 13 milioane de euro. Suma totală acordată viitoarei Catedrale este însă mai mare, reprezentanții Patriarhiei afirmând că încă nu au centralizat câți bani au primit de la credincioși anul trecut. Construcția Catedralei a ajuns aproape la jumătate, astfel că finalizara ei se va face abia la începutul anului 2016, după cum afirmă oficialii Patriarhiei.

25 de milioane de euro afirmă Patriarhia că a primit de la autorități și credincioși, de la începutul construirii Catedralei Mântuirii Neamului și până la 1 ianuarie 2013. La acestea se adaugă alte șapte milioane de euro pe care le-a primit de la Guvern, Primăria Capitalei și alte autorități publice locale, anul trecut și la începutul lui 2014, potrivit datelor obținute de gândul. În total 32 de milioane de euro pentru cea mai importantă construcție a Bisericii Ortodoxe Române.

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaș de cult din România, care va putea adăposti circa 5.000 de persoane, va fi finalizată în varianta gri – roșu, adică fără finisaje, pictură, gravură și altele, abia la începutul anului 2016, după cum au declarat reprezentanții Patriarhiei pentru gândul. Anul trecut, Patriarhia estima că lucrările de construcție se vor termina până la sfârșitul lui 2014.

Ponta: „Bineînțeles că am discutat despre Catedrală”

După ce moderatorul a conchis că nu este vorba, deci, de o problemă legată de finanțarea Catedralei Mântuirii Neamului , Ponta a afirmat :”Bineînțeles că am discutat despre Catedrală, nu aveam cum să nu vorbim despre Catedrală pentru că este și în proiectul România 100. E un proiect pe care eu îl susțin și de altfel, în fiecare an am alocat o parte din bani, o altă parte a fost dată de credincioșii din țară. Dar nu de asta ne-am văzut, dar sigur că am vorbit și despre Catedrală, cum să nu vorbim, pentru că e un proiect inclus în ceea ce noi am lansat, Strategia România 100″, a spus Ponta.

El a precizat că la Patriarhie s-a discutat și despre organizarea Anului Brâncoveanu.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior agenției MEDIAFAX că s-a întâlnit, luni, cu Patriarhul Daniel, alături de ceilalți lideri USD, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea și Daniel Constantin, dar și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, fără a divulga subiectul discuției.

Întrebat dacă s-a discutat de o suplimentare de fonduri pentru construirea Catedralei Mîntuirii Neamului, Ponta a răspuns negativ.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat la rândul său pentru MEDIAFAX că întâlnirea de la Patriarhie face parte dintr-o tradiție în care Patriarhul invită oficialități, inclusiv pe guvernatorul băncii centrale, „la o masă după Paște”.

În urmă cu o lună, părintele Constatin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat că totalul costului aferent lucrărilor de finalizare a Catedralei Mântuirii Neamului până la stadiul roșu-gri, fără tencuială, dar cu geamuri și uși, este de aproximativ 80 de milioane de euro.

Referitor la graficul de execuție a lucrărilor, Patriarhia a precizat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei Mântuirii Neamului, iar din toamna aceluiași an au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Potrivit Patriarhiei, în cei trei ani de la începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, sumele plătite către bugetul de stat, reprezentând impozite și contribuții sociale la salariile lucrătorilor de pe șantierul catedralei, TVA, acciză și alte taxe, au fost în valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

Viitoarea catedrală patriarhală este construită din donații și cu sprijin financiar de la bugetul de stat și bugetele locale.

Prin Legea construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului nr. 376 din 2007 se recunoaște caracterul național al proiectului Patriarhiei Române, considerat ca fiind necesar pentru cult și reprezentativ pentru credința majorității poporului român, care, la ultimul recensământ al populației din anul 2011, și-a declarat apartenența la Biserica Ortodoxă Română în proporție de 86 la sută, arată Patriarhia.

Această lege prevede că fondurile destinate construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinație prin bugetul Ministerului Culturii și Cultelor, precum și de către autoritățile administrației publice locale.

Departamentul Politic, [email protected]

ŞOC! Soţia marelui campion al României, vedetă pe site-urile pentru adulţi! "Nu sunt 'călugăriţă'. Îmi...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO. Imaginile pe care Simona Gherghe le credea uitate de timp! Cum se poza în...
Acest PEȘTE îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii ce pericol te...
Decizie disperată luată de familia Cătălinei Ponor, după ce tatăl gimnastei ar fi agresat doi...
De ce trebuie să NU mai consumi CIORBĂ: La asta nu te-ai fi asteptat! Ce...
Monica Pop, acuzaţii grave! Cine e de vină pentru răspândirea covid-19. 'CRIMINAL!'
Surse: Guvernul plănuieşte înăsprirea restricţiilor. Circulaţia ar urma să fie limitată în toată ţara de...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Ce avere are ÎPS Teodosie. Deține proprietăți de milioane de euro și are un salariu...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
I-a injectat fiicei sale de doar 8 ani botox, în mod repetat, deși micuța nu...
Câinii care au SALVAT o populație întreagă de la MOARTE! Povestea NEȘTIUTĂ despre cea mai...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
BREAKING: Incendiu la Spitalul din Craiova. Medicii au sărit pe geam pentru a se salva....
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
NOI RESTRICŢII de circulaţie pentru români: Nimeni nu mai iese din casă după această oră
Iulia Vântur, apariție spectaculoasă. Cum arată acum vedeta stabilită în India
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cel mai mare conglomerat american, zdrobit de pandemia de COVID-19. Ce decizie drastică a luat...
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide